Advertentie

Onderzoek naar integriteit gemeente en provincie

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil met een onderzoek achterhalen wat voor soort integriteitsproblemen in de afgelopen vijf jaar hebben gespeeld in gemeenten en provincies. De kwestie moet volgens Ter Horst hoger op de agenda.

20 februari 2009

Sinterklaasaffaire
De minister zei dit donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de zogenoemde Sinterklaasaffaire in de Limburgse gemeente Echt-Susteren. De affaire kostte tot nu toe de kop van twee wethouders in Echt-Susteren en van gedeputeerde Herman Vrehen die donderdag opstapte. De kwestie draait om het illegaal toekennen van 750.000 euro aan subsidies aan plaatselijke verenigingen door de twee wethouders.

 

Privébelangen
Naar aanleiding van deze affaire kondigde commissaris van de Koningin in Limburg Leon Frissen vorige week een integriteitsonderzoek aan naar gedeputeerde Vrehen. Hij zou als bestuurslid van de lokale CDA-afdeling wellicht betrokken zijn bij de affaire. Vrehen heeft de uitkomst van het onderzoek niet afgewacht en trad donderdag af. 'Ik ben er rotsvast van overtuigd dat ik op geen enkele wijze het belang voor de provincie Limburg vermengd heb met mijn privébelangen', stelde Vrehen in een verklaring.

 

Onacceptabel
Minister Ter Horst vindt de kwestie Echt-Susteren 'onacceptabel', maar ze gaf aan dat ook elders in het land geregeld openbaar bestuurders in de fout gaan. ,,Het probleem met integriteit is gewoon groot'', zei ze. In gemeenten en provincies is 'te vaak sprake van kwesties rond integriteit.' Het onderzoek naar de integriteit van Vrehen gaat overigens gewoon door. Frissen liet donderdag weten dat de ex-ministers Wim Deetman en Benk Korthals plaatsnemen in een onafhankelijke onderzoekscommissie.

 

Respect
Ook komt er een nader onderzoek of de twee wethouders op enigerlei wijze betrokken waren bij de verenigingen die subsidie ontvingen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het integriteitsbureau van de Nederlandse gemeenten in opdracht van het college van Echt-Susteren. Frissen zei dat Limburg 'een enthousiast, gedreven en deskundig bestuurder verliest die zich met hart en ziel inzette voor Limburg'. Het college van Gedeputeerde Staten vindt dat Vrehen met zijn besluit respect afdwingt omdat hij het belang van Limburg boven zijn persoonlijk belang stelt.

 

Lees hier het artikel 'Bestuurlijke sanering' in Echt-Susteren uit Binnenlands Bestuur nummer 8, 20 februari 2009

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Els Boers / adviseur lokaal bestuur
De Gemeentewet heeft niemand echt tussen de oren en ieder denkt vanuit de eigen integriteit dat voor hem of haar de wet niet geldt. Niet alleen wethouders maar ook raadsleden die denken dat zij wel een handtekening namens de gemeente mogen zetten! Besluiten die niet rechtmatig zijn, het gebeurt allemaal. Een oplossing: Kennis en uitleg standaard bij de verplichte "inburgeringscursus"voor politici en ambtenaren! Mijn "vertaling" van de Gemeentewet voor politici, hoop ik dit jaar klaar te hebben.
v. bartels / jur. med. grondzaken
Geweldig de cursussen integriteit. Waar het ook om gaat is wetskennis. Handig als je de politiek in gaat en handig als je ergens werkt waar juridische processen constant aan de orde van de dag zijn.
Verder hoop ik dat burgemeester Akkermans zijn hand eens in eigen boezem steekt. In de voorgaande gemeente waar hij burgemeester was heeft Janssen de jong zijn slag geslagen. Misschien een onderzoekje waard hoezeer hij daarbij betrokken is geweest.
Verder vind ik het jammer dat er niet gekeken wordt naar de inzet die iemand door de jaren heen heeft gehad en waar de gemeente (Echt-Susteren) nu ook nog steeds profijt van heeft. Ik heb het dan over de inzet van wethouder Jo Verheesen.

Verder is het wel erg erg verdacht dat de meeste mensen van het CDA die in de staten in Limburg terecht komen ook ergens weer een een of andere bestuursfunctie bekleden. Waar zullen we beginnen met het onderzoek? Misschien bij Akkermans zelf??
Advertentie