of 59232 LinkedIn

Provincie: gaswinning direct terugbrengen

Het nieuwe provinciebestuur wil dat 'alle schade door de gaswinning onmiddellijk en volledig hersteld wordt'. Ook moet de waardevermindering van de huizen worden gecompenseerd
2 reacties

Het nieuwe provinciebestuur van Groningen vindt dat de gaswinning direct moet worden teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar en daarna ,,zo snel mogelijk'' naar 12 miljard kuub. De nieuwe coalitie van SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks presenteerde donderdagavond het college-akkoord 2015-2019.

Uitkoopregeling

Het zogeheten instemmingsbesluit dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) in januari nam, voorziet nog in de winning van maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas in het Groningenveld dit jaar. Daar is veel verzet tegen wegens de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt. De nieuwe SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar wordt verantwoordelijk voor het aardbevingsdossier. De mogelijkheden voor een uitkoopregeling waarbij door aardbevingen beschadigde woningen in een corporatie worden ondergebracht, wordt onderzocht, zo schrijft de nieuwe coalitie.

Minder macht NAM

Die wil zich er in Den Haag voor inzetten dat 'alle schade door de gaswinning onmiddellijk en volledig hersteld wordt'. Ook moet de waardevermindering van de huizen worden gecompenseerd. 'We willen meer macht naar de inwoners en minder macht voor de NAM', aldus de coalitie. De PvdA, die eerder de grootste partij was in Groningen, heeft bij de provinciale verkiezingen in maart de helft van de zetels verloren. Groningen was ooit een PvdA-bolwerk, maar de vele linkse kiezers zorgden er in maart voor dat de SP de grootste partij werd in de noordelijke provincie.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (IC medewerker) op
Snap het niet. Bij de aardbeving van 7,9 bleef in Tibet een groot deel (goed gebouwde, oude) tempels staan. Ik snap het al. In Groningen hebben ze geen tempels, maar wel veel slechtonderhouden huizen op dankzij veenbodem verzakkende fundamenten. En aardbevingen van gemiddeld 2 Richter....
Door Reinier den uijl (nederlander) op
Geef het geld uit waar het verdient word. De groningers zouden, net als de noren of zweden, nu allemaal een goed pensioen moeten hebben. Het is toch hun grond waar onder het gas gewonnen wordt. Groningen had er heel anders uitgezien als destijds geinvesteerd werd in werk. De lege aardappelmeelfabrieken of strokarton hebben lang leeggelegen en er is weinig of niets van de grond gekomen. Een haven in delfzijl, een aluminiumfabriek en een project als de blauwe stad was er nooit gekomen als de politiek niet in het westen had geinvesteerd maar in groningen.
Bij de mijnsluiting in de jaren 60 -70 is alleen maastricht er beter van geworden. Dat komt omdat heerlen er toen niet klaar voor was. Heeft met inzicht te maken van de toenmalige politici. De huidige politici kunnen dat ombuigen. Maar ten koste van? De maatschappij ziet er ten opzichte van 50 jaar geleden heel anders uit.
Ook de problemen zijn anders.
We zeggen wel eens, moeten we alle oude dingen bewaren? Het zal een heel karwei worden om het huidige belang ten opzichte van het historische belang af te wegen. Minder gas helpt misschien, maar geld dat ook voor het winnen van grondwater? De droge veendijken liggen nog maar korte tijd achter ons. En zou import van gas de problemen niet verleggen naar het buitenland?