Advertentie

Oppositie Oegstgeest: Wob-verzoek om integriteitsrapporten

'Het is schokkend dat we op deze manier informatie moeten opvragen', zegt CDA-fractievoorzitter Marien den Boer uit Oegstgeest over het door zijn en twee lokale partijen ingediende Wob-verzoek om twee integriteitsrapporten openbaar te laten worden.

28 augustus 2013

Oppositiepartijen CDA, Lokaal en Transparant Oegstgeest dienen gezamenlijk een Wob-verzoek in om inzage te krijgen in integriteitsrapporten van de gemeente Oegstgeest. Eerdere verzoeken om inzage werden door het college afgewezen met een beroep op de Gemeentewet.

Mogelijke belangenverstrengeling

Begin juli kwamen twee rapporten beschikbaar over integriteitsschendingen binnen de gemeente. De incidenten hadden betrekking op “mogelijke belangenverstrengeling bij de inhuur van derden” en “de financiële organisatie en belangen van één van de projecten”. De drie partijen willen weten welke rol het college hierin gespeeld heeft en eisen daarom inzage in de rapporten.


Verzoek op grond Gemeentewet afgewezen

Een eerder verzoek om de opdrachtformulering en de rapporten beschikbaar te stellen aan de gemeenteraad op grond van de Gemeentewet werd op 1 augustus door het college afgewezen. Daarom dienen de partijen nu een verzoek in op grond van Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Op 12 september is er een extra gemeenteraadsvergadering over de kwestie en de drie partijen zeggen de rapporten nodig te hebben om zich voor te kunnen bereiden op de vergadering.

Brief heeft gevolgen voor vertrouwen raad in medewerkers
De raadsmededeling eindigt volgens de advocaat van het drietal met de zeer opmerkelijke zinsnede: ‘Tot slot hebben wij bij ons besluit de verzochte inlichtingen niet te verstrekken overwogen dat indien de inhoud van de rapporten aan uw raad onder geheimhouding bekend zou worden gemaakt, niet voorkomen kan worden dat deze kennis gevolgen heeft voor het vertrouwen dat uw raad kan stellen in advisering door de desbetreffende medewerkers.’

Controlerende taak serieus nemen
De advocaat wijst erop dat die namen wel bekend zijn bij het college en dat deze nog steeds vertrouwen in de medewerkers stellen. ‘Waarom zou dit voor de gemeenteraad anders zijn?’ De advocaat zegt verder dat het zijn cliënten helemaal niet te doen is om namen van de ambtenaren. Die zouden al bekend zijn bij de bevolking en de raad, maar kunnen ook prima worden weggestreept. Wel nemen de raadsleden hun controlerende taak zeer serieus en willen ze weten welke rol het college in de kwesties heeft gespeeld of wellicht nog steeds dagelijks speelt. De raadsleden gaan er gezien de eerdere raadsmededeling al vanuit dat het college hun verzoek niet honoreert en wil daarom dat het college er zo snel mogelijk over besluit en ermee instemt dat de raadsleden beroep aantekenen tegen dat besluit bij de rechtbank.


Vertrouwelijke samenvatting geeft ambtenaren schuld
Volgens CDA-fractievoorzitter Marien den Boer is overigens wel vertrouwelijk een samenvatting van de rapporten aan de raad overhandigt. ‘Maar daarin wordt de schuld bij de ambtelijke organisatie en de ambtenaren gelegd. Wij willen ook de rol van het college weten.’ Een Wob-verzoek heeft hij “gelukkig” nog niet eerder hoeven indienen. ‘Het is schokkend dat het op deze manier moet. Het college vertrouwt ons vertrouwelijke informatie niet toe.’ Coalitiepartijen vonden de samenvatting wel voldoende, zegt De Boer. Hij heeft hen dus ook niet gepolst of zij het Wob-verzoek willen steunen.

Politiek gevoelige informatie
Oegstgeest heeft zo’n klein gemeentelijke apparaat dat de namen van de ambtenaren waartegen maatregelen zijn genomen bekend zijn bij raad en bevolking, vertelt Den Boer. Het blijft speculeren wat er nu precies is gebeurd, behalve dat het om plichtsverzuim gaat. Den Boer: ‘Het is speculatie, maar dan denk je toch dat de rapporten politiek dermate gevoelige informatie bevatten dat het college deze niet wil delen.’ Dat is nou niet bepaald het wezen van de democratie. ‘Nee, absoluut niet. We hebben net een half jaar een nieuw college. Het is niet te hopen dat ze dezelfde fout maken als het vorige college door informatie niet te geven.’


Debatteren in openbaarheid
Hoewel het Wob-verzoek anders suggereert, namelijk een gang naar de rechter na een afwijzing van het Wob-verzoek, hoopt Den Boer toch dat het college tot inkeer komt en voor het debat van 12 september de rapporten geeft. ‘Die raadsvergadering gaat sowieso door. We willen hier in de openbaarheid over debatteren en hebben veel feitelijke en technische vragen over de inhoud van de rapporten. Dat kan voldoende informatie voor een debat opleveren.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie