of 59232 LinkedIn

Onno Hoes stapt op als burgemeester van Maastricht

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft woensdag zijn vertrek aangekondigd. De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending over privéontmoetingen van Hoes met een jonge man.
5 reacties

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft woensdag zijn vertrek aangekondigd. 'De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen', laat hij weten in een verklaring.

In verlegenheid
De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending over privéontmoetingen van Hoes met een jonge man. 
Een jaar geleden werd naar aanleiding van een affaire met een zogenoemde toyboy in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen.

Advocaat
Hoes laat weten dat hij ontsteld is dat zijn privéleven moedwillig en schaamteloos publiek is gemaakt. Hij bereidt met een advocaat stappen voor tegen de mensen die verantwoordelijk zijn, aldus de verklaring. 'Ik zal er voor strijden dat een bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft. Ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen.'

Sterke reputatie
De 53-jarige VVD'er met een reputatie als sterk bestuurder en politicus
 maakte net de vier jaar vol, hij begon in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode in de Limburgse hoofdstad. Vorige week dook een nieuw - wederom seksueel getint - privéfilmpje op van Hoes. Zonder dat hij het wist, filmde een 20-jarige jongen hem tijdens hun eetafspraak. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Nadat het filmpje naar buiten was gekomen, praatten de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week een uur lang met de burgemeester. Het overleg ging deze week verder. Hoes kondigde woensdag zijn vertrek aan.

Maatschappelijke druk

Een jaar eerder was Hoes in opspraak gekomen toen hij in de lobby van een Maastrichts hotel zoenend werd gefotografeerd met een 24-jarige man. Dat hij op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, maakte dit extra saillant. In oktober ging het stel na 22 jaar uit elkaar. De gemeenteraad oordeelde destijds dat de gefotografeerde affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven. De kus bleef de gemoederen wel enige tijd bezighouden, zowel in de bladen als online. Daarmee veroorzaakten de maatschappelijke druk en opinie de eerste scheuren in het Hoesbolwerk.

Wiethandel en coffeeshops

De in Leiden geboren burgemeester kon wel tegen een stootje. Hoes bouwde door de jaren heen aan een schijnbaar ijzersterkte reputatie als politicus en bestuurder. Hij was in het verleden onder meer gemeenteraadslid in Den Bosch en lid van de Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. De VVD-bestuurder werkt verder ook als voorzitter van een organisatie met aanzien, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Hij kondigde onlangs zijn vertrek daar aan omdat hij de werkzaamheden steeds moeilijker te combineren vond met zijn werkzaamheden in Maastricht. Hoes is verder nog voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag. In Maastricht bond Hoes onder meer de strijd aan met de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops.

Persoonlijke tragedie
De Maastrichtse wethouders vinden het vertrek van burgemeester Onno Hoes een persoonlijke tragedie. ,,Ikzelf en het college vinden het een dramatische beslissing'' zei wethouder André Willems woensdag in een eerste reactie op de verklaring van Hoes.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JeTe op
Onvermijdelijk, maar in één ding is hij zeer verstandig geweest en heeft hij een eenzame strijd gestreden door het probleem met coffeeshops en wiet bij de wortel aan te pakken en dat is het gedoogbeleid. Geen wiet kwekende overheid creëren, maar stoppen met gedogen.
Door Sjeng op
Ha, ha, wat een hypocriet mannetje is die Hoes toch. Hij is ontsteld dat "zijn priveleven schaamteloos en moedwillig publiek is gemaakt". En dat zegt iemand die 22 jaar is getrouwd geweest met een TV-verslaggever die er zijn beroep van heeft gemaakt om dagelijks het priveleven van anderen op straat te gooien.
Die VVD-er is echt dom.
Door Stef op
Hij had vorig jaar al moeten stappen. Wat is dat toch met die bestuurders, dat ze zelf niet aanvoelen dat hun houdbaarheid is verstreken. Hoes is nu de grote looser, de bevolking van Maastricht de winner.
Door Hor op
Hij is in mijn achting gestegen, hulde.
Door henk op
en uiteraard zonder wachtgeld of andere vertrekbonus toch?