of 59232 LinkedIn

Onveiligste gemeente: weer Amsterdam

Amsterdam wordt, net als in 2014, op de voet gevolgd door Maastricht. Het gat tussen beide steden is wel kleiner geworden doordat de criminaliteit in Maastricht is gegroeid, terwijl in Amsterdam juist minder misdaden werden gepleegd.
3 reacties

Amsterdam is net als vorig jaar de onveiligste gemeente van Nederland. De hoofdstad heeft vooral last van veel zakkenrollers, mishandelingen en straatrovers. Dat blijkt dinsdag uit de AD Misdaadmeter 2015 die gebaseerd is op cijfers van de politie.

Amsterdam wordt, net als in 2014, op de voet gevolgd door Maastricht. Het gat tussen beide steden is wel kleiner geworden doordat de criminaliteit in Maastricht is gegroeid, terwijl in Amsterdam juist minder misdaden werden gepleegd. Toch blijft de hoofdstad in vergelijking met de rest van Nederland het onveiligst. Rotterdam staat op de derde plek in de ranglijst.

Toeristen de dupe
'Amsterdammers weten al langer dat er een opgaande lijn in hun stad zichtbaar is', zegt burgemeester Eberhard van der Laan tegen de krant. Volgens hem is de aanwezige criminaliteit deels te verklaren door het grote aantal toeristen. 'Zij zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan reguliere inwoners van de stad.'

Zuiden van Nederland
De criminaliteit in Maastricht is kenmerkend voor de problemen in het zuiden van Nederland. Zowel in Limburg als in Noord-Brabant is meer criminaliteit dan in andere provincies. Zo is er veel drugscriminaliteit en vinden er relatief veel overvallen, woninginbraken en autodiefstallen plaats.


Veiligste gemeente
De krant analyseert jaarlijks de misdaadcijfers in gemeenten, ook gebaseerd op het aantal aangiften op tal van gebieden zoals mishandeling en straatroof. Korendijk, Kapelle en Zuidhorn zijn de drie veiligste gemeenten van Nederland. Welke het veiligste is, wordt dinsdagavond bekendgemaakt in de slotaflevering van de Nationale Misdaadmeter op NPO1. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Die Vd Laan is net een windvaan
Door Luther (gemeenteambtenaar) op
Kunnen we van Rotturmeroog niet een soort Alcatraz maken?
Door Everhart op
En onze burgervader en zijn voorgangers maar roepen dat het zo veilig is in onze stad.