Advertentie

Pas nieuwe burgemeester bij nieuw college

In Dinkelland moet zo snel mogelijk een nieuw college worden geformeerd. Pas als er een nieuw college is, kan de procedure voor een nieuwe burgemeester weer worden opengesteld. Dat adviseert verkenner Geert Jansen (oud-CdK van Overijssel) in zijn rapport ‘Dinkelland bestuurt!’

16 december 2016

‘Oud zeer’ en een ‘afrekencultuur’ zijn de belangrijkste oorzaken van de bestuurlijke chaos in Dinkelland. Om uit die chaos te komen, moet zo snel mogelijk een nieuw college worden geformeerd. Pas als er een nieuw college is, kan de procedure voor een nieuwe burgemeester weer worden opengesteld. Daarnaast moeten er spelregels voor de raad en een nieuwe integriteitscode worden opgesteld. 

Verkenner

Dat stelt verkenner Geert Jansen (oud-CdK van Overijssel) in zijn rapport ‘Dinkelland bestuurt!’ Jansen was door waarnemend burgemeester Ineke Bakker gevraagd de problematiek nader te onderzoeken. In Dinkelland stapte in korte tijd drie van de vijf wethouders op en is er gerommel en gedoe in de raad, waarbij onder andere raadsleden van coalitiepartij Lokaal Dinkelland (LD) zich afsplitsten.

Kiem ligt in 2014

‘Sluimerde conflicten van jaren her, “oud zeer” en het “vereffenen van nog openstaande rekeningen” zouden in hoge mate de bestuurscultuur bepalen’, stelt Jansen in zijn rapport, onder meer op basis van gesprekken met alle fractievoorzitters. De kiem van de ‘huidige conflictueuze situatie’ zou zijn gelegd bij de vorming van de coalitie van Lokaal Dinkelland (LD) en CDA in 2014 en de vorming van het college van burgemeester en wethouders. Om uit de impasse te komen, moet tijdens de eerstkomende raadsvergadering een formateur worden benoemd om een nieuw college te vormen, zo luidt een van de aanbevelingen van Jansen. Een coalitie van CDA, VVD en Algemeen Belang Dinkelland zou op een kleine meerderheid in de raad kunnen rekenen.

Integriteitscode

De raad moet daarnaast spelregels gaan opstellen die de basis moeten vormen voor het goed functioneren van het bestuur op lokaal niveau. Deze spelregels kunnen in de nieuwe raadsperiode als leidraad dienen. Ook moet er in de ogen van Jansen een nieuwe integriteitscode voor Dinkelland worden opgesteld.

Nieuwe burgemeester

Verkenner Jansen moest ook aangeven wat er nodig is om de procedure voor een nieuwe burgemeester te kunnen hervatten. Begin november had de Overijsselse Commissaris van de Koning (CdK) Ank Bijleveld-Schouten de inmiddels opengestelde procedure met minstens drie maanden heeft opgeschort. Er hadden zich 35 gegadigden gemeld. Jansen stelt dat er op zijn minst eerst een nieuw college moet zijn, voordat de procedure kan worden hervat. ‘Zodra de wethouders zijn benoemd is het wenselijk de Commissaris van de Koning hiervan op de hoogte stellen. Immers, zij bepaalt het moment waarop de procedure tot benoeming van een nieuwe burgemeester kan worden hervat en het ligt op haar weg om de minister van BZK te informeren over de bestuurlijke situatie in de gemeente Dinkelland.’

Urgentie

Het rapport is woensdagmiddag overhandigd aan burgemeester Ineke Bakker. ‘Ik ben content met het rapport en herken veel van wat erin wordt weergegeven’, aldus Bakker. ‘Er staan ons twee dingen te doen. De eerste urgentie is zorgen voor een nieuw college. Het is aan de raad om die handschoen op te pakken. Daarnaast gaat het om het creëren van bestuurlijke correctheid binnen de raad en in verhouding tot het college en de ambtelijke organisatie. Dit ga ik als voorzitter van de raad samen met het presidium snel oppakken.’ Direct in het nieuwe jaar wil ze daarvoor een proces opstarten.

De Dinkellandse raad debatteert dinsdag over de bevindingen van Jansen en de aangedragen oplossingsrichtingen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie