of 59221 LinkedIn

Partijloze Annemarie Penn burgemeester Maastricht

Foto OM/Loes van der Meer
Foto OM/Loes van der Meer
7 reacties

Annemarie Penn-te Strake wordt de nieuwe burgemeester van Maastricht. Dat is donderdagvond bekendgemaakt tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad. Ze is de opvolger van VVD-burgemeester Onno Hoes. Die stapte op na incidenten rond zijn privéleven.

Partijloos

Voorafgaand aan het openbare deel kwam de raad in besloten zitting bijeen. Daarin bracht de vertrouwenscommissie voor de voordracht van de nieuwe burgemeester verslag uit. In die commissie zaten zes leden. Penn (61) is de eerste vrouwelijke burgemeester van Maastricht, en de eerste partijloze, zei fractievoorzitter Bert Jongen van D66 in de raad. Net als de andere raadsleden toonde hij zich ''zeer verheugd'' met haar voordracht.


Warm en zakelijk

Raadsleden roemden haar om haar warme, maar zakelijke persoonlijkheid, en haar vele contacten. 'Een fantastische keuze', zei wethouder André Willems van de Seniorenpartij Maastricht. De man van Annemarie Penn-te Strake is voorzitter van het bestuur van de Seniorenpartij.

 

Geringe ervaring in lokale politiek

Penn kan in juni beginnen, zei voorzitter Vivianne Heijnen van de vertrouwenscommissie. Heijnen vertelde aan de raad dat zij gekozen is uit zeventien kandidaten. Penn heeft volgens Heijnen grote ervaring op het gebied van de openbare orde en veiligheid, oog voor het sociale welzijn, en kan goed luisteren en leiden. Wel heeft ze een geringe ervaring met de lokale politiek, maar ze stelt zich leergierig op, aldus Heijnen. 'Ze is in staat het boegbeeld van Maastricht te worden.'


Grensoverschrijdend netwerk

De beoogd burgemeester is op dit moment lid van het college van Procureurs-Generaal bij het openbaar ministerie in Den Haag, waar zij sinds 2012 een bestuurlijke functie vervult. Daarvoor werkte zij als hoofd van het arrondissementsparket in Maastricht en als regiohoofdofficier van justitie Limburg. Maastricht hoopt te kunnen profiteren van haar grensoverschrijdende netwerk.

 

Informateur

Ze was informateur bij de afgelopen coalitievorming in Maastricht. Over het raadsbesluit om haar aan te bevelen voor benoeming, zegt Penn: ‘Ik ben erg trots op de stad Maastricht en ik zal er voor zorgen dat wanneer ik benoemd word de stad ook trots is op haar burgemeester.’

(ANP/red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dalmijn op
Wij zijn in Maastricht heel gelukkig met de aankomende benoeming van mevrouw Mr. Penn - te Strake. Een bindende top juriste met een welwillend luisterend oor voor velen.
Haar positie is des te boeiende nu zij een van de weinigen blijkt te zijn zonder partij binding. Dan kan de selectiecommissie gewoon de beste voordragen en hoeft zij niet de voorkeur van de eerst in aanmerking komende politieke partij naar voren te schuiven. Tot nu toe werden alle Burgemeesters geselecteerd uit een vijver van actieve partijleden , dat zijn er in Nederland 30.000!!!.
Een unieke benoeming derhalve. Maastricht trendsetter!
Door Frenk op
Excuses voor de verbastering van de naam van mevr. Penn - te Strake.
De automatische spellingscontrole heeft soms een eigen willetje !
Door Frenk op
De laatste 2 burgemeester van Maastricht (Leers en Hoes) zijn door de Raad weg gestuurd.
Eens kijken hoe lang mevrouw Pennestreek het vol houdt.
Door p op
@Broadcaster:

Partijloos betekent niet belangenloos.
Buiten dat een partij ook helpt als klankbord, kaders geeft en een netwerk om op terug te vallen
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Partijloos zou een aanstellingsvereiste moeten zijn.
Door Reinier den uijl (nederlander) op
Tijdens de presentatie in de raadszaal, op l1 uitgezonden, werd gelijktijdig een filmpje van mevrouw Penn gedraaid. Hoe zit dat nu met de geheimhouding?
Door P. Pluim op
Tja, geen politieke en bestuurlijke ervaring. Die wordt ingepakt.
Vreemd dat haar man voorzitter van de Seniorenpartij Maastricht blijft. Dat geeft de schijn van belangenverstrengeling.