of 59221 LinkedIn

Plasterk tevreden over burgemeestersruil

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt de recente burgemeestersruil tussen Zaanstad en Haarlemmermeer een originele investering.
10 reacties

‘Een originele investering in goede bestuurlijke verhoudingen.’ Dat vindt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) van de recente burgemeestersruil tussen Zaanstad en Haarlemmermeer. Of dat vanaf nu vaker gaat gebeuren, noemt hij desgevraagd een zaak van gemeenten en commissarissen van de Koning.

Faber en Weterings
Medio januari verruilden Geke Faber (PvdA) van Zaanstad en Theo Weterings (VVD) van Haarlemmermeer voor twee weken van burgemeestersketting. Het duo had dat zelf bedacht. Ze wilden vooral elkaars gemeente (elk rond de 150.000 inwoners en beiden onderdeel van de metropoolregio Amsterdam) beter leren kennen. Daarvoor moest commissaris van de Koning Johan Remkes (Noord-Holland) ze wel officieel benoemen als waarnemend burgemeester. De beide burgemeesters waren na afloop van het experiment tevreden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
..en, wat was het leermoment?..
Door Michael op
@Arie de Jong. Bij haar herbenoeming in 2013 heeft Faber gezegd voor nog een periode te willen gaan. Ze heeft niet gezegd: halve periode. Iedereen mocht en ging er vanuit dat Faber de volle 2e termijn van 6 jaar burgemeester zou blijven.

Zoals het een laf linkse politica betaamt, zegt Faber nu ineens dat zij al veel eerder had aangegeven haar 2e termijn niet vol te maken. Ammehoela ! Al eerder is waarschijnlijk vorige week geweest. Nee, madame pakt haar (wachtgeld)centjes en gaat lekker rentenieren in haar Friese boerderij.

Oh ja, bent u soms de Arie de Jong die in de Kamer zat, en later in GS Z-H ? Een partijgenoot van Faber dus. Met hetzelfde PvdAsap overgoten. Dan bent u wel de laatste om hier de reageerders te gaan kapittelen !
Door Peter op
De betrokkenen reageren niet! Of zouden ze bb niet lezen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Alles draait om de bestuurlijke winst die dit heeft opgeleverd en de (extra) kosten die een en ander met zich heeft meegebracht. Kennelijk is Plasterk daar nu al van op de hoogte of praat hij weer eens voor zijn beurt?
Door Peter op
Ik neem aan dat dit artikel ook wordtgelezen door de betrokkenen of hun voorlichters. Vandaar bij deze het verzoek om een rapportage te geven van de kosten/baten van deze ruilhandel. Wie durft?
Door Fritz A von Geusau op
Zolang de beide burgemeesters niet komen met een gedegen onderbouwd rapport waarin staat wat dit nu feitelijk heeft opgeleverd, zie ik het gewoon als 'spielerei'. Geef nu eens duidelijk aan waar dit nu feitelijk goed voor is geweest? Ambiëren beide burgemeesters elkaars posten, dat ze in elkaars keuken moesten kijken? Het heeft toch geen enkele zin om je elkaars problemen eigen te maken, als je elkaar niet vervangt? Dat minister Plasterk met zo'n mening komt, is, gelet op de achtergrond van beide burgemeesters wel te verklaren. Vraag is wat dit aan (ambtelijke) uren en anderszins allemaal gekost heeft, wat dit nu daadwerkelijk heeft opgeleverd en of dit nu feitelijk in het belang van de burgers van beide gemeenten is geschied.
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker openbaar bestuur) op
Wat is nu zo spectaculair aan 2 burgemeesters die 2 weken van stoel wisselen? Hoeveel bestuurlijke drukte (inmenging Cdk, raadpleging gemeenteraad, besluitvorming, veel ambtelijke uren) is daarmee gemoeid geweest? Voor een verdeelde stage... Zitten beide burgemeesters op de schopstoel, soms? je zou het haast denken.

En helemaal niks nieuws onder de zon! Dit is bijna 15 jaar geleden bijv. ook al eens gedaan. De burgemeesters, R. Bosua-van Gelderen van Bernisse en E. Broekhuis van Cromstrijen, werden in februari 1998 benoemd tot waarnemend in andere gemeente. En bleven dat 2 jaar.Formeel bleven ze nog burgemeester in hun eigen gemeente. Dus precies dezelfde constructie als nu in Zaanstad/Haarlemmermeer, alleen véél langer.

Maar het kan nog gekker. De gemeente Woensdrecht had in de zomer van 2005 een week lang een Belgische burgemeester. De burgemeesters van Woensdrecht en Kalmthout (B) wisselden namelijk van 31 augustus tot en met 10 september van baan.

Originele investering in Haarlemmermeer & Zaanstad?
Jongens, zijn er geen belangrijker zaken?
Door Rommel op
Wat een holle praatjes toch weer van deze Minister (die nog niets gepresteerd heeft trouwens). En BB schrijft er natuurlijk weer met graagte over. Tja wat wil je, wiens brood men eet...
Door henk op
Waauwww , goed gedaan joh! Weer een veer erbij en Plassterk blij. Goed voor je cv en beoordelingsgesprek.
Door Plafond op
De beide burgemeesters waren na afloop van het experiment tevreden over zichzelf.