Advertentie

Partijen A'dam presenteren hervormingsagenda

De twee partijen presenteerden vrijdag hun ,,links-liberale hervormingsagenda'' voor het komende college.

18 april 2014

Verbanning van scooters van het fietspad, zonnepanelen op alle scholen, een hervorming van het erfpachtsysteem en een verhoging van de parkeertarieven voor bewoners. Dat zijn enkele punten waar D66 en GroenLinks in Amsterdam een akkoord over hebben gesloten.

Derde partij

De twee partijen presenteerden vrijdag hun ,,links-liberale hervormingsagenda'' voor het komende college. ,,Het is de groenste Amsterdamse agenda ooit'', lieten ze weten. Deze agenda vormt de basis voor gesprekken met een derde partij over een nieuw stadsbestuur voor de hoofdstad. Ze gaan praten met de PvdA, de SP en de VVD. De partijen zetten onder meer in op vergroening, een woningmarkt die in beweging komt, gezonde stadsfinanciën en onderwijs. Mede door het stimuleren van zonne-energie moet de uitstoot van CO2 aan het eind van de collegeperiode met 20 procent zijn teruggebracht. De nieuwbouw van woningen moet oplopen naar 5000 per jaar in 2018.

Erfpacht 

De erfpacht die huiseigenaren betalen voor hun grond wordt niet meer periodiek herzien, maar één keer ,,eeuwigdurend'' vastgesteld. In 2015 mogen Amsterdammers zich bij een referendum uitspreken over het kooprecht van de grond. Bedrijven mogen 24 uur per dag, zeven dagen per week, open zijn. Ook willen de partijen af van de inzet van preventief fouilleren door de politie en wordt het cameratoezicht beperkt. Het opkopen van raambordelen op de Wallen is niet langer een prioriteit.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop luster / ontwerper
waarom niet erfpacht koppelen aan WOZ-waarde?
Janneke
Erfpacht juist niet koppelen aan WOZ-waarde. De bedoeling nieuwe erfpacht zou moeten zijn dat je of huurt (canon) of je koopt. Elke 50 jaar afkopen is dan niet meer nodig. Afkoop = eigenaar.



En dit alleen doen voor nieuwe gevallen. Het aantallen eigenaren dat grond koopt zal wel meevallen en als ze kopen dan heeft de gemeente inkomsten.



Daarnaast zou de gemeenteraad de canon moeten vaststellen, per m2 per gebied. En canon alleen laten stijgen met inflatie.



Wie kan daar nou op tegen zijn?
Advertentie