of 59232 LinkedIn

Prijs uittreksel register per gemeente anders

De prijzen voor een uittreksel Basisregistratie Personen (het voormalige Bevolkingsregister) lopen sterk uiteen per gemeente. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek van het consumentenprogramma Kassa van de VARA. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente is 22,70 euro.
7 reacties

De prijzen voor een uittreksel Basisregistratie Personen (het voormalige Bevolkingsregister) lopen sterk uiteen per gemeente. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek van het consumentenprogramma Kassa van de VARA. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente is 22,70 euro.

Onderzoek

Kassa onderzocht de tarieven voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van ruim 390 gemeenten voor een digitale aanvraag en een aanvraag bij de balie. Zo'n uittreksel is nodig voor een verhuizing, uitkering, de aanvraag van het eerste rijbewijs, huwelijk of een inschrijving bij een woningbouwvereniging. Het duurst voor een uittreksel bij de balie is Hengelo met 22,70 euro. Dat is meer dan zes keer zo veel als de gemeente Terschelling, waar een uittreksel 3,55 euro kost. Het best af zijn de inwoners van het eiland Vlieland. Deze gemeente rekent helemaal geen kosten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Vreeke (Directeur/ eigenaar APAPS) op
Bij de invoering van de GBA (1987) was een van de doelstellingen het afschaffen van het aanvragen van uittreksels uit de bevolkingsregisters en de registers van de burgerlijke stand. Mijn voorstel: Als organisaties NU nog om een uittreksel vragen, laat hen dan de kosten voor hun rekening nemen. Moet je eens kijken hoe snel dat dan is afgelopen en men aangesloten is op de BRP.
Paul Vreeke, APAPS, Gouda
Door Monique op
@Henk
Vlieland rekent niets, dus het verschil is echt 22,70
Door Henk Donkers (medewerker) op
Euhh, even rekenen; De duurste gemeente is Hengelo met € 22,70 en de goedkoopste is Terschelling met € 3,55, dus het verschil is dan € 19,15, en geen € 22,70.......toch?. Net nieuwe batterijen in mijn reikenmachientje gedaan
Toch niet echt een bedrag om achterover te vallen. Misschien zijn de paspoorten in Terschelling weer wat duurder. Weten we niet.
Ik denk zelf dat we door de banken erger belazerd worden dan deze € 19,15. Misschien daar eens een onderzoekje aan wagen, Kassa?
Door Lady op
Eerlijk gezegd vind ik dit weer een onderzoek van niks. Je kunt zo nog een hele serie programma's vullen met kosten voor produkten en belastingen die verschillen per gemeente: gehandicapte parkeerkaart, paspoorten, WOZ etc.etc. Nu met de overheveling van de zorg naar de circa 400 gemeenten zien we weer een geheel nieuwe verzameling van vergoedingen en eigen bijdragen op de consumenten af komen. Je kunt je afvragen waarom zaken die landelijk spelen op gemeentelijk niveau moeten worden ingevuld, maar die discussie is van alle tijd en volgt een golfbeweging. De gemeenten krijgen steeds meer voor het zeggen en zij hebben de vrijheid om kosten in te vullen zoals ze dat zelf het beste uit komt.
Door Trevor op
@Hoekstra. Eerste eis is inderdaad dat de overheid de verplichting voor burgers om ergens een een uittreksel in te leveren zo veel mogelijk afschaft. Ik zou eerlijk gezegd ook niet meer weten waarvoor het nog nodig is. Het enige voorbeeld dat ik zo weet van recente datum is dat ik ivm aanvraag bewindvoering voor een familielid bij de rechtspraak een uittreksel moest hebben. De BPR is blijkbaar nog niet helemaal een basisregistratie in de zin dat de overheid geen gegevens uitvraagt die ze al heeft.
Door hoekstra (adviseur) op
@Trevor. En wat als in dat geval bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam zegt: we stoppen er mee dat gedoe met die uitreksels; ga maar Zaanstad. En de gemeente Zaanstad heeft er ook geen trek meer in; ga maar naar Alkmaar. Tot er nog maar één gemeente over is en die zegt ook: we doen het niet meer. En nee, een wettelijke plicht is geen oplossing want dan maken ze het gewoon zo duur dat niemand meer komt. U gaat uit van het denkkader van de markt en dat werkt dus niet of maar zeer gebrekkig als het gaat om zaken die mensen altijd moeten kunnen kopen en waarbij de prijs geen belemmering mag zijn. Dat laatste omdat bijvoorbeeld de overheid zelf eist dat een dergelijk uitreksel overlegd moet worden. Wordt een maximum ingesteld (zoals bij paspoorten), dat gaan alle gemeenten doorgaans op dat maximum zitten.
Door Trevor op
Het zou zo mooi zijn als je als burger dit soort dingen niet alleen bij je eigen gemeente maar bij alle gemeentes zou kunnen halen of bestellen. Onderlinge concurrentie zorgt er dan wel voor dat deze vreemde verschillen heel snel verdwijnen en er met normale kostprijsgeorienteerde prijzen wordt gewerkt.