Advertentie

Pechtold roept Plasterk op: minder provincies en gemeenten

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen.

19 oktober 2014

Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in WNL op Zondag.

Vastgelopen

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen. Hij roept hem op er alsnog werk van te maken. Het kabinet wil een geplande verlaging van de lasten deels betalen met financiële meevallers. Maar onder meer D66 wil daar niet vanuit gaan, maar verder bezuiningen op uitgaven aan de overheid. D66 pleitte eerder al voor een commissie van wijzen die zich moet buigen over het vraagstuk en met voorstellen moet komen waarmee een volgend kabinet aan de slag kan.

ANP

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Alsof schaalvergroting besparing oplevert, alleen onnozel d66 stemvee gelooft in die sprookjes.
Frank van Diepen
Tamelijk visieloos weer. Maar dat zijn we van het D66-clubje gewend. Overal wat vanaf (minder dit, minder dat) en Pechtold is weer klaar. Een hol vat, even wat nagalm en op naar de volgende scope.



Als je dan toch wat aan de bestuurlijk drukte wil doen, pak het dan structureel aan. Opheffen die waterschappen, breng de bestuurlijke taken onder bij de provincies en zorg voor behoud van de technische knowhow. En opdoeken de gemeenschappelijke regelingen, die ondemocratische samenwerkingsorganen met hun schimmige besluitvorming.



Je zult zien dat het met deze 2 maatregelen al een stuk overzichtelijker en efficiënter wordt in bestuurlijk NL.
P.K. Smit / ambteloos burger
We hadden een beproefd systeem: Rijk, Provincie, Gemeente. Vervolgens kwamen er veiligheidsregels,s, stadsregio,s, politieregio,s, etc. En nu moeten de gemeenten elk in een voor elk aspect verschillende regio,s de decentralisatie verwerken. We hebben er dus gewoon een puinhoop van gemaakt. Dat er dus gesaneerd moet worden is duidelijk, maar dan eerst bedenken hoe je Nederland bestuurlijk wilt inrichten, voor je weer begint te roepen dat er minder provincies of gemeenten moeten komen. Overigens: levert de decentralisaties ook minder medewerkers op bij de betreffende ministeries?
Hendri Meendering
als dit al een bezuinging is gaat het om kleine bedragen en niet om de miljarden die nodig zijn voor een structurele belastingverlaging. Onderzoeken wijzen uit dat schaalvergroting niet tot kostenreductie lijdt, voorbeelden genoeg en niet alleen bij de overheid! Structureel de eerste schijf inkomstenbelasting fors verlagen dat levert geld op voor iedere Nederlander, maakt arbeid goedkoper etc. etc, maar voor een middenpartij is dat weer te links, staan ze vast niet voor open om dit eens op te pakken.
Paul / projectleider
Beste Alexander,



als partijleider van D66 zou jij toch moeten weten: democratie kost geld...
Frans van dongen / gepensioneerd
Wordt hoog tijd dat we met verstand gemeentes opschalen. Zeker nodig als je ze zwaardere taken geeft. In samenwerking zijn ze niet goed, dus maak ze sterk genoeg. De waterschappen moeten m.i. Geen onderdeel gaan uitmaken van lokale politiek, maar voo hun speciale taken blijven gaan.
Benjamin
Zijn er nou echt geen belangrijkere zaken waar dhr Pechtold zich nou druk om kan maken. Even voor de vuist weg, zorg voor ouderen, pensioenfondsen, mh17 onderzoek, WAO, scholen die worden gesloten, maar waarschijnlijk is dat te moeilijk.
Linze Schaap / Universitair Hoofddocent
Voor een politiek leider van een partij die rationeel en pragmatisch wil zijn en opvattingen wil baseren op feiten, is dit toch een rare oproep: wie de moeite neemt kennis te nemen van wetenschappelijke evaluaties van gemeentelijke herindelingen, kan weten dat herindelingen over het algemeen (a) niet leiden tot kostenbesparingen en (b) wel leiden tot schade aan de lokale democratie.
Janet / beleidsadviseur
Nog nooit heeft schaalvergroting geld opgeleverd. Dus daar hoef je niet voor te veranderen. De enige reden waarom we moeten gaan veranderen is omdat er niet democratische clubs bijgekomen, zoals de stadsregio's. En juist die maken alles veel onduidelijker. Dus ga eens goed bedenken hoe je wil dat de democratie eruit ziet. Daarna pas veranderen. Dan ben je pas echt goed bezig.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Minder Pechtold zou ook zeel welkom zijn.
Niels / Ambtenaar
Wanneer leren we het nou eens? Schaalvergroting is een gevolg op een ander vraagstuk. Vaak op het ruimtelijk - economische domein. Afhankelijk van een goede visie op dit domein is de schaal groter dan wel kleiner dan nu. Met andere woorden: met welke structuur en cultuur kan ik het beste mijn ruimtelijk-economische doelen dien? Een bezuiniging kan dan een bijkomend voordeel zijn, maar het is de vraag of het in financiële zin iets oplevert.
Rik / journalist
Geld besparen door herindeling. Zou die Pechtold wel eens de krant en Binnenlands Bestuur lezen. Het wordt niet goedkoper Alexander! Dat is het verkeerde argument. Het blijft gelijk of het wordt zelfs duurder. Terugdringen van bestuurlijke drukte is wel een valide argument, zeker hier in het Gooi waar ruim 10 burgemeesters met evenzoveel gemeenteraden elkaar voortdurend tegenwerken. Maar besparen? Flauwe kul.
Johannes Veerenhuis-Lens / statenlid
Minder bestuurlijke drukte zal tot meer bestuurlijke druk op burgers leiden.
Jan
Minder politieke partijen, te beginnen met D66, zou ik zeggen.
Chris Papjes
Nog afgezien van de vraag of de veronderstelling klopt dat minder gemeenten geld oplevert, maakt Pechtold nog een andere denkfout. De korting als gevolg van minder gemeenten is in het gemeentefonds namelijk al ingeboekt!

