Advertentie

Opkomst boven 30 procent: Kamer tegen ratificatie

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

06 april 2016

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Rechtdoen aan nee-stem
Bij deze uitslag 'kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. 'We moeten recht doen aan de nee-stem'. Het kabinet moet hier 'goed over nadenken', voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Uitslag duidelijk
Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. 'Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.' Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat ,,het verdrag niet kan doorgaan''. 'We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt', zei Alexander Pechtold van D66.

Begin van het einde
Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. 'Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen', verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Overtuigend
Ook premier Mark Rutte liet woensdagavond in een eerste reactie weten dat  'bij zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland.  'Het nee-kamp heeft overtuigend gewonnen.' Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij tegen de NOS. Het is eerst nog afwachten of een vereiste opkomstpercentage van 30 procent wordt gehaald. 'We gaan stap voor stap verder.'

Niet opjagen
De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte.

'We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen.' Hij zei dat hij zich niet wil laten 'opjagen'. Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen 'acceptabel' is.

Amsterdam voor
Ruim een kwart van de kiesgerechtigden in Amsterdam is woensdag gaan stemmen. De opkomst in de hoofdstad bedroeg 26,8 procent. Van hen is meer dan de helft voor het associatieverdrag met Oekraïne, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen. (ANP)

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Je vraagt je toch af in wat voor wereld de Tweede Kamer leeft. Alsof de andere EU landen er van onder indruk zal zijn dat in NL ongeveer 60% van 30% van de kiesgerechtigden, dat is dus 18%, het niet eens is met verdrag dat ze nauwelijks snapoen met een land waarvan het bestaan ze een reet zal hoesten. Ik heb overigens ook het moment gemist waarop het raadgevend referendum ineens een verbindend referendum is geworden.
Dieuwe / adviseur
Ik ben bewust thuis gebleven, vooreerst in mijn leven.

Daar had ik een reden voor; 1, Ik vind een referendum een oneigenlijk (D66) instrument; ik kies mijn volksvertegenwoordiger en reken daar na 4 jaar mee af.2 De keus was nee of ja stemmen, maar met een opkomst lager dan 30% zou een nee of ja niet gelden; ik ben blij met neen krachtig nee Hopelijk brengt dit de coalitie weer wat dichter bij de werkelijkheid van de dag. Wat overblijft een collectief verontrustend gevoel bij de EU; wat heeft het ons gebracht, wat kost het ons? Daar zijn de E 200 per werkende belastingontwijking van de Panama Papers een schijntje bij..
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ De Jong: erg flauw om na de verkiezingen op de lage opkomst te wijzen. Voor iedere verkiezing geldt dat je alleen het aantal stemmers kunt meetellen. Zouden de ja-stemmers het verdrag wel snappen? Eens dat het referendum nergens over ging maar als signaal dat een substantieel gedeelte van de Nederlandse kiezers het zat zijn dat steeds meer van onze soevereiniteit aan de EU wordt overgedragen is het niet te miskennen.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Het nee kamp van wat gisteren op is komen dagen behelst ongeveer 20% van de stemgerechtigden, maar ook naar deze nee stemmers moet gekeken worden. Maar waar als eerste naar gekeken moet worden is waarom 70% van de stemgerechtigden niet heeft gestemd. Zijn ze realistisch inzake referendums omdat met de huidige regels van een democratisch proces nauwelijks sprake is een benodigd aantal handtekeningen van 300000 en vervolgens een minimale opkomst van 30% is natuurlijk een farce, het zou realistischer zijn als er een aantal handtekeningen van 750000 gehanteerd zou worden en vervolgens een opkomst van minimaal 65% bij een raadgevend referendum en 80% bij een eventueel bindend referendum. Of hebben de thuisblijvers misschien genoeg van de zure leugens en laster van types als een Jan Roos en media als Geenstijl/Geenpijl enz. die dit miljoenen kostende gebeuren veroorzaakt hebben.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Joop: Ik heb liever een miljoenen kostend referendum dan een miljarden kostend verdrag.
Sjaak
Als 2/3 van de kiezers niet is opgekomen, is dat een belangrijk signaal tegen het referendum. De uitkomst moer dus niet overschat worden. En dat gebeurt wel. Nederland is geen referendum-land. Wij kennen een vertgenwoordigende democtatie, waarin argumenetn worden afgewogen en de reden boven de onderbuik gaat.

De uitslag van dit referendum moet nuchter en met verstand worden bezien. Dan is de conclusie onontkoombaar, dat ca. 1/3 van de kiezers is opgekomen en dat ca. 3/5 van de opgekomen kiezers 'nee' heeft gstemd. Dat is ca. 1/5 van het totaal van de kiezers.

