Advertentie

‘Ongebruikelijke coalities heel normaal’

Haagse politici die betogen dat het vormen van een coalitie tussen sterk verschillende partijen een onmogelijke opgave is, kunnen in gemeenteland zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Het bewijs is volgens VNG-voorzitter Jan van Zanen (VVD) te vinden in de twee grootste steden van ons land, Amsterdam en Rotterdam.

14 juni 2017

Haagse politici die betogen dat het vormen van een coalitie tussen sterk verschillende partijen een onmogelijke opgave is, kunnen in gemeenteland zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Het bewijs is te vinden in de twee grootste steden van ons land, Amsterdam en Rotterdam.

Versplintering? Diversiteit!

Die spiegel hield voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de landelijke politiek voor tijdens zijn toespraak op het congres van de koepelorganisatie in Goes.

‘Waar men in het Haagse Binnenhof nog erg moet wennen aan afsplitsingen en ongebruikelijke coalities, acteren in gemeenten al langer daadkrachtige colleges met bestuurders van sterk verschillende politieke kleur uit oude en nieuwe partijen’, aldus Van Zanen. ‘Wat vaak versplintering heet is ook gewoon diversiteit, democratische weerspiegeling van nieuwe maatschappelijke verhoudingen. In Amsterdam besturen D66, SP en VVD samen. Rotterdam laat zien dat er met Leefbaar te besturen én te bouwen valt.’

Maatschappelijke opgave

Volgens Van Zanen, zelf burgemeester in de gemeente Utecht, is ruim een kwart van de wethouders in het land is inmiddels afkomstig van lokale partijen. ‘Het bewijs dat samen besturen heel goed kan’, stelt hij. Volgens hem is er niet één recept waar dat succes vandaan komt. Maar een van de succesfactoren zit ’m in het centraal stellen van de maatschappelijke opgave. ‘Op het eerste gezicht een open deur, maar u weet zelf hoe vaak we vanuit oplossingen denken en niet vanuit de opgaven. Dat verhindert ons soms om fundamenteel na te denken over Public Value, over wat ons te doen staat en voor wie eigenlijk? Bij het centraal stellen van de opgave hoort steeds een grondige verkenning van de context en alle belangen die daarin spelen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wil Reuvers / juridisch medewerker
Deze burgemeester van VVD huize heeft kennelijk niet door dat het democratisch rechtsgevoel door anti democraat Rutte geweld wordt aangedaan. Het regententijdperk is voorbij. Door compleet een verkiezingsuitslag te negeren en vooralsnog ongestraft als dictatortje te gaan bepalen wie wel en niet mee mogen doen, is niet meer van deze tijd. Kijk naar Amerika waar wel sprake is van een ver doorgevoerde democratie, ondanks de scherpe tegenstellingen. Daar kunnen wij als kikkerlandje nog veel van leren. Er is een burgermeester waar ik veel respect voor heb en dat is Aboutaleb. Geeft in klare taal aan dat de winnende partijen waaronder PVV in ieder geval deel uit moeten maken van de verkennende gesprekken. Wat er nu gebeurt is pure verkiezingsverlakkerij en heeft tot nu toe zijn negatieve weerslag op deze coalitiebesprekingen. Gaan ze niet de bocht rechtsom dan zal dat zo blijven en zijn nieuwe verkiezingen niet uit te sluiten.
Paul / projectleider
@Ferdinand Hoezo ondemocratisch? Het is toch echt de keuze van dhr. Wilders zelf om vanaf zijn ivoren toren zijn wereldbeschouwing de wereld in te tetteren.



Moet je niet verwachten dat andere mensen je niet willen zien staan.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dus moet een combinatie van D66 en ChristenUnie prima kunnen en niet op voorhand door Pechtold worden uitgesloten.
Bu58 / facilitair manager
Het grote probleem is, dat de landelijke partijen na verkiezingen nog maar met één ding bezig zijn: de volgende verkiezingen. Wat er nu gebeurt in Den Haag is een regelrechte aanfluiting.
Advertentie