Advertentie

Opmars lokalo’s lijkt niet meer te stuiten

De lokale partijen zijn sinds 2002 bezig met een gestage opmars in de raadszalen, met af en toe een klein dipje (2006, 2015). In 2002 waren 2.868 raadsleden namens lokale partijen actief, in 2014 steeg het aantal met 3.159 voor het eerst boven de 3.000 uit. Bij de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar in veertien gemeenten in Groningen, Friesland en Gelderland kwamen in Groningen en Gelderland lokale partijen als winnaar uit de bus.

26 januari 2018
bestuur---rood-potlood.jpg

Nederland telt 8.918 raadsleden en 1.449 wethouders. De lokale partijen samen leveren 3.177 raadsleden; een lichte toename ten opzichte van 2016 toen er 3.164 ‘lokalo’s’ in de raad zaten. Van de landelijke partijen telt het CDA met 3.177 raadsleden de meeste volksvertegenwoordigers in de gemeentehuizen, gevolgd door de VVD met 1.089 raadsleden en PvdA met 836 raadsleden. Dat blijkt uit deze maand gepresenteerde cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Lokale partijen
De lokale partijen zijn sinds 2002 bezig met een gestage opmars in de raadszalen, met af en toe een klein dipje (2006, 2015). In 2002 waren 2.868 raadsleden namens lokale partijen actief, in 2014 steeg het aantal met 3.159 voor het eerst boven de 3.000 uit. Bij de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar in veertien gemeenten in Groningen, Friesland en Gelderland kwamen in Groningen en Gelderland lokale partijen als winnaar uit de bus. In Friesland deden PvdA en CDA het goed.

Wethouders
De lokale partijen leveren inmiddels ook de meeste wethouders, zo blijkt uit de (landelijke) cijfers van de VNG. 29 procent van de wethouders is van een lokale partij. Iets minder dan de 30 procent na de raadsverkiezingen in 2014, maar meer dan de 20 procent na de verkiezingen van 2010. Van de landelijke partijen is CDA met 22 procent de grootste ‘wethouders-leverancier’, gevolgd door VVD (14 procent) en D66 (10 procent). Mannen domineren nog altijd het pluche; een op de vijf vrouwen (22 procent) is wethouder. Van de raadsleden is 28 procent vrouw.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bertus / Observant
Wat nou zo leuk zou zijn Binnenlands Bestuur? Er naast leggen hoeveel burgemeesters de lokalen leveren!

Ik lees hier een groot pleidooi om bij landelijke verkiezingen het districtenstelsel in te voeren. Zijn we ook af van het hoge quotum ophok kippen uit Amsterdam
Rolie Groninger / consultant
Waarlijk een “niet te stuiten opmars”. Van 3164 naar 3177...! Waarom nou zo’n kop, slaat toch nergens op.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Die opmars is niet gebaseerd op de bekende getallen. Rolie meldt dat terecht. Maar...de signalen zijn dat gevestigde partijen (zeg maar de oude politiek) het wel eens heel lastig kunnen gaan krijgen. Niet voor niets dat er in gemeenteland mensen zijn die liever niet het referendum WIV2017 gecombineerd zagen met de GR2018. De burger is, als je o.a. sociale media volgt, nogal boos op de landelijke politiek en dat straalt natuurlijk uit naar de gemeente. Ik heb de indruk dat de top van de oude politiek zich daar niet echt druk om maakt. De macht zit daar en de concurrentie van onderop wordt beperkt. Dus de benoemde burgemeesters zorgen zoals vanouds wel voor afstemming.
Jan
Natuurlijk, de democratie bepaalt wie er wordt gekozen. Toch vind ik de lokale partijen vaak een ramp. Die raadsleden hebben meestal geen enkele ervaring of begeleiding, zijn vaak raadslid geworden uit onvrede en zijn dientengevolge ook vaak ruziezoekers. Hun gedrag in de raad brengt zelfs nogal eens de bestuurbaarheid van de gemeente in gevaar. De landelijke partijen zouden er goed aan doen lokaal meer aansprekende bekwame kandidaten naar voren te schuiven, zodat de lokalo's worden teruggedrongen.
H. Wiersma / gepens.
Hoe het ook zij. Er is dus in maart een mogelijkheid om af te rekenen met sprookjesvertellers en draaitollen.
Rik / journalist
Het ergste zijn de “partijhoppers” die hun zetel als een rugzakje, alsof het hun privé eigendom is, meezeulen van de ene naar de andere partij. Van landelijk naar lokaal. En bij nieuwe verkiezingen weer een op een andere landelijke of lokale lijst binnenkomen. Dat kan allemaal. De partijen faciliteren het en de kiezer stemt blind op een partij met dat soort principeloze figuren hoog op de lijst. Bestaat daar niet een statistiek van?
Petra
Door zowel nu bij de gemeenteraadsverkiezingen als volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen te stemmen op lokale partijen zal hopelijk de gevestigde politiek eens goed worden opgeschud.

De 'oude politiek' heeft ons land verkwanseld aan Europa en hier moet een einde aan komen voor het te laat is.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Petra. Was het maar zo simpel door enkel het kieshokje te gebruiken. Sinds de belangrijke aanpassingen in de Grondwet medio 80-er jaren vorige eeuw, maakt Nederland heel veel wetgeving op basis van EU-richtlijnen. Dat is enkel verder gegroeid. Dat geldt dus inherent ook voor de rechtspraak. Niet voor niets dat Brexit gebaseerd was op control:we'll take our country back. Dat zit er in de rest van de EU niet zomaar in. De Fransen zijn, volgens Macron, voor een groot deel voor Frexit; in Nederland een groot deel voor Nexit. Maar in beide gevallen geldt dat de leiding van het land doet wat ze denkt dat goed voor zichzelf en de incrowd is. Men luister niet maar hoort aan. Een soort koninklijke geste als onder de Zonnekoning.

Er zal nog veel water door de Rijn stromen voordat de politieke EU implodeert. Na ons de zondvloed.
Paul Koopman / Raadslid
Het college van Den Helder maakt het wel erg bont! Eerst onnodig slopen schouwburg en nu de Koploper op de lijst van kopen en slopen en Rob Scholte de stad uit willen jagen. Is dit Beter voor Den Helder?
Ria bakhuis / Raadslid
Volgens mij kloppen de cijfers weer eens niet...de lokalen staan met kop en schouders bovenaan. Hoe kan een landelijke partij als het CDA dan net zo veel raadsleden hebben? In overzicht van de VNG van 2014 worden echt andrre getallen getoond!
Advertentie