Advertentie

Pleidooi voor vechtsportbond

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voortouw moet nemen voor een onafhankelijke vechtsportbond.

24 januari 2013

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan pleit voor een overkoepelende sportbond voor de vechtsport. Een onafhankelijke sportcommissie die regels opstelt en opleidingen verzorgt, kan volgens Van der Laan helpen de vechtsport te verlossen van criminele invloeden.

Voortouw
De burgemeester vindt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voortouw moet nemen voor een onafhankelijke vechtsportbond. Die kan optreden bij overtreding van regels. Hij stelt dit woensdag in een column in Metro.

Conferentie
Donderdag wordt op het stadhuis in Amsterdam een conferentie over de vechtsport gehouden. Burgemeesters ontmoeten hier vechtsportkampioenen en organisatoren van vechtsportgala's.

Burgemeestersoverleg
Een van de aanwezige burgemeesters is Onno van Veldhuizen (Hoorn). Hij organiseerde in november een burgemeestersoverleg over vechtsportgala's in Noord-Holland. De gemeenten in Noord-Holland besloten organisatoren van deze evenementen voortaan beter te screenen en de beveiliging aan de deur te verscherpen. Ook waren ze het eens over een alcoholverbod in wedstrijdgebouwen.

Schone vechtsport
Volgens Van der Laan (PvdA) is een betere organisatie van de vechtsport in het belang van de vechters, gemeentes, de veiligheid en de gezondheid van sporters. ,,Door samen een vuist te maken kunnen we vechten voor een schone vechtsport'', stelt Van der Laan.

Schone lei
Ook de PvdA in de Tweede Kamer vindt het een goed idee om een speciale commissie op te richten. Die moet het ,,kaf van het koren scheiden'', aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken. Op die manier kan een nog op te richten bond met een schone lei beginnen, stelt hij.

Genieten van vechtsport
Van Dekken heeft vragen gesteld aan minister Edith Schippers (Sport), die volgens hem moet stimuleren dat zo'n commissie tot stand komt. ,,Er ligt hier een enorme kans'', stelt de PvdA'er. Hij hoopt dat veel mensen kunnen genieten van vechtsporten, zonder dat de sport door uitwassen, zoals criminaliteit en incidenten, wordt verpest.

Meerderheid
Van Dekken denkt dat andere partijen ook vinden dat er een commissie en een bond moeten gaan komen. Hij weet echter nog niet of er een meerderheid voor de plannen te vinden is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat is dit toch een goede burgemeester.
Advertentie