Advertentie

Provincies: investeren met handrem erop

Gelderland en Brabant, de rijkste provincies, betwisten dat ze geld oppotten. ‘We investeren volop, maar teveel in één keer is niet goed.’ Het is volgens Gelders gedeputeerde Jan Markink maar zeer de vraag of de markt het aankan als nog grotere bedragen in de regionale economie zou pompen, zoals D66 voorstelt.

04 februari 2015

Gelderland en Brabant, de rijkste provincies, betwisten dat ze geld oppotten. ‘We investeren volop, maar teveel in één keer is niet goed.’

De provincie Gelderland heeft 3,3 miljard euro aan reserves. Dat er zoveel ‘op de bank’ staat wil volgens gedeputeerde Jan Markink (VVD, financiën) allerminst zeggen dat er tegelijkertijd niet flink wordt geïnvesteerd – de afgelopen vier jaar zo’n 1 miljard euro. ‘Wij zijn niet aan het oppotten, maar gaan wel verstandig met ons geld om’, zegt hij. Zo stak de provincie 260 miljoen euro in een investeringsfonds waaruit woningen werden geïsoleerd, kerken gerenoveerd en bruggen en wegen onderhouden. Daarnaast ging 100 miljoen euro in een revolverend fonds: geld dat op termijn – als het goed is – terugkomt. In plaats van in de vorm van subsidies wendt Gelderland de reserves steeds vaker aan als leningen dan wel garantstellingen aan het midden- en kleinbedrijf.

Verlies aan dividend

Noord-Brabant zit op dezelfde lijn. Volgens gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA, financiën) heeft de provincie de afgelopen vijf jaar van de 3 miljard euro Essent-gelden in totaal 1 miljard euro in Brabant geïnvesteerd. Het zwaartepunt lag daarbij op economie, infrastructuur en natuur. Van de Essent-miljarden investeert Brabant een derde. De rest wordt prudent belegd om met het rendement daarop het verlies aan dividend (van de Essent-aandelen) te compenseren. Zou de  provincie dat niet doen, dan komt de bodem van de schatkist vroeg of laat namelijk in zicht.

Bereikbaarheid, internet en scholing

De oproep van D66-leider Alexander Pechtold aan de provincies nog dieper in de buidel te tasten om de regionale economie een extra impuls te geven, valt verkeerd bij Jan Markink. ‘Dat ademt erg naar de maakbaarheid van de samenleving’, zegt hij. De invloed van de provincie op de economie moet volgens de VVD-gedeputeerde echter niet worden overdreven. Zelfs als de 14,4 miljard aan provinciale reserves op de markt zou worden gegooid, is dat volgens hem niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. ‘De grote klap moet uit de markt komen. Het enige dat ons te doen staat, is het faciliteren van goede bereikbaarheid, snel internet en scholing.’

Structuurversterkende projecten

Daarbij is het volgens Markink maar zeer de vraag of de markt het aankan als Gelderland grote bedragen ineens extra in de regionale economie zou pompen, zoals D66 voorstelt. Met andere woorden, er moeten wel vol voldoende kansrijke – en structuurversterkende – projecten zijn waarin het geld kan worden weggezet.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk / proces-keten manager bedrijfsleven
Typisch een politieke opmerking van D66! Potverteren en korte termijn denken getuigt van weinig verstand. Wanneer gaan politici zich met het verdien-vermogen van de BV Nederland bezighouden? Dus minder regels en maakt het simpel. De WMo en PGB zijn weer het bewijs dat de overheid niets in één keer goed kan organiseren om van de Ordina kwestie maar niet te spreken. Weten nu wel waar de 3 miljard per jaar wordt verspild.
Hans / afdelingsmanager
In het volgende artikel van deze BB-site lezen we waar de investeringen van zo'n provincie (in dit geval Brabant) naar toe gaan: het compenseren van een varkensboer wiens gedroomde megastal niet doorgaat; Brabant betaalt € 4 miljoen. Wat een maatschappelijk rendement!
faber
Zou iemand aan Pechtold uit willen leggen dat 16 miljard uitgeven uit de reserves betekent het emu-tekort met 16 miljard oploopt. En dat dat niet mag van het rijk: wet Houdbare Overheidsfinancien..
P.Pluim
Laten de provincies dat geld aan haar inwoners teruggeven! En niet in hun zakken blijven houden.
Anoniem
Rustig aan: je kunt het geld maar één keer uitgeven. Als het besteed wordt, dan moet het ook rendement opleveren. Bijvoorbeeld in de vorm van meer werkgelegenheid en verbetering van het onderwijs. Beiden heel belangrijk! En daar wordt nog te weinig aan gedaan, in mijn beleving.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Die essent miljarden zijn het gevolg van de met name door D66 zo gewenste privatisering. Het rijk heeft zijn door privatisering verkregen gelden opgesouppeerd (over de balk gesmeten) en in vele gevallen de kip met de gouden eieren geslacht. Opmerkelijk dat D66 in verkiezingstijd nu mooi weer wil spelen met het geld van een andere overheid. Als eens opgemerkt hoe vaak de voorman van deze partij de laatste tijd in het journaal te bewonderen is? De illusie wordt gewekt dat dit een redelijke man is maar in werkelijkheid is het een wolf in schaapskleren die van Nederland een soort Amerika (waar alles alleen om geld draait) wil maken, met verlies van al onze sociale verworvenheden. En overigens zijn we met VVD en PvdA geen haar beter af.
a. verbaas / integralist
Helemaal eens met Broadcaster. Tijdstip van jouw schrijven 11.11 moet wel duiden op inspiratie van boven en diep inzicht. Met de privatisering van Essent en Nuon hebben de politieke partijen overduidelijk geïllustreerd dat ze geen sturing kunnen geven aan het instituut overheid. Anders hadden ze het wel gehouden. En als je dan toch voor de privatisering en de markt gaat dan ben ook consequent. Geeft het aan de burger. Dan stuurt het zichzelf. Of heb ballen en erken dat je fouten hebt gemaakt en dat je weer voor een sterke overheid bent. Maar dan eentje die zich gedraagt als een bedrijf en niet als een instrumentje van de politiek.

John / Adm. medewerker
@ P.Pluim. Zeg dan niets als je niet weet waar het om draait. De provincies hadden in het verleden een goede inkomstenbron aan de elektriciteitsmaatschappijen en afvalbedrijven. Dat dividend missen ze nu. Om in de toekomst ook eigen inkomsten te creëren zullen ze toch een groot deel van het verdiende geld moeten beleggen. Als ze dat niet doen zijn ze binnen de kortste keren armlastig.
Advertentie