Advertentie

Opstelten en Senaat oneens over drugsbeleid

De fracties, samen 33 van de 75 zetels, drongen dinsdag tijdens een overleg opnieuw aan op een proef met wietteelt onder overheidstoezicht en op een onderzoek naar het drugsbeleid in de toekomst. Maar Opstelten gaf geen millimeter toe.

10 september 2014

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en een fors deel van de Eerste Kamer blijven het volstrekt oneens over het drugsbeleid. PvdA, SP, D66, GroenLinks en 50PLUS in de Senaat vinden dat de huidige aanpak niet werkt, omdat de aanvoer van wiet aan coffeeshops niet is geregeld. Dat zorgt ervoor dat criminelen veel invloed hebben en steeds meer mensen in hun netten krijgen die voor hun hennep kweken. ‘Dat is ontwrichtend voor hele wijken’, waarschuwde PvdA-senator Guusje ter Horst.

Proef met wietteelt
De fracties, samen 33 van de 75 zetels, drongen dinsdag tijdens een overleg opnieuw aan op een proef met wietteelt onder overheidstoezicht en op een onderzoek naar het drugsbeleid in de toekomst. Maar Opstelten gaf geen millimeter toe. Hij is ervan overtuigd dat de huidige aanpak werkt. Die houdt in dat de criminaliteit rond drugs wordt bestreden door een intensievere aanpak van politie, justitie, lokale overheden en de belastingdienst. Daarnaast worden niet-ingezetenen uit coffeeshops in Nederland geweerd.

Geduld en vasthoudendheid
De minister benadrukte dat er steeds meer plantages worden opgerold en het aantal buitenlandse drugstoeristen is verminderd met twee derde. Om geloofwaardig te blijven, is geduld en vasthoudendheid nodig, zei hij. Bovendien trekt gereguleerde wietteelt volgens hem juist criminelen aan en staat het haaks op internationale verdragen.

Drugsproblematiek verergert
Ter Horst wees erop dat een meerderheid van de burgemeesters met coffeeshops in hun gemeenten aangeeft dat de drugsproblematiek juist verergert. De minister heeft volgens haar wel gepraat met burgemeesters ‘maar hij luister niet naar ze’. Ze vindt het ‘redelijk onbegrijpelijk’ dat Opstelten niet eens wil kijken of het anders kan, zei ze na afloop. Ze wil moties indienen om alsnog een experiment te houden of een commissie in te stellen. ‘De Senaat kan ook zelf een commissie aan het werk zetten om te kijken hoe het anders kan.’

Lees ook het interview met Paul Depla in Binnenlands Bestuur nr. 17 van deze week

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Opstelten, dat is toch die oude man die vorige week in de Kamer zichzelf te kijk zette in het Jihad-debat? Waar hij amper een antwoord kon geven op de vele vragen? Ik heb niks tegen zeventig jarigen, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan ga je lekker iets voor jezelf doen, met je vrouw naar de bioscoop of een leuk reisje maken. Deze man blijft echter halsstarrig doorgaan op zijn gebaande maar volkomen uitgesleten weg. Zijn ‘war on drugs’ werkt niet, kost honderden manuren aan handhavingsinzet en de criminelen lachen en verdienen zich helemaal gek. Beste Ivo, luister één keer naar de burgervaders en de oppositie in beide Kamers en neem vervolgens afscheid met een voorstel voor een geheel andere aanpak van het drugsbeleid. Een aanpak die de criminelen wél raakt, de politie- en de gemeentelijke handhavers verlost van dweilen met de kraan open, werkgelegenheid creëert én de Staat BTW en accijnsinkomsten oplevert. Dan, beste Ivo, heb je écht een plaatsje in de geschiedenisboeken verdiend, niet met dat huidige bekrompen gedoe.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Tijdens het Jihad debat toonde Opstellen tekenen van dementie. Nu lijkt ook zijn gehoor te zijn aangetast. Je hoeft geen medicus te zijn om vast te stellen dat deze man ver over zijn houdbaarheidsdatum is. Soms zegt die datum niks, maar in dit geval is het wachten tot het ook gaat stinken. Al met al zielig om een politiek bestuurlijke loopbaan op deze wijze te gaan beëindigen. Immers, onthouden wordt alleen wat het meest recent is verricht.
Advertentie