Advertentie

Onduidelijk hoeveel kinderen kunnen zwemmen

Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) pleit ervoor dat alle kinderen aan het einde van de basisschool in het bezit zijn van het Zwem-ABC. Op dit moment is niet duidelijk hoeveel kinderen met een zwemdiploma de basisschool verlaten.

28 juli 2010
Zwemvaardig
Vereniging Sport en Gemeenten is gestart met het project ‘Waterdicht’. Het doel van dit project is inzicht krijgen in hoeverre kinderen in Nederland de basisschool tenminste zwemvaardig (zwemdiploma A en B) en bij voorkeur zwemveilig (Zwem-ABC) verlaten.

Project
Paul Coppes, directeur VSG: “Wij zijn van mening dat het behalen van het Zwem-ABC belangrijk is voor kinderen. Daarom starten wij, met medewerking van het Ministerie van OC&W, een project om de zwemvaardigheid van kinderen op de basisschool ‘waterdicht’ te registreren."

Allochtonen
Volgens het CBS zijn er in de afgelopen 25 jaar in Nederland ruim 2,7 duizend mensen door verdrinking om het leven gekomen. Een derde van hen betrof kinderen jonger dan 10 jaar. Deze doodsoorzaak is vooral onder peuters (2-4 jaar) relatief belangrijk. Bijna een op de tien sterfgevallen bij peuters is het gevolg van verdrinking. Recent geïmmigreerde kinderen uit een niet-westers land verdrinken vaker dan autochtone kinderen. Vooral de iets oudere kinderen (6–10 jaar) zijn relatief vaak slachtoffer. (CBS: 2007-2008)

Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor de zwemveiligheid van kinderen ligt behalve bij de ouders of verzorgers van het kind, ook bij de gemeente, het onderwijs en de zwemlesaanbieder. Het percentage scholen dat zwemles aanbiedt, is in de laatste decennia sterk gedaald: van 90% in 1991 tot 57% in 2005 (NRIT, 2005). Wijzigingen in gemeentelijk beleid zijn veelal de oorzaak van deze daling. De verwachting is dat deze neergaande lijn de komende tijd zal voortzetten, hoewel eenduidige cijfers ontbreken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marielle / moeder en ambtenaar
Hier kunnen we nu op bezuinigen. Waarom moet dit nu bijgehouden worden? Ouders willen graag dat hun kind een diploma heeft. Als je hier nu toch graag geld aan wilt uitgeven, maak dan zwemlessen goedkoper.
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Een schande: zwemles verplicht terug in elk lesrooster. !! Kinderen, en vooral allochtone,
verdrinken omdat zij geen verplicht gratis zwemles meer krijgen?!
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
een andere optie is de hoge prijzen voor zwemlessen te verlagen of de groepsgrootte van de zwemgroepen bij het particulier aangaan van zwemlessen te verkleinen.

Op dit moment zijn in sommige gemeenten de prijzen in vergelijking tot de individuele begeleiding ver te zoeken. Een maandabonnement is voor sommige burgers een behoorlijke aanslag op het maandelijks budget.

Veiligheid van kinderen gaat boven alles! Echter indien dit inhoud dat boodschappen niet gedaan kunnen worden, wordt het een lastige keuze.

Hiernaast bestaat bij mij het vermoeden dat zwembaden welke zwemlessen aanbieden de eisen aan het afzwemmen dusdanig hoog stellen zodat de instroom bij het sport/wedstrijdzwemmen op een hoog niveau ligt. Deze baden gebruiken het zwemdiploma als verkapte voorbereidende lessen voor het wedstrijd zwemmen (waarom moeten kinderen 6 verschillende zwemslagen volledig onder de knie moeten hebben?; in principe zou 1 kunnen volstaan indien ze deze 100% beheersen). Dit draagt ook bij aan het vroegtijdig afhaken van kinderen op het moment dat zij alleen diploma A hebben behaald.
Jos Praat / beleidsadviseur
Schoolzwemmen is belangrijk, vooral ook om de kinderen te laten bewegen. Maar waarom ook de verantwoordelijkheid voor zwemvaardigheid weer bij de scholen leggen? Die ligt primair bij de ouders. Er zijn in Nederland heel veel zwemverenigingen die uitstekend zwemles kunnen geven. En van de opbrengsten wordt de wedstrijdsport bekostigd.
Advertentie