Advertentie

Protestmars door twitterende schaapsherders

Door bezuinigingen kiezen terreinbeherende organisaties steeds vaker voor mechanisch maaien. Hierdoor komen zelfstandige herders in de knoei, aldus Yvonne Derkse namens drie Gelderse herders.

17 mei 2012

Wie aan schaapsherders denkt, denkt niet meteen aan twitter, facebook en blogs. Drie zelfstandige schaapsherders uit Gelderland trekken echter alles uit de kast om hun protestmars tot een succes te maken. De herders trekken eind deze maand met ruim 450 schapen door de provincie Gelderland. 

Nijpende situatie

Met de trektocht ‘Schapen Op Drift’ willen de herders Chris Grinwis, Philip Vaartjes en Roelof Kuipers aandacht vragen voor de nijpende situatie van de Nederlandse rondtrekkende herder en zijn kudde. Ze willen voorkomen dat het beroep van zelfstandige rondtrekkende herder verdwijnt. Op 25 mei start de protesttocht in Epe. Tijdens de 7-daagse trektocht trekken de herders bij toerbeurt met zo’n 450 Schoonebeeker schapen van Epe naar Arnhem. Via twitter, facebook en blog houden de herders belangstellenden op de hoogte.

Zelfstandig

De drie herders trekken normaliter met hun schaapskuddes door grote natuurgebieden en stadsparken in de gebieden Epe-Harderwijk, Zutphen-Wichmond,  het coulisselandschap Oost-Achterhoek en stadsparken in Winterswijk en Lichtenvoorde. Daar begrazen de schapen stukken grond, bermen en natuurgebied. Dat doen ze in opdracht van organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, maar ook Waterschappen, particuliere landgoederen en gemeentes. Hiervoor ontvangen de herders een vergoeding. Er zijn in Nederland nog zo’n vijftien zelfstandige, rondtrekkende herders.

Faillissement

‘Door bezuingingen kiezen deze zogeheten terreinbeherende organisaties echter steeds vaker voor mechanisch maaien of beheren de terreinen een aantal jaar helemaal niet. Dat is voor het terrein minder, maar zeker voor de rondtrekkende, zelfstandige herders’, legt Yvonne Derkse namens de drie herders uit. Daarnaast verloopt de overgang van een nieuwe vergoedingsregeling van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (LE&I) naar de provincie nogal stroef waardoor een andere belangrijke inkomstenbron voor herders wegvalt. Hierdoor dreigt faillissement.

Overbruggingssteun

De provincie Gelderland ziet het belang van de schaapskuddes in en komt al twee jaar met geld over de brug om de schaapskuddes financieel overeind te houden. Niet alle provincies verlenen deze overbruggingssteun aan hun schaapsherders. De trektocht van de herders is naast het aandacht vragen voor de penibele situatie van de vrije herder, ook bedoeld als bedankje aan de provincie Gelderland.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA, landelijk beleid) van de provincie Gelderland geeft woensdag 23 mei de symbolische ‘Vrije Doorgeleide’ aan de drie schaapherders.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel Vosestein
Die kuddes waren eeuwenlang onze oer-boerennatuur. Blijkbaar nog teveel natuur en te weinig boer, volgens de ‘Bleker-doctrine’.



En nu is het geluksfactor die het bepaalt. De provinciale rijkdom is bepalend: de Gelderse kuddes zitten beter dan de Drentse. Ook dat is provinciaal maatwerk!
Advertentie