of 59221 LinkedIn

Peter den Oudsten nieuwe burgemeester Groningen

Groningen heeft een nieuwe burgemeester, Peter den Oudsten (PvdA). Den Oudsten is momenteel nog burgemeester van Enschede.
3 reacties

Peter den Oudsten wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. De PvdA'er, nu nog burgemeester van Enschede, is maandagavond voorgedragen door de Groningse gemeenteraad.

Geboren Fries
De geboren Fries werkte eerder in Drenthe en Overijssel. ,,Hij heeft een duidelijke band met Noord-Nederland, dat was zijn motivatie om in Groningen te solliciteren. Hij is een bruggenbouwer en straalt rust en statuur uit'', zegt de Groningse D66-fractievoorzitter Jetze Luhoff, voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.
 
Acht kandidaten 

In totaal waren er acht kandidaten voor de baan als burgemeester, aldus Luhoff. Vijf van hen zijn lid van D66, twee van de PvdA en één gegadigde is onafhankelijk. Luhoff wil niet zeggen wie de andere kandidaten waren en hoeveel raadsleden achter Den Oudsten stonden.
 
Rehwinkel

Den Oudsten (62) volgt partijgenoot Peter Rehwinkel op. Die vertrok eind vorig jaar. Rehwinkel kreeg veel kritiek op zijn functioneren, onder meer rond de Facebookrellen in Haren en bij een dreigende dijkdoorbraak. Na zijn vertrek kwam Rehwinkel opnieuw in opspraak, vanwege de wachtgeldregeling en onduidelijkheid over een nieuwe baan als rampenbestrijder voor een internationale organisatie. Sinds het vertrek van Rehwinkel was Ruud Vreeman interim-burgemeester.
 
Enschede en Meppel 

Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij burgervader in Meppel en wethouder en waarnemend burgemeester in zijn geboortestad Leeuwarden. Ook werkte hij als woordvoerder van de gemeente Enschede, van een voorloper van energiebedrijf Nuon en een voorloper van zuivelbedrijf FrieslandCampina. Hij is voorzitter van Regio Twente, het samenwerkingsverband van de 14 gemeenten in Twente, en voorzitter van de organisatie die Vliegveld Twente wil herontwikkelen.


Benoeming
De voordracht van Den Oudsten gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming door koning Willem-Alexander. Het is de bedoeling dat Den Oudsten op 2 januari aan de slag gaat.

 

(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Jetta Kleijnsma wilde heel graag maar het politbureau van de pvdA heeft dat tegen gehouden.Het zou de totale leegloop daar maar extra accentueren.
Door P. Pluim op
Weer zo'n rode volksverlakker. Dus dit gaat ook weer niet goed.
Door Jan op
Waarom al die geheimzinnigheid rondom burgemeestersbenoemingen? Waarom mogen we niet weten wie de andere kandidaten waren? Dat weten we van de wethouders toch ook? En hoe denkt men dat het gaat als er gekozen burgemeesters zouden komen (wat God, als die zou bestaan, moge verhoeden). Dan weten we toch ook wie de kandidaten zijn? Over transparantie gesproken....