Het levert dus geen aanvullende bezuiniging op!
Annemarie / Handhaver
Beste meneer Pechtold,

U denkt helemaal verkeerd. Om Nederland veilig en leefbaar te houden zijn er ambtenaren die de regels maken, uitvoeren en er toezicht op houden. Door minder ambtenaren te hebben gaat het mis met de veilgheid en leefbaarheid. Neem nu eens het voorbeeld van de bezuinigingen op hoeveelheid ambtenaren. Het werk moet ondertussen gewoon doorgaan en wat gebeurt er? Er wordt personeel ingehuurt. Dit geld komt uit een nader potje en dus is het geen probleem. Te belachelijk voor woorden. Meneer Pechtold ik geef u een tip en dat is de volgende: Kijk voordat u geld uitgeeft of het wel nuttig is om dat geld aan die zaak te spenderen. Is het wel nodig om een buslijn aan te leggen, is het wel nodig om een Provinciehuis voor veel geld op te knappen, moeten die bomen wel gekapt worden om er een paar maanden later nieuwe bomen te planten? Daar meneer Pechtold kunt u flink bezuinigen zonder dat er specialisten hoeven te verdwijnen die zorgdragen voor de veiligheid en leefbaarheid van ons Nederland. Het Nederland waar wij trots op zijn.
Steven / Adviseur
Je kunt het eens of oneens zijn met de door Pechtold geformuleerde stelling. Een aantal personen kunnen helaas niet on topic reageren en de aversie tegen D66 druipt er in die reacties weer vanaf. Wat moet het voor die personen frustrerend zijn dat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen D66 in 12 van de 20 grootste gemeenten (waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht) de grootste partij is geworden. Dat duidt toch op een stevig mandaat van de Nederlandse kiezer.
Wottsjer
Factfree en visieloos pleidooi drijft vederlicht op het zompige moeras van vermeende opbrengsten en bijeen gebazelde vernieuwing. Goed gebruld. Is Tjeenk Willinks visie op behoorlijk bestuur door het gewicht van zijn argumenten en visie al naar de bodem van het moeas verzonken? Arm Nederland.
Kaas !
S.L. (Adviseur) op 20 oktober 2014 13:42



Veel personen storen zich aan het zoveelste ballonnetje van D66, hoe zou dat komen denk je?
Mr R.M. Dalmijn
Juist in een samenleving die onder het mom van participatie hele volksstammen de onzekerheid in jaagt moet de ontfermende overheid dichtbij en kleinschalig zijn. Bij Thorbecke was er 1 burgemeester op 3000 burgers en meer van onze tijd zijn er in Duitsland, toch geen achterlijke provincie van Nederland, circa 13.000. Dat dom omarmen van grootschaligheid heeft ons , zoals in het onderwijs, niet veel goede gebracht. Dat zag de LPF heel goed. De menselijke maat verdampt en dat is zeer kostbaar. Over geld gesproken waar is de financiële borging van de heer Pechtold zijn verhaal.
Martin
Misschien kan de heer Pechtold concreet aangeven welke gemeenten hij voor ogen heeft. Dan weten de inwoners dat ook weer. #transparant #concreet
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Adviseur: Ik heb inderdaad een enorme aversie tegen D66 en tegen betweter Pechtold in het bijzonder. Dat komt omdat D66 een gebakken lucht partij is en Pechtold een ongeëvenaarde populist. Ja, de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is D66 in 12 van de 20 grootste gemeenten (waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht) de grootste partij is geworden. Ja, dat duidt op een behoorlijke steun van Nederlandse kiezers. Maar zo gaat het altijd met die partij. Als ze in de oppositie zitten groeien ze tot ongekende hoogte en zodra ze gaan regeren wordt het weer een splinterpartij omdat hun zeepbellen dan uiteenspatten.
Advertentie