Bij het nadenken en beraadslagen over de consequenties van dit referendum voor het associatieverdrag met Oekraïne moet de materiële essentie van de uitslag van het referendumbetrokken worden.

loek / v.m. jur.medew. gsd
@Joop op 7 april 2016 08:35. U komt met nieuwe regels na de wedstrijd. Regels die, democratie, al zijn vastgesteld. Dat was toen het hoogst haalbare. Azijn zeiken naar Jan Roos c.s. en de kosten slaat nergens op. Zij maken gebruik van de wet net als u wanneer u die nodig hebt. Kijk om u heen en zie de verspilling, dan is dit peanuts voor slechts de schil van een vermeende democratie. Referenda zijn slechts mogelijkheden om een tussentijds signaal af te geven. Indien de partijpolitiek c.q. vriendjes (a la banana) er voor zorgt dat een onzinnig kabinet blijkt te kunnen blijven plakken dan is dat een groter item om ons zorgen over te maken.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat was in 2006 wel anders met het uit handen geven van onze eigen grondwet. Toen lieten we ons, dankzij de zeer zwakke Balkenende, wèl piepelen met 64% tegenstemmers !
secretaris / secretaris
@sjaak: de vraag die gesteld werd was niet: bent u voor/tegen het referendum. En ja-stemmers zijn rationeel, nee-stemmers gaan af op hun onderbuik? Oude truc.

En de wegblijvers waren vast allemaal ja-stemmers? Ook een oude truc. En als de wegblijvers daarmee wilden zeggen: wij zijn tegen dit referendum (we houden de opkomst beneden de 30%) wat dan te denken van het naar verluidt opvallend grote aantal blanco stemmen? Ik stemde tegen. Om mijn eigen redenen: er sjouwen daar teveel fascisten rond met hun variant op de hakenkruisvlag, de voedselveiligheid komt in gevaar en m.n. de 20% van het verdrag wat o.a. gaat over militaire samenwerking. En de mensenrechten gaan echt geen stap vooruit als multi-nationals de grondstoffen gaan winnen en hun winsten verdwijnen naar het buitenland. Of ze daar nu bestolen worden door Sjakie van de chocoladefabriek of door een multi-national: veel verschil maakt het niet voor de gewone man/vrouw daar.
P.Pluim
Niet-stemmers zijn lafbekken. Eindelijk, het volk heeft gesproken. De Haagse en Brusselse arrogante elites moet nu uitkijken. Een Nexit ligt op de loer en terecht.
Henk B
En Poetin lacht zich rot om het 'nee' van de Nederandse 'populisten'.
Karel van Klaveren
@Henk B. Doe niet zo oenig, man. Denk je nu werkelijk dat Poetin zich ook maar 1 seconde iets aantrekt van wat Nederland vindt ?
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Ik heb gisteren voor het eerst niet van mijn stemrecht gebruik gemaakt. Getwijfeld dat wel, want democratie verdient het om verdedigd te worden. Onze democratie wordt echter niet alleen van buitenaf bedreigd, maar ook, en dat is veel beangstigender, van binnenuit. De initiatiefnemers van dit raadgevende referendum maakten al duidelijk dat het hen ergens anders over ging. Goede raad is duur. Waar zijn de politieke leiders die de moed hebben de 'ontsnapte geest terug in de fles te lokken'? Een stevige eerste stap? Een open en goed debat in de Kamer. Beoordeel nu het resultaat bekend is de intrinsieke waarde van het referendum zoals het gehouden is. Beoordeel ook welke waarde er aan het door dit referendum ontstane 'advies' moet worden toegekend en beslis dan of dit advies zo goed is, dat het met zeer grote parlementaire meerderheid aangenomen besluit moet worden vernietigd. Het gaat hier om het wezen van onze parlementaire democratie. Dames en heren politici, hoe heeft u het zo ver kunnen laten afglijden? Neem uw verantwoordelijkheid. Mocht u besluiten dat dit referendum uw eerdere besluit (112 voorstemmers!) op losse schroeven zet, bent u het, in mijn ogen althans, niet waard zich nog langer Volksvertegenwoordiger te noemen. Arm Nederland!
Arnold / gemeentemabtenaar
Verschillende mensen uiten kritiek op dit referendum. Als de politiek deed wat de meerderheid in dit land wil, was dit referendum er nooit geweest. Gezeur over de kosten hiervan is onzin. Het valt in het niet bij de naheffingen en afdrachten aan Brussel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Goedkope propaganda argumenten als Poetin vind dit leuk is alleen onder de volgzame slaven van Den Haag populair.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat kunnen de ja-stemmers toch slecht tegen hun verlies.
Henk B
@ Caroline Wel realistisch blijven. En de kranten lezen!
Joep Schulten
@Henk B al bestaat 100 procent van de NEE-stemmers uit populisten (wat overigens niet zo is), dan is dat nog steeds de meerderheid. Dat moet u als wel onderlegde democraat toch een 'feestje' vinden?
Gerben
Premier Mark Rutte zei dat we moesten VOOR stemmen want het is een alleen handelsverdrag. Toen ging er bij mij al een belletje rinkelen dat het waarschijnlijk het tegenovergestelde is, want alles wat de VVD wil is niet goed voor Nederland en kost alleen maar geld. En na het verdrag wat dieper bestudeerd te hebben bleek dit natuurlijk het geval, de expansie drift van de EU gaat nog eens een oorlog uit komen.



