Advertentie

Per dag 66.000 euro boete voor provincie Utrecht

De provincie Utrecht moet van de rechter per dag 66.000 euro aan vastgoedondernemer De Waal betalen, omdat de asbestsanering van het oude provinciehuis nog niet af is. Gedeputeerde Bart Krol (CDA) gaat in hoger beroep. De oppositie wil donderdag een extra vergadering inlassen.

19 december 2012

De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) kan aanstaande donderdag een zware kluif krijgen aan Provinciale Staten als een extra Statenvergadering over zijn aanpak van de asbestsanering van het oude provinciehuis plaatsvindt.

Verrast door rechterlijke uitspraak
Afgelopen vrijdag bepaalde de rechter dat de provincie per dag 66.000 euro boete moet betalen aan vastgoedondernemer De Waal, die het provinciehuis voor 22 miljoen euro kocht. Volgens de rechter is het saneren niet goed gedaan en moet alles over. Gedeputeerde Krol is verrast door deze uitspraak. Volgens hem is de sanering conform wet- en regelgeving gedaan, uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven en getoetst door onafhankelijke derden. Hij noemt de uitspraak teleurstellend en verbazingwekkend en vindt de boete absurd hoog. Krol gaat in hoger beroep en start een bodemprocedure.

Al 1,5 miljoen euro boete
Volgens de advocaat van De Waal, Patricia Kleijn, zou de boete voor de provincie geen verrassing moeten zijn. De provincie heeft de boete aan zichzelf te wijten, zegt ze tegen RTV Utrecht. In mei zijn afspraken gemaakt over de sanering en heeft de provincie ingestemd met een boeteclausule als deze niet op tijd of volledig klaar zou zijn. Dat zou uiterlijk 1 oktober het geval moeten zijn en werd later opgeschoven naar 1 november. Inmiddels staat de teller van de boete op 1,5 miljoen euro. Vanaf medio november moet de boete met terugwerkende kracht worden betaald. Daar komen dan nog de kosten voor de sanering bovenop. Die zouden ook in de miljoenen lopen.

'Schade is gigantisch'
Vastgoedondernemer De Waal wilde volgens Kleijn per juni studentenwoningen realiseren. Daarvoor zouden alle aannemers en onderaannemers klaar staan, maar omdat het grootste gedeelte van het gebouw is afgesloten en niet gebruik kan worden genomen, is de schade volgens Kleijn gigantisch. Een extra Statenvergadering is voor aanstaande donderdagavond aangevraagd. Volgens RTV Utrecht zou een meerderheid van de Provinciale Staten dit steunen. Woensdag wordt duidelijk of de vergadering ook inderdaad plaats gaat vinden.

PvdA wil debat nu voeren
Fractievoorzitter Kees de Kruijf van grootste oppositiepartij PvdA gaat daar wel vanuit. Samen met SP en PVV heeft hij de extra Statenvergadering aangevraagd. ‘Je hebt een vijfde van de zetels nodig om zo’n vergadering aan te vragen, maar de helft van de zetels plus 1 om de vergadering ook te kunnen openen. Dat is een ander verhaal, maar ik ga er wel vanuit dat we het debat nu en niet na Kerst moeten voeren. Het speelt immers nu.’ De Kruijf wil Krol om een toelichting vragen. ‘Ik wil direct van hem horen hoe dit is gegaan en hem dan recht in de ogen kunnen kijken.’

'Krol had dit moeten zien aankomen'
Ook De Kruijf vindt de rechterlijke uitspraak verbazingwekkend en teleurstellend. ‘Ik ben hogelijk verbaasd. Onlangs vertelde Krol ons nog de stand van zaken en noemde hij dit een kansloze zaak. Ik vind het jammer voor de provincie en zonde van het geld. Het gaat om een hoop geld en geeft een hoop gedoe. Ik wil weten hoe dit heeft kunnen ontstaan, hoe het is misgegaan en wat Krol aan dit probleem gaat doen. Ik kan me niet voorstellen dat hij dit niet zag aankomen.’ Dat de rechter in het kort geding de lijn van de boeteclausule volgt vindt De Kruijf ook “nogal wat”. Of Krol voor zijn positie moet vrezen weet De Kruijf niet. ‘Ik wil eerst een echt debat voeren.’

UPDATE Het spoeddebat gaat door. De SP heeft het aangevraagd en het wordt voldoende ondersteund. Hier is de agenda.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne-Marie Mineur / Statenlid SP Provincie Utrecht
Wonderlijk dat hier de PvdA aan het woord gelaten wordt. Aardige man hoor, Kees de Kruyff, maar het verzoek om een spoeddebat is ingediend door de SP. Telefoonnummers zijn gewoon online te vinden: http://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl …
Anne-Marie Mineur / Statenlid SP Provincie Utrecht
Dat lijkt me zeer wonderlijk. De griffie weet heel goed dat de SP initiatiefnemer is van dit spoeddebat, ook als nog niet zeker was dat er behalve de PVV genoeg steun voor zou zijn.
Advertentie