Advertentie

Oud-burgemeester Pop onderzoekt Lingewaard

Gepensioneerd burgemeester Jaap Pop gaat onderzoeken wat er aan de hand is in Lingewaard. Zo moest burgemeester Harry de Vries opstappen wegens een bonnetjesaffaire en worden raadsleden bedreigd.

14 december 2012

Gepensioneerd burgemeester Jaap Pop gaat de politiek-bestuurlijke verhoudingen in de Gelderse gemeente Lingewaard 'verkennen', zoals de gemeente het vrijdag noemt. Pop gaat daarvoor ambtenaren, politici en bestuurders ondervragen. Zijn rapport moet eind februari klaar zijn.

Gesjoemel met declaraties
Pop, die burgemeester was van onder meer Haarlem en Alkmaar, is voor de taak gevraagd door waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van Lingewaard. De Vreeze is tijdelijk eerste burger in de gemeente nadat ex-burgemeester Harry de Vries opnieuw was betrapt op gesjoemel met declaraties en reiskostenvergoedingen. Declaraties van twee nog zittende wethouders zouden ook niet in orde zijn.


Bedreigde raadsleden

Op de eerste raadsvergadering die De Vreeze als waarnemer voorzat, bleek dat de raad geen besluit durfde te nemen over de komst van een trolleylijn in Huissen, een plaats in de gemeente. Huissense raadsleden zouden bedreigd zijn.


Bestuurlijk-politieke verhoudingen

De fractievoorzitters in Lingewaard hebben om een onderzoek naar de bestuurlijk-politieke verhoudingen gevraagd. Pop gaat tevens aanbevelingen doen. Justitie besluit na het bestuurlijke onderzoek of er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de bedreigingen komt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ik snap niet waarom voor dit soort feitenonderzoek oud-burgemeesters moeten opdraven. Het riekt naar een old boys netwerk. Maar goed, accountants blijken ook al niet meer onafhankelijk en talloze adviesbureaus werken volgens het principe "wie betaalt, bepaalt". Ik denk hierover net als over handhaving. Dat moet de gemeente niet doen als zij zelf de regels en de voorwaarden heeft opgesteld. Onafhankelijk moet het zijn en op gepaste afstand. Als ik de raad van de gemeente Lingewaard een gratis advies mag geven: zoek drie personen werkzaam/woonachtig in het gebied twee provincies verderop. Een onderzoeker van een faculteit, een secretaris van een onafhankelijke bezwarencommissie en een secretaris van een rekenkamercommissie. Met de collega-overheden valt best een redelijk prijsje te maken dat voor alle drie wel eens beneden de gage van de oud-burgemeester valt. Gegarandeerd komt er een afgewogen verhaal uit naar voren.
Jan
Gezien de opstelling van Pop toen hij burgemeester van Haarlem was (zichzelf overschattend,niet diplomatiek en vaak onsympathiek) betwijfel ik of hier een goed rapport uit rolt.
huisman / gemeente
Pop is PVDA, twee wethouders van de VVD en een van groen links. Dit zijn de actoren
Antonia
Van de 29 raadszetels zijn er 3 van D66 en 2 van GL, wel zijn er 2 wethouders van D66 en 1 van GL. De verhoudingen zijn compleet scheef komen te liggen in de politiek, dit mede door de coupe die D66 Pierre Cuypers pleegde, door 2 lokale wethouders om onterechte redenen op te laten stappen om daarmee zijn vriendje, de frauderende CDA burgemeester Harry de Vries te dekken. D66 wethouder Telder deed b.v. zonder mandaat toezeggingen inzake een overbodige trolleyverbinding, die niemand wil, hierdoor kon deze Pierre een onterechte coupe plegen, kon ook D66 wethouder Telder onterecht blijven zitten. Bovendien heeft de gemeente al meer dan 100 miljoen schuld, tijdens de laatste raadsvergadering werd opnieuw duidelijk dat er steeds meer schuld wordt opgebouwd. De 2 buitenspel gezette lokale partijen (samen 10 zetels) letten wel goed op de gemeentekas, hun wethouders fraudeerden ook niet, wel bleven er 2 wethouders zitten - D66 en GL -, die ook onterecht declareerden. Hopelijk komt eindelijk de onderste steen boven, ook in het oude college van VVD, CDA, PvdA en LBL (2006-2010) werd er stevig gefraudeerd, zou ook uitgezocht moeten worden, waarom dat ongestrafte graaien zo maar kon. Er wordt alleen maar met modder gegooid naar de lokale partij B06-L2000 (7 raadszetels) die deze fraude aan de kaak durfde te stellen. De Lingewaardse bevolking wil eindelijk weten wat en door wie er is gefraudeerd, wat er terugbetaald wordt of werd in de lege gemeentekas, waarom alles onder de dekmantel werd gehouden door lokale partijen, die ook vertegenwoordigd zijn in de landelijke politiek. En de bevolking snapt al helemaal niet meer waarom CDA-er Harry de Vries ook nog wachtgeld zou krijgen voor zijn gegraai als hij weer "gezond" zou zijn, nu is die "heer" eerst de ziektewet ingegaan.
Advertentie