of 59221 LinkedIn

Politiek Haaksbergen wil eindelijk antwoorden

Raad en college Haaksbergen bij een eerdere gelegenheid
Raad en college Haaksbergen bij een eerdere gelegenheid

De procedure rond de vergunningverlening aan de monstertruckshow in Haaksbergen blijft in nevelen gehuld. De gemeente wil de stukken niet openbaar maken in het belang van het onafhankelijke onderzoek dat is ingesteld. De media is ongeduldig, er zijn inmiddels verschillende WOB-procedures opgestart. Ook de lokale politiek wil nu wel eens weten wat de rol van de gemeente in het ongeluk is geweest. Bart Woortman (VVD) wil daarom een extra raadsbijeenkomst.

Bijpraten
‘Ik wil graag bijgepraat worden,’ zegt het VVD-raadslid, ‘ik krijg ook een hoop vragen van inwoners en van de pers. Ik begrijp wel dat het college in een lastige positie zit, ze zijn volop bezig met de nabestaanden en de gewonden die nog in het ziekenhuis liggen. Dat is ook heel belangrijk. Maar er blijven nog heel veel vragen hangen.’
 
Geen goede communicatie 

Woortman is niet te spreken over de manier waarop de gemeente communiceert. ‘Er is zoveel onduidelijk, ook bij de gemeenteraad. Wij krijgen de informatie ook alleen uit de kranten en van de website van de gemeente. Die informatiestroom moet natuurlijk veel beter.’

‘Ik wil niet meteen met een vingertje een schuldige aanwijzen,’ vervolgt het raadslid, ‘maar we willen toch weten hoe het traject van vergunningverlening in zijn werk is gegaan en wie er binnen het gemeentehuis allemaal bij betrokken is geweest. We hebben allemaal kunnen zien dat dit geen handige plek voor dit evenement was, en dat is helaas ook gebleken.’

Strengere veiligheidseisen Groningen
In Groningen was het weekend vóór Haaksbergen een zelfde soort monstertruckshow. De ambtenaar die daar de vergunning verleende verklaarde gisteren tegenover Binnenlands Bestuur dat zoiets nooit op de Grote Markt in de binnenstad zou zijn gehouden. Hiervoor wordt, vanwege veiligheidsoverwegingen, al sinds 5 jaar een buitenterrein aangewezen. Bovendien kunnen de Groningse toeschouwers de show maar vanaf één zijde bekijken. Bij de start, finish, en het keerpunt is  het verboden voor publiek. ‘De voertuigen waren alleen van de zijkant te zien, dus op geen enkel moment werd er richting de mensen gereden. Ook was er een flinke veiligheidszone ingebouwd. Minimaal zo’n twintig meter afstand tussen het publiek en de trucks,’ aldus de Groningse ambtenaar.
 
Zwijgen 

Hoewel de roep om openheid steeds luider wordt, is Haaksbergen vooralsnog niet van plan om de aanvraag voor de vergunning en andere documenten openbaar te maken. Om de onderzoeken niet te hinderen, worden documenten rondom de vergunningverlening vooralsnog alleen aan het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gegeven, laat de gemeente weten.

Burgemeester Gerritsen heeft de plaatselijke evenementenorganisatie die de monstertrucks naar Haaksbergen haalde, maandag gevraagd verder te zwijgen. Dat zou in het belang van het politieonderzoek nodig zijn.
 
Standaardvergunning? 

Een ambtenaar van de gemeente Haaksbergen gaf enkele dagen voor de fataal afgelopen stuntshow een standaardvergunning voor het evenement af. Dat gebeurde volgens burgemeester Hans Gerritsen omdat niet bekend was dat er een monstertruck zou komen. Volgens de organisatie stond dat wel in de aanvraag, maar ze kon hiervan tot dusver geen kopie laten zien.

