of 59232 LinkedIn

Paspoorttarief onder de loep

Er komt een onderzoek naar de kosten die gemeenten maken bij het aanvragen en verstrekken van reisdocumenten. Doel is het vergroten van de transparantie.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat het onderzoek doen op aandringen van de Tweede Kamer.

Er komt een onderzoek naar de kosten die gemeenten maken bij het aanvragen en verstrekken van reisdocumenten. Doel is het vergroten van de transparantie.

Pleidooi uniforme berekeningsmodellen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat het onderzoek doen op aandringen van de Tweede Kamer. In mei dienden de Kamerleden Van Toorenburg (CDA) en Joost Taverne (VVD) een motie in waarin zij aandrongen op grotere transparantie inzake de tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten. Een Kamermeerderheid steunde die motie waarin de regering werd opgeroepen te komen tot uniforme berekeningsmodellen. Dat zou in overleg moeten gebeuren met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

 

Onderbouwing van de tarieven

Vandaag liet Plasterk de Tweede Kamer weten dat hij zal laten onderzoeken hoe de kosten van het aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten verder kunnen worden beheerst en hoe de transparantie van de onderbouwing van de tarieven door gemeenten kan worden vergroot. Op basis van de uitkomst daarvan kan worden bepaald of die iets moet betekenen voor de opzet van de zogeheten zelfevaluatie.

 

Kwaliteit aanvraag- en uitgifteproces

Vorig jaar is voor het eerst door iedere Nederlandse gemeente een zelfevaluatie uitgevoerd naar de kwaliteit en beveiliging van het aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten. De zelfevaluatie vervangt het eerdere driejaarlijkse onderzoek dat werd uitgevoerd door het Agentschap Basisregistraties en Persoonsgegevens. Gekozen is voor zelfevaluatie met het oog op de stimulerende werking die ervan uit zou moeten gaan op het zelf (door de gemeenten) aanbrengen van verbeteringen in de kwaliteit van het aanvraag- en uitgifteproces. De evaluatie ziet zowel toe op het voldoen aan wettelijke normen als aanbevelingen. Uit de eerste evaluatie kwam naar voren dat een op de drie gemeenten een onvoldoende scoort.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerorges Jardez (Leidinggevende Dtadswinkel Spijkenisse) op
Wordt het nu een niet tijd om een vast tarief voor het paspoort of ID vast te stellen net als het rijbewijs. Kunnen we eindelijk eens de plaatsonafhankelijk dienstverlening invoeren.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Plasterk zou nog beter het gehele legesstelsel op de schop kunnen. Dit behoort namelijk niet meer dan kostendekkend te zijn.
Door Annemiek (IC medewerker) op
Klinkt leuk, standaardisatie. Maar het is onzin. Juist de gemeente bepaalt zelf wat zij waarvoor wil innen. Er zijn inderdaad gemeenten met vrij goedkope paspoorten. Maar daar betaal je dan weer de hoofdprijs voor een omgevingsvergunning, begraafplaatshuur of parkeervergunning. Moet het paspoort goedkoper, dan maken ze iets anders duurder. Een pot nat, of je door de kat of de hond wordt gebeten.
Door Klaas B, (ex-medewerker BMC en voorheen TMOP) op
Ook ik ben van oordeel dat het van de gekke is dat je een fors bedrag moet neertellen voor een document dat VERPLICHT is gesteld door de Staat. Maar het zal wel niet anders kunnen, want er moet steeds meer 'commercieel' gewerkt worden, dus ook kostendekkend.
Mogelijk komt er een tijd dat het Rijk inziet dat dit niet langer meer kan. Maar ik vrees dat het mijn tijd wel zal duren.
Door John (ambtenaar) op
Afgezien van deze nuttige evaluatie, vraag ik mij sinds de invoering van de verplichte legitimatie af, waarom je voor een identiteitskaart moet betalen. Je besluit zelf om naar het buitenland te gaan en als je daar een extra document voor nodig hebt, is het jouw keuze: Gaan of niet gaan. Maar bij de ID-kaart is het een ander verhaal. Deze zou gratis verstrekt moeten worden.
Door Joep Schulten (hoofd Publiekszaken/lid NVVB) op
Blij met motie van beide kamerleden. Nog vrolijker word ik van het feit, dat Plassterk hem uit gaat voeren. Doorzichtigheid kan niemand tegen zijn. Werd ook tijd.
Door Nick op
Aan het einde van het artikel nog even een leuke sneer van Hans Bekkers naar de gemeenten.Eén op de drie scoort een onvoldoende.
Wat er niet bij staat is dat de zelfevaluatie nieuw is. De meerkeuzeantwoorden kunnen geregeld niet worden ingevuld, omdat de juiste situatie niet bij de opties staat. Dit leidt tot foutscores die niet kloppen.
We wordens steeds meer een landje waarin luie, ondeskundige verslaggevers met cijfers aan de haal gaat zonder dat het verhaal achter de cijfers wordt bekeken.