Advertentie

Overheid moet zich meer in jongeren verplaatsen

Minister Opstelten wil dat de Nationale Politie zich meer verdiept in de jeugd en de aandacht voor sociale media naar een hoger plan tilt. aanleiding is het rapport van Cohen over Haren.

29 maart 2013

Overheden als de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters moeten zich meer inleven in de belevingswereld van jongeren en zich meer in hun positie verplaatsen. Ze moeten ook alerter zijn op sociale media en meer oog hebben voor de feestcultuur en het soms massale alcoholgebruik van jongeren, zoals bij de rellen in Haren vorig jaar september.

Rapport rellen Haren
Dat blijkt uit een reactie van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) op het rapport van Job Cohen over de rellen in Haren. Opstelten stelt dat alle betrokken maatschappelijke instellingen voor de ,,grote opgave'' staan om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.
 
YOLO 

De onderzoekscommissie van Job Cohen concludeerde dat er een hiaat bestaat tussen de werkwijze van de autoriteiten en de belevingswereld van jongeren. ,,De commissie spreekt over de gegroeide feestcultuur en You Only Live Once (YOLO). Dat is de jongeren van harte gegund, tot dit ontspoort door alcoholmisbruik en drugs'', schrijft Opstelten in zijn brief aan de Kamer.
 
Sociale media op hoger niveau 

De aandacht voor sociale media als Twitter en Facebook wordt binnen de nationale politie op een ,,hoger niveau'' gebracht. ,,De ontwikkelingen binnen de sociale media zijn snel en fluïde, daarom is naast permanente alertheid ook innovatie van belang. De overheid kan het zich niet permitteren achter de feiten aan te lopen.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M
Je kan politie toch niet alles vragen. Het probleem is dat er een inschattingsfout is gemaakt, en daar moeten nu maatregelen voor worden opgesteld. Was er op tijd ingegrepen of was een partij als het jongerenwerk om advies gevraagd was er een antwoordt uitgekomen die misschien wel had geleid tot de vermindering van rellen.
Norman Waalre
Oplossingen voor rellen

Geef zeer hoge boetes voor bezit van alcohol door mensen onder 21 jaar, en voor openbare dronkenschap bij alle leeftijden.



De politie moet speciale medewerkers inzetten, gespecialiseerd in het detecteren van risicosignalen over rellen op internet. Die medewerkers moeten ook een netwerk opzetten via internet van geheime betaalde informanten in kringen van reljongeren, hooligans, gewelddadige extremisten, georganiseerde misdaad, enzovoort.



Stimuleer burgers om geruchten van rellen te melden aan de politie, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem.



Maar ook dan blijven onverwachte grote gewelddadige rellen mogelijk, mede door de dynamiek van internet .



Zorg dat er bij een ernstig incident binnen twee uur tweeduizend militairen ter plaatse kunnen zijn met militaire Landrovers, militaire ambulances, militaire helikopters en legertrucks.



Stationeer die parate militairen verdeeld over kazernes in elke provincie. Dan kunnen er op elke plaats in Nederland binnen een uur ongeveer tweehonderd militairen ter plaatse zijn.



Zet die militairen in bij dreigende rellen, aanslagen, rampen, grote ongelukken en branden, enzovoort. Geef die militairen een pistool, handboeien, wapenstok en ME-schild.



Stem SP.
Advertentie