Mark en zijn hele liberale VVD kliek, gesteund door de neoliberale PvdA, zitten er voor eer en eigen glorie. Zolang ze straks maar een baantje in Brussel hebben. Alles wat deze lui zeggen is tot nu toe een grote en grove leugen gebleken.



Mark en de hele VVD met PvdA vinden het pluche te lekker zitten. Doen daarom alles wat Brussel hen op draagt. Misschien een idee om eens te kijken hoeveel draagvlak deze regering nog heeft dan wel eerst eens naar Nederland te kijken, alvorens we weer geld gaan overmaken. Zo goed gaat het hier namelijk niet. Vraag maar aan werklozen, uitkeringstrekkers, ouderen, chronisch zieken etc.



Oekraïne is een 2e Griekenland. Slechts 8 miljoen inwoners, redelijk eensgezind, geen burgeroorlog, en toch: honderden miljarden steun sinds 2010. Wat te denken van Oekraine met 45 miljoen inwoners, verwikkeld in een burgeroorlog, straat- en straatarm, corrupt tot in de kleinste haarvaten. Wat zal ons dat wel niet gaan kosten ?



De slogan die ik alweer voor de geest haal met wat er gezegd gaat worden indien die miljarden overgemaakt gaan worden: "Wir habben es nicht gewust". Dus burgers, zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent !
Sjaak / waakzaam burger
In de reacties lees ik veel negativisme. Ook proef ik veel gebrek aan waardering van onze democratische rechtstaat, die aansluit bij internationale humanitaire waarden die wij (verankerd in verdragen) delen.

Nederland is geen groot land. Het is goed dat te beseffen. Wij berokkenen onszelf nadelen als wij kortzichtig denken en doen op internationaal gebied.

Concreet betekent dit dat wij in eigen vlees snijden als wij ons zouden afzetten tegen de EU, dan wel zouden afkoersen op een breuk met de EU. Bij geroep tegen de EU uit bepaalde kringen wordt geen blijk gegeven van kennis en inzicht betreffende de consequenties van enig afscheid van de EU. Liever wordt gelegenheid gegeven aan 'de onderbuik' bij het innemen van standpunten. Echter. als dat gebeurt (daarvoor ruimte ontstaat), gaat het slecht met onze democratische rechtstaat, waarvan het duurzame bestaan afhangt van het voortdutrend geven van voorrang aan de reden (en het elkaar steeds wakker houden dat dat het beste is(.
Hans / afdelingsmanager
Heb net de (pseudo)wetenschappelijke sociaal-geografische duiding van het referendum gelezen in Trouw (Josse de Voogd). En wat blijkt ? Ik woon in een green belt en niet in een Trump-regio! Yippie! Morgen hypotheek verhogen!
Murk
Iedereen die anders denkt dan @Sjaak, waakzame burger, laat zijn onderbuik spreken. Want alleen @Sjaak, waakzame burger, heeft de wijsheid in pacht.

@Sjaak, waakzame burger, is zo'n pedante elitaire kwast, die het ons wel even zal komen uitleggen vanuit zijn moreel hoogverheven toren.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Sjaak De weerzin tegen de EU groeit niet alleen in ons land maar bijvoorbeeld ook in Engeland en Duitsland. We staan dus bepaald niet alleen. Niemand in dit land is tegen samenwerking en tegen een goede relatie met andere landen in Europa. Er was ook niets mis met een Europese Gemeenschap. Het is pas fout gegaan toe het zo nodig een Unie moest worden, de grenzen werden weggehaald en we een gezamenlijke munt met de knoflookbelt werden ingerommeld. Als die misstappen worden teruggedraaid zal je vrijwel niemand meer horen. En over humanitaire waarden gesproken, Nederlanders zijn geen asocialen. Ze geven van alle EU-bewoners het meeste uit aan goede doelen. We willen Oekraïne en andere arme landen best helpen maar niet op de door Brussel voorgeschreven wijze.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op zichzelf behoeft er m.i. geen bezwaar te zijn tegen het sluiten van een handelsverdrag. Noem het ook geen associatieverdrag maar gewoon handelsverdrag. Het schrappen van de teksten over veiligheid en de politieke relatie met de EU lijkt in ieder geval noodzakelijk.

Maak het stemmen voor kiezers die in het buitenland verblijven ook eens wat makkelijker dan kunnen ze in het vervolg ook hun nee-stem deponeren.
Advertentie