Advertentie

Plasterk wil gemeenten meer vrijheid geven

Dat vindt minister Plasterk. Hij komt daarom met een experimentenwet.

08 januari 2015

Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om beter te kunnen inspelen op lokale behoeften en initiatieven. Dat vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij wil een aantal gemeenten daarom de mogelijkheid geven om knellende wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen.

Meer samenwerking burgers

Hij komt daarom dit jaar met een experimentenwet, zo schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. De gedachte erachter is dat lokale bestuurders hun werkwijze kunnen vernieuwen en ook beter kunnen inspelen op wensen van inwoners. Plasterk streeft sowieso naar meer samenwerking met burgers op lokaal niveau. Plasterk juicht dit toe en wil dat gemeenten dit faciliteren.


Vitale lokale democratie

Zo moeten burgers een formeel recht op participatie krijgen. Daarvoor wil Plasterk buurtrechten verankeren in lokale regelgeving, en onderzoeken of nationale regelgeving wenselijk is. Er komt steun voor kleinschalige burgerinitiatieven die overal in het land plaatsvinden, zoals de G1000. Plasterk wil hiermee een aanzet geven voor een brede discussie over een vitale lokale democratie. ‘De democratie is nooit af. Ik nodig daarom alle betrokkenen van harte uit om te reageren en daarbij aan te geven hoe zij hieraan kunnen en willen bijdragen.’ De minister doet zijn voorstellen in de Agenda Lokale Democratie.

Lokale belastingen 

Verder zullen gemeenten in de toekomst meer mogelijkheden krijgen om lokale belasting te innen. Plasterk onderzoekt samen met Financiën hoe dit mogelijk kan worden gemaakt, zo had hij al aangekondigd. Maar dit mag niet leiden tot een hogere belastingdruk voor burgers, schrijft de minister. (ANP/redactie BB)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niels
Dus Plasterk wil onderzoeken of lokale vrijheden via nationale regelgeving moeten worden vastgelegd? Goh, waar heb ik deze gotspe nou eerder gehoord?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
ook in 2015 bezuinig ik op hoofdletters. maar dat terzijde. ik vraag mij af of hier een noodzaak is voor minister Plasterk om regelgeving te bedenken/aan te passen. daarnaast vraag ik mij af of ik als burger een halve liter yoghurt en een halve liter chocoladevla wil in één kantonnen containertje, waarvoor ik dan weer extra moet betalen omdat het om twee halve liters gaat.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt er op dat Plasterk voorwat betreft de belastingverruiming voor gemeenten bezig is met zijn volgende fiasco. Hoe lang nog?
Rob / controller
Gemeenten moeten zo min mogelijk eigen inkomsten hebben. We willen geen Amerikaanse situatie dat de ene gemeente baadt in luxe, en de ander geen geld heeft voor noodzakelijkheden. Kan Tietjerksteradeel anders ooit dezelfde zorg verschaffen als Amsterdam?



Daarnaast willen we niet dat gemeentelijke inwoners de dupe worden van een bezuiniging bij het rijk door lokale belastingverhoging.
Niels / Ambtenaar
Meer vrijheid op lokaal niveau is toe te juichen, maar dit is een soort van voorwaardelijke vrijheid, die naar mijn gevoel een subtiele bom legt onder de rol van alle gemeenteraden. Ik vind het dan ook moeilijk te begrijpen dat er betreffende buurtrechten al de nodige moties vanuit gemeenteraden zelf zijn geopperd en aangenomen. Daarnaast participeren veel gemeenten in gemeenschappelijke regelingen, waardoor het orgaan gemeenteraad ook nog eens vanuit meerdere kanten wordt uitgehold. De representatieve democratie is rap aan het verdwijnen, maar men lijkt vergeten om ook "B" te zeggen!
A. Wassenburg
Ik dacht al: hier zit een addertje onder het gras. Wij mogen meepraten, maar ook meer betalen. En daar mogen we dan vast juist weer niet over meepraten, toch? En als we nou niks zeggen, komt die extra belasting er dan ook? En als we zeggen hoe het reeds beschikbare geld kan worden besteed, komt die extra belasting er dan ook?
Advertentie