of 59232 LinkedIn

Openen condoleanceregister is aan de gemeente

Het is aan de gemeente om een condoleanceregister te openen voor de bevolking of niet. De aanleiding hoeft niet per se een slachtoffer uit de gemeente te zijn. Het faciliteren van zo'n register wordt niet van bovenaf bepaald.

Verschillende gemeenten hebben vandaag een condoleanceregister geopend op het gemeentehuis. Naast een druk bezocht register op het internet blijkt er ook veel behoefte te zijn om medeleven te tonen op een officiële plek. 

Mogelijkheid
Of er slachtoffers in de gemeente te betreuren zijn is hiervoor geen voorwaarde. Zo biedt de gemeente Vlaardingen de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen, hoewel er niemand uit die gemeente aan boord zat van de MH17.
 
Eigen initiatief

‘We merkten dat er onder de bevolking de behoefte is om uitdrukking te geven aan hun verdriet, ‘ zegt loco-burgemeester Arnout Hoekstra van de gemeente Vlaardingen. ‘En ook al zijn we in Vlaardingen niemand kwijtgeraakt, de gevoelens over anderen zijn er niet minder om. Bovendien zijn er ook slachtoffers uit het nabije Schiedam en Maassluis te betreuren.’ Vlaardingen heeft het register op eigen initiatief geplaatst. ‘Dat is niet van bovenaf opgedragen. Anders dan het verzoek om de vlag halfstok te hijsen, dat protocol komt wel van hogerop.’

Toegevoegd aan landelijk register
De gemeente Groningen heeft ook maandagmiddag een papieren condoleanceregister op het gemeentehuis geopend. ‘Deze gebeurtenis is dermate belangrijk dat we deze mogelijkheid willen bieden,’ zegt een gemeentewoordvoerder. 'Op een later moment wordt dit register toegevoegd aan het landelijke condoleanceregister. De stad Groningen is drie mensen kwijtgeraakt, twee studentes en een docente. Loco-burgemeester Schroor: ‘De gebeurtenis in Oekraïne heeft voor onbeschrijflijk veel verdriet gezorgd in Nederland en ook in Groningen. Drie Stadjers keren niet terug van hun vakantie. Hun afwezigheid laat een grote leegte achter in onze Groninger samenleving.’


Lokale kwestie

Gemeenten beslissen zelf of ze een condoleanceregister op het gemeentehuis openen of niet, bevestigt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft geen rol in de manier waarop gemeenten met de ramp omgaan. ‘Dat is puur een lokale kwestie,’ aldus een woordvoerster van de VNG.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.