Advertentie

Ook gemeenten stemmen in met cao

Gemeenten hebben met 98 procent voor en twee procent ingestemd met een nieuwe cao voor ambtenaren. 157 van de 403 gemeenten brachten hun stem uit. Aangezien ook tachtig procent van de vakbondsleden met de afspraken hebben ingestemd, is de cao een feit.

17 september 2014

Met 98 procent voor en twee procent tegen hebben gemeenten ingestemd met een nieuwe cao voor ambtenaren. 157 van de 403 gemeenten brachten hun stem uit. Aangezien ook tachtig procent van de vakbondsleden met de afspraken hebben ingestemd, is de cao een feit.

‘Evenwichtig akkoord’

Met de uitkomst van de ledenraadpleging op zak heeft het VNG-bestuur het akkoord – van werkgeverszijde – bekrachtigd. ‘Het akkoord is evenwichtig en doet recht aan de uitdagingen voor gemeenten en de bijdrage van medewerkers daaraan. Door de looptijd van drie jaar biedt het akkoord bovendien de nodige rust’, aldus de VNG.


Quorum

De VNG-ledenraadpleging was een van de eerste volgens het principe waarbij alleen uitgebrachte stemmen meetellen. Tot voor kort hanteerde de VNG het principe dat niet-stemmers, voor-stemmers waren. Die 157 gemeenten die hun stem nu hebben laten horen, zijn goed voor 51 procent van de gewogen stemmen. De VNG hanteert bij een ledenraadpleging een quorum van 50 procent.


Instemming vakbondsleden

Eerder deze week werd bekend dat een meerderheid van de leden van de Abvakabo FNV akkoord is gegaan met de cao. Tachtig procent van de leden die hun stem uitbrachten, hebben ingestemd met de afspraken. Ook tachtig procent van de leden van de CNV Publieke Zaak hebben ‘ja’ tegen de afspraken gezegd.


‘Besodemieterd’

Op de site van Binnenlands Bestuur (BB) wordt met de nodige scepsis op de stemmingsuitslagen gereageerd. Gemeenteambtenaar Jan noemt het ongeloofwaardig dat de leden van zowel de Abvakabo als de CNV met exact hetzelfde percentage met het akkoord hebben ingestemd. ‘We worden gewoon besodemieterd door de bonden.’ Anderen kunnen het massale ‘ja’ nauwelijks geloven, zeker gezien de uitslag van een peiling die BB net na het sluiten van het principe-akkoord medio juli hield. Daaruit bleek 64 procent van de gemeenteambtenaren tegen de nieuwe cao te zijn.


Wantrouwen

Het wantrouwen wordt mede gevoed door reacties van enkele ambtenaren die op de site van BB stellen helemaal geen uitnodiging te hebben gehad om zich voor of tegen het principeakkoord tussen werkgevers en –nemers uit te spreken. Abvakabo-woordvoerder Rogier Esselbrugge laat desgevraagd weten dat ‘alle leden per mail of per post een oproep hebben gehad. Leden die geen oproep hebben gehad, zijn mogelijk verkeerd ingeschreven.’ De leden zijn ook via de site van de grootste ambtenarenbond en Twitter over de ledenraadpleging geïnformeerd, voegt hij daaraan toe.


Teleurgesteld

Diverse ambtenaren overwegen hun lidmaatschap op te zeggen, onder meer omdat dit resultaat ‘te mager’ is en de belangen van ambtenaren in de hogere salarisschalen in hun ogen niet of onvoldoende worden behartigd door de vakbonden. Een enkeling gelooft de uitslag wel, zoals programmamanager Frederique Veldman. ‘De laagste salarisschalen zijn lid van de vakbond en die gaan met het akkoord procentueel het meest op vooruit. De mensen die commentaar leveren bij Binnenlands Bestuur zitten in de hoogste salarisschalen en gaan er het minst op vooruit. Het percentage vakbondsleden bij de Binnenlands Bestuur-lezers is waarschijnlijk laag: velen van ons vinden dat de belangen van de hogere ambtenaren niet vertegenwoordigd zijn. Dit akkoord bewijst ieders gelijk: de belangen zijn niet vertegenwoordigd omdat we geen lid zijn en omdat we geen lid zijn, worden onze belangen niet vertegenwoordigd. De slang bijt dus in zijn staart’, betoogt Veldman.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Uitschrijven gaat heel eenvoudig is mij net gebleken. Zo toch nog wat inkomenscompensatie. S..t het is zelfs meer als de stijgingen sinds 2008 bij elkaar.
Fritz
Een werkgever die dus geen enkele waardering heeft voor haar werknemers, een bond die geen enkele moeite doet om de haar toevertrouwde taak op adequate wijze uit te voeren. En maar klagen dat het ambtenarencorps vergrijst. Ja, wat wil je. Als Abva Kabo dan zo overtuigd is van dit 'geweldige akkoord, daag ik ze uit een enquete te houden onder alle gemeenteambtenaren (dus niet alleen de vakbondsleden). Als daaruit blijkt dat men dit akkoord afwijst, dan als de bliksem naar de onderhandelingstafel. Maar de bond een beetje kennende is zij veel te laf om haar bereikte onderhandelingsresultaat aan alle ambtenaren voor te leggen. Er zou namelijk wel eens wat onwelgevalligs uit kunnen komen.
Erik / beleidsmedewerker
@ Gerben: Inderdaad, een fluitje van een cent. Heb hetzelfde net gedaan. Zag wel dat ze een opzegtermijn van twee maanden hebben, hetgeen dan weer rijkelijk lang is.
Peter
De afgelopen jaren slonk het ambtelijk apparaat bij ons aanzienlijk. Niet alleen door het afstand zetten van uitvoerende diensten maar ook autonoom. Hierdoor is het aantal fte met ruim een derde afgenomen. Bijna 10% van de totale afname is niet toe te schrijven aan uitstroom naar een RUD of veiligheidsregio.



Kortom, er is een behoorlijke vrijval van fte's. De vrijgevallen taken worden grotendeels onder het bestaande personeel herverdeeld en deels met inhuur opgelost. Een voorzichtige berekening leert dat alleen al vanuit de bestaande loonsom een fatsoenlijk loonbod (3-5%) te realiseren is.



Ik vraag me af, hoe zit dat bij de collega-gemeenten? Is dit een WOB-waardige vraag?
gerrie
De vacatureruimte van mensen die bij de RUD'sin Noord-Brabant opstappen en dat zijn er wel wa, wordt niet meer ingevuld. Deze banen verdampen met dank aan stille bezuinigingen en een onwerkbaar klimaat. Mans bedankt. Het is net zo'n klerebende als voorheen in Enschede.
Gerrit
Gelukkig gaan ze vanaf morgen al weer aan de tafel voor een nieuwe CAO. Om dan weer zogenaamd kwaad van de tafel weg te lopen en dan drie jaar later weer met een eenmalige fooi te worden opgescheept. Dat dan weer als een groot s6 te kunnen presenteren. De vierde dan op rij.

Wat een aanfluiting!

irma / adiseur
ik vrag me af waar de bereidheid is gebleven om massaal te staken, dus alle ambtenaren. Als de meerderheid het niet eens is met dit akkoord hadden zij in een eerder stadium hun beklag kunnen doen. Ik geloof nooit dat de meerderheid gehoor heeft gegeven aan de oproepen van de bond.
K.W. Koppen
De bonden vertegenwoordigen de belangen van hun leden. Niet-leden en (hoogbetaalde) leden die te laf of te bedonderd waren om te staken toen het nodig was, hebben m.i. geen enkel recht om achteraf te klagen. Als de VNG bij onderhandelingen alleen akkoord wil gaan met verslechtering van de arbeidsvoorwaarden kunnen de bonden zonder actiebereidheid natuurlijk geen vuist maken. Frederique Veldman slaat de spijker op z'n kop. Daarbij werd het hoog tijd voor centen i.p.v. procenten want het verschil is allang veel te groot.
Criticus - NL
@irma,



Toen de oproep om te staken kwam (van een vakbond waar ik geen lid van ben) was er nog niets bekend over de resultaten van de onderhandelingen.



in de inzet die de vakbonden aangaven aan het begin van die onderhandelingen, kon ik mij redelijk vinden.



Behoudens mijn arbeidsbesef en morele verplichting om 'gewoon' te gaan werken, was er voor mij dus geen aanleiding om te gaan staken.
Ernst / ambtenaar
Zou het misschien zo kunnen zijn dat de ambtenaren in hun directe omgeving mensen in de markt wekloos zien worden en dan denken: "tjemig, wat ben ik blij dat ik werk heb en nou krijg ik er nog een beetje bij ook"? Of isontevredenheid de norm bjd "would be intellectueel"?
Criticus - NL
@ernst,



Reageert u ook zo zuur tegen alle medewerkers uit het bedrijfsleven die wel percentages loonsverhoging krijgen of gaat het u enkel om het 'bashen' van ambtenaren?
Fritz
Beste heer Koppen,

Waarom zou ik geen recht hebben om te klagen over het feit dat een organisatie die ik niet gekozen heb, voor mij gaat onderhandelen en mij financieel ook nog eens bindt, terwijl ik die organisatie niet eens ter verantwoording mag roepen? En kom me niet aan met het feit dat je lid kunt worden van de bond. Een bond die zo met de belangen van hen die zij zegt te vertegenwoordigen, heeft het recht niet zich belangenvertegenwoordiger te noemen, want zij komt slechts op voor een heel klein gedeelte van de gemeenteambtenaren. Waarom mogen gemeenteambtenaren niet op een meer democratische wijze hun onderhandelaars aanwijzen, in plaats van dit dictatoriale systeem, waar je de keuze hebt uit Abva Kabo, of Abva Kabo? Het feit dat de bonden steeds meer leden verliezen (vind je het gek?) zou een signaal moeten zijn dat het systeem zijn langste tijd gehad heeft en dat naar een andere systematiek van vertegenwoordiging moet worden overgegaan.
Jan
@Fritz. Volgens mij heb je gewoon geen zin de contributie te betalen, maar profiteer je wel van wat er wordt bereik, hoe mager ook. Ben je geen lid, dan heb je inderdaad niets te vertellen. De kost gaat voorde baat uit.
Fritz
Beste Jan,

Maar vind u dat zelf niet nogal dictatoriaal? Een klein, niet door de meerderheid gekozen, clupje is in staat de grote groep te binden. Wat heeft dat nog met democratie te maken? Wat is er op tegen om het vertegenwoordigend orgaan bij de onderhandelingen te laten kiezen door vertegenwoordigingen van de OR's? Dan heeft het in ieder geval nog iets democratisch in zich. Dit doet me denken aan de Communistische partij in de hoogtijdagen van de Sovjet Unie. Daar kon je ook lid van worden en ook daar besliste een klein gedeelte over de grote groep. Is dat het voorbeeld dat de bonden willen volgen? Waarom zou je überhaupt lid willen worden van een organisatie die je belangen zo verkwanselt en zich als schoothondje van de werkgevers opstelt. Ik zie daar het nut niet van in.
De wandelaar / Tuinier
Is dat nu lachen, volgend jaar €50 euro, de bonden werkgevers accoord, en dan nu uit de hoge hoed!



DEN HAAG -

De lonen van de 1 miljoen mensen die werken bij de overheid stijgen volgend jaar naar verwachting 1,25 procent. Dat blijkt uit antwoorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op vragen van Tweede Kamerleden over de begroting die Dijsselbloem vorige week presenteerde.



Is dat lachen!
Erik / beleidsmedewerker
@Abvakabo-woordvoerder Rogier Esselbrugge laat desgevraagd weten dat ‘alle leden per mail of per post een oproep hebben gehad. Leden die geen oproep hebben gehad, zijn mogelijk verkeerd ingeschreven.’



Interssant om de schuld bij de leden te leggen. Ik krijg regelmatig zinnige en onzinnige mail en post van de vakbond, dus ik zal wel goed staan ingeschreven. Echter, als het blijkbaar om echte belangrijke zaken gaat, weet de bond mij niet te vinden

Advertentie