 

Update 1 oktober: De originele vergunning is vrijgegeven, de monstertruck staat er wél op vermeld. Lees het artikel hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hubert S. (prov.ambtenaar) op
Kom op Nobby niet zo'n feodale azijnzeiker zijn. Rex Rotary heeft volkomen gelijk!! Van de hele procedure klopte inderdaad niets en dan ga jij het goedpraten? En natuurlijk is het triest als zoiets aan de orde komt door zo'n vreselijk ongeluk. Maar lieg dan niet, probeer niet een ambtenaar de schuld te geven, maak mensen niet monddood, maar wees open. Die burgemeester maakt het allemaal nog veel erger door zijn leugenpraatjes en schuldafschuiverij. En kom met maatregelen die borg staan voor een zorgvuldige afweging van alle belangen bij de afgifte van vergunning inclusief de bezwarenprocedure.
Nee zo'n burgemeester heeft zijn werkelijke aard getoond en kan beter zijn spulletjes pakken.
Door Hans (gepensioneerd ambtenaar) op
Merkwaardige reactie van de gemeente, dat in de aanvraag (toch) wel was vermeld, dat er een monstertruck in de show zat, maar niet wat daarmee gedaan werd. Dan had de gemeente daar toch naar moeten en kunnen vragen.
Door Nobby (animal cop) op
Het raadslid had voor de monstertruck moeten gaan staan en roepen dat hij het onverantwoord vond. Dan ben je pas een vent. Nu politiek scoren vind ik een ziek verhaal. En de free lance journalist is ook het padje kwijt. Dat een overheid een WOB-verzoek niet wil inwilligen gebeurd elke dag. Daar staat dan bezwaar, beroep en een voorlopige voorziening open. Dat is hele ander kost dan die onzinnige WOB-verzoeken waar een bestuurorgaan niet tijdig kan voldoen. Was er deze week ook weer een die over 40 jaar alle milieuvergunningen opeiste? Ik schat dat dit 400.000 euro kost.
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Deze vergunning was 10 dagen van tevoren aangevraagd, terwijl dat uiterlijk 8 weken van tevoren moet gebeuren. De behandelend ambtenaar heeft dan voldoende tijd om advies te vragen bij politie en brandweer (veiligheidsregio) en die adviezen in de vergunning te verwerken. Bij de aan te leveren stukken hoort een draaiboek waarin beschreven staat wat er allemaal tijdens zo'n evenement staat te gebeuren. Als de burgemeester dan zegt dat er niet bekend was dat een monstertruck acte de préséance zou geven, zat het draaiboek dus niet bij de stukken en had de aanvraag niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. Als het draaiboek wel bij de stukken zat was wel bekend dat wat er zou gebeuren en lult deze burgervader uit zijn nek. Ik moet helaas constateren dat politici steeds vaker wegduiken als er problemen zijn of eerder gedane beloften niet waargemaakt kunnen worden. Hierdoor ontstaat een steeds grotere groep mensen die politici niet vertrouwen en de politiek niet meer serieus nemen.
Door Toine van Bergen (Free lance journalist) op
Het weigeren van de gemeente Haaksbergen om informatie openbaar te maken over deze kwestie geeft des te meer aan dat verdere uitholling van de WOB door afschaffing van de Wet Dwangsom uit den boze is.
Door albert (jurist) op
En dat VVD raadslid wil nu weten hoe het vergunningetraject in elkaar zit. "En we hebben allemaal kunnen zien dat het geen handige plek was" Dat hij dat als raadslid, die het college controleert niet eerder gevraagd heeft, maar alleen nu er een incident is, wil hij het weten. En als hij wist dat het geen handige plek was, waarom dan niet vooraf het vingertje opgestoken. Allemaal van die wijsheid achteraf. letterlijk: Incidentenpolitiek.
Door Bruggink (Twente ) op
Doe maar een Update ; de inhoud vergunningaanvraag is inmiddels bekend.
En daaruit blijkt dat gemeente, met name in persoon van burgemeester Gerritsen, keihard heeft staan te liegen. Want organisatie heeft optreden monstertruck wel aangevraagd.