Advertentie

Oud-burgemeester raadslid in Halderberge

Simone Dirven (60), oud-burgemeester van Dongen, is sinds kort raadslid voor het CDA in de gemeente Halderberge, waaronder Oudenbosch valt. Daar is ze geboren en was ze ooit raadslid en wethouder.

21 april 2018

Oud-burgemeester Simone Dirven is als gemeenteraadslid terug op het oude nest, in Oudenbosch. Ze dacht dat ze de publieke zaak buiten de deur kon houden, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan.

Simone Dirven (60), oud-burgemeester van Dongen, is sinds kort raadslid voor het CDA in de gemeente Halderberge, waaronder Oudenbosch valt. Daar is ze geboren en was ze ooit raadslid en wethouder.

Luiken dicht
Ze ging na haar burgemeesterschap weer studeren en werd toezichthouder bij allerlei zorginstellingen in de regio. ‘Je denkt dat je de deuren en luiken verder dicht kunt houden, maar dat gaat niet. Het is ook onzin, want daarmee zet je je buiten de samenleving. Voor ik het wist, was ik bestuurslid van een opvanghuis voor mensen die vreemd in ons land zijn, voorzitter van de Oudenbossche Harmonie en voorzitter van het Parelpad, een erfgoedclub die de parels van Oudenbosch oppoetst. Je wilt niet weten hoeveel mensen mij ook vroegen waarom ik niets deed in de politiek. Ik had kunnen zeggen: “Ik heb mijn tijd gehad”, maar zover ben ik nog niet. Ik wil graag meedenken en meedoen. Feitelijk stond ik bij de raadsverkiezingen van vorige maand op een onverkiesbare plek, maar ik ben ervoor gegaan. Ik heb posters laten maken en in een aantal wijken persoonlijke brieven bezorgd. Er hingen in het centrum zo veel posters dat mensen mij vertelden dat ze mij overal tegenkwamen,’ zegt ze.

Chemie uitgewerkt
Dirven stond als zevende op de kandidatenlijst, maar werd met 181 voorkeurstemmen het vierde CDA-raadslid in Halderberge. De vraag is toch een beetje: waarom is ze niet naar Oudenbosch teruggekeerd als burgemeester? Halderberge was in 2016 op zoek naar een burgemeester en er zijn wel meer ex-wethouders burgemeester geworden in hun ‘oude’ gemeente. Dirven: ‘Nu je het zegt. Nee joh, dat heb ik eigenlijk nooit overwogen. Ik kan niet zo goed uitleggen waarom. Misschien heeft het wel met mijn ervaringen in Dongen te maken, waar ik burgemeester ben geweest. Ik heb vaak gedacht: zit ik hier op mijn plaats? De chemie was uitgewerkt toen ik vertrok. Dat is altijd een risico voor een burgemeester. Misschien wilde ik dat onbewust niet weer meemaken.’

Bedreiging
Dirven zit opgewekt en zonder reserve als ex-wethouder en burgemeester in de gemeenteraad, nu maar hopen dat burgemeester Jopke Vonk ook zo opgetogen is. Want er zit wel iemand in de raadszaal die de tricks of the trade van het burgemeesterschap kent. ‘Moet ze heel blij mee zijn’, zegt Dirven. ‘Als ik op haar plek uit zou zijn, dan was ik een bedreiging geweest, maar dat ben ik niet, want anders had ik wel gesolliciteerd. Er zit nu iemand in de raad die begrip heeft voor haar positie. Ze kan er haar voordeel mee doen. We hebben elkaar al een paar keer ontmoet en we hebben volgende week een lunchafspraak. We zijn allebei van CDA-huize, dat scheelt toch. Als ze met iets zit waarover ze niet kan praten in het college, dan sta ik open voor een praatje. “Zeg het maar tegen mij. Ik zeg wat terug, en doe ermee wat je wilt.” Tijdens die lunch wil ik bespreken hoe we dat doen. Als ze zo’n gesprek wil, dan praat ze tegen een oud-collega en niet tegen een raadslid. Die vertrouwelijkheid moet voor iedereen, dus ook voor de raad en het college, glashelder zijn.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie