of 59232 LinkedIn

Online colleges volgen over rol overheid

Eind deze maand begint omooc.nl, een zogeheten 'MOOC' voor bestuurders en overheidsprofessionals. De eerste acht online colleges gaan over de vraag 'Waar is de overheid van?'

Eind deze maand begint omooc.nl, een zogeheten 'MOOC' voor bestuurders en overheidsprofessionals. De eerste acht online colleges gaan over de vraag 'Waar is de overheid van?'

Video's kijken
Een MOOC (Massive open online course) is een online cursus die doorgaans bestaat uit een reeks internetvideo's en een interactieve omgeving (waar ook tests kunnen worden afgenomen). Het is een toegankelijk alternatief voor congressen en opleidingen; de volgers kunnen op voor hen handige momenten en in hun eigen tempo de inhoud tot zich nemen. Omooc.nl is de eerste Nederlandse MOOC die specifiek op overheidsmensen is gericht.

Live-momenten
"Omooc.nl is een manier om bijvoorbeeld kennis op te doen over de decentralisaties", zegt mede-initiatiefnemer Aik van Eemeren van de Vereniging voor Overheidsmanagement. "Er zit daarover zóveel kennis in het openbaar bestuur. Die moet niet alleen via congressen en conferenties beschikbaar komen." Vanaf 28 augustus komen acht weken lang elke donderdag online colleges beschikbaar. Daarnaast is er een 'interactieve omgeving' waarin deelnemers (inschrijven is wel nodig) hun gezichtspunten kunnen uitwisselen. In wekelijkse 'live-momenten' kan er direct gediscussieerd worden.

Selecteren en ordenen
De reeks 'Waar is de overheid van?' laat volgens Van Eemeren enerzijds de spanningen zien van de huidige maatschappijbenadering van de overheid. "En in de tweede helft gaat het over 'hoe dan wel'." Sprekers zijn onder andere Martijn Aslander, Kim Putters, Jos van der Lans, Albert Jan Kruiter, Mark Hillen, Chris Sigaloff en Sadik Harchaoui. Alle kennis die er is over het functioneren van de overheid (nu en over een aantal jaren) en over overheidsinnovatie kan ook op andere manieren tot ons komen, bevestigt hij, maar enige ordening is wel nodig. "Het is belangrijk dat er iemand selecteert en in een logische volgorde zet. Je kunt ook op TED kijken, maar als het gaat over goede verhalen over het openbaar bestuur, was het nog wat dun."

Meer thema's
Omooc.nl is het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Gemeentesecretarissen, Vereniging voor OverheidsManagement, A+O fonds Gemeenten, stichting IKPOB, VNG, Ministerie van BZK / Beter Werken in het Openbaar Bestuur, IPO, UvW en de NvvB. Het platform zal breder ingezet worden. Het plan is na deze reeks ook over andere overheidsthema's cursussen op omooc.nl te zetten. Van Eemeren: "We hebben al suggesties voor andere thema's gekregen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Malou op
Ik kan helaas de site niet openen ivm dat deze website schadelijke onderdelen bevat. (wordt gebruikt voor Phishing). Is hier een andere oplossing voor??
Door van Koll op
Hoe wordt dit gefinancierd?
Door hetgeen bespaart wordt op gemeenteuitgaven of de zorg?
Door Burger (Ongehoorzaam door ervaring) op
'Waar is de overheid van?'
Van de burgers.


"En in de tweede helft gaat het over 'hoe dan wel'."
Alles moet openbaar. Bijv. ook e-mail van wethouders.
Door Greet Seinen (organisatie-adviseur/interim-manager) op
De online colleges voor overheidsmanagers/adviseurs vind ik een heel goed idee. Ik ben benieuwd naar het resultaat.