Advertentie

Oppositie Drenthe wil Klip horen, niet Tichelaar

De Drentse Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar bereidt zich grondig voor op het Statendebat over de ‘lekkende’ gedeputeerde Tanja Klip. Hij heeft voor die voorbereiding enkele publieke optreden afgezegd. De oppositie is verbaasd. ‘Wij willen Klip horen, niet Tichelaar,’ zegt GroenLinks voorman Langekamp.

11 september 2009

Geen meineed
Het OM besloot dinsdag om VVD-gedeputeerde Klip niet te vervolgen voor meineed, waarvan zij door oud-journalist Gerard de Kleine werd beschuldigd. De gedeputeerde heeft volgens de oud-journalist een rol gespeeld bij het lekken van een geheim rapport en dat vervolgens onder ede ontkent. Het OM oordeelde echter dat de informatie die De Kleine en Klip hebben uitgewisseld, niet de inhoud van het rapport betreft en dat er dus geen sprake is van meineed. Daarmee is de zaak strafrechtelijk afgesloten.

 

Politiek oordeel
‘Maar een politiek oordeel is heel wat anders dan een strafrechtelijk oordeel,’ zegt voorzitter Langenkamp van oppositiepartij GroenLinks. ‘Zij heeft met de journalist nummers vergeleken om zeker te weten of ze het over hetzelfde, echte rapport hadden. Dat noemt het OM “procesmatig” uitwisselen van informatie en niet “inhoudelijk” - juridisch vast correct. Maar volgens mij heeft zij haar geheimhoudingsplicht geschonden en politiek onjuist gehandeld,’ zegt Langenkamp.

Afspraken afgezegd
De woordvoerder van Tichelaar zegt dat het ‘nogal wat uitmaakt’ dat er geen strafvervolging is ingezet, maar ook hij zegt dat het nu aan de politiek is om een politiek oordeel te geven. Tichelaar bereidt zich daar grondig op voor. ‘Meteen na de aangifte van meineed zei Tichelaar dat hij het zo’n belangrijk ondewerp vond, dat hij daar tijd voor wilde vrijmaken. Maandag en woensdag heeft hij daarom enkele afspraken afgezegd,’ zegt zijn woordvoerder.

 

Naar huis
De oppositie is verbaasd dat Tichelaar de zaak zo naar zich toe lijkt te trekken. ‘In juli trad Tichelaar ook al tot ieders verbazing op de voorgrond, bij de verdediging van de gedeputeerden Klip en Haarsma,’ zegt Langenkamp. ‘Klip moet zelf het woord voeren en zij met een duidelijk verhaal komen. Een gedeputeerde kun je naar huis sturen als die slecht werk levert, dat is bij een benoemd bestuurder zoals een commissaris van de koningin een stuk moeilijker.’

 

Zelfreflectie
CDA-fractieleider Henk Klaver zit net als Langenkamp niet te wachten op een verdediging van Tichelaar. ‘Als mevrouw Klip niet zelf met een verhaal komt, zijn wij snel klaar, dan hoeft het debat van ons niet. Het gaat er volgens ons om dat duidelijk wordt waarom de gedeputeerde een vertrouwelijk document ook thuis heeft laten zien; want dat heeft zij mij bevestigd. En zij heeft met de journalist contact gehad. Wil je zo besturen? Wil je op die manier integer zijn?’  Klaver hoopt dat gedeputeerde Klip aan ‘zelfreflectie’ doet en opstapt. ‘Ze zou allang weg moeten zijn.’

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Zo te oordelen, zitten het met de contacten in de driehoek wel goed. 't Zijn per slot van rekening ook geen Hell's Angels die vervolgd moeten worden.
Ja, ook een CdK kan gewoon naar huis bij disfunctioneren, door wie ookm altijd benoemd, maar: men wist toch wie men aanbeval voor benoeming tot CdK?
Het is een beetje het verhaal als in de prov. NH: de CdK heeft een dagtaak om het politiek (wan)gedrag van de gedeputeerden af te dekken en goed te praten.
Advertentie