of 59232 LinkedIn

Ondanks verbod tienduizenden klachten over vuurwerk

Per uur komen er honderden klachten over afgestoken vuurwerk binnen. Vuurwerk mag dit jaar pas op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur 's avonds worden afgestoken. Gemeenten hebben geen capaciteit om dit te handhaven.
Reageer

Het aantal klachten over vuurwerkoverlast loopt snel op. Woensdag tegen het middaguur waren al meer dan 45.000 meldingen binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dinsdag rond middernacht stond de teller nog op 40.000. Het grootste deel van de klachten, ruim 70 procent, gaat over harde knallen. Per uur komen er honderden klachten bij.

Vuurwerkweer

Het zachte weer stimuleert de vuurwerkverkoop. ,,Je ziet mensen dan toch nog snel wat halen. Het omgekeerde zie je als er mist en storm op oudejaarsavond wordt voorspeld’’, zegt woordvoerder Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek. Hij verwacht dat de branche op oudejaarsdag wel een omzet van 25 miljoen gaat halen. ,,Het is echt vuurwerkweer: niet te veel wind, droog en vanavond laat hier en daar licht vriezend.’’


Asbest

De gemeente Roermond roept inwoners op geen vuurwerk af te steken in gebieden die getroffen zijn door de asbestregen na de brand op 16 december. De gemeente is bang dat vuurwerkresten of blindgangers terechtkomen op plaatsen waar nog asbest ligt. Kinderen kunnen daar gaan zoeken, en mensen die de resten willen opruimen zien het verschil niet tussen de vuurwerkresten en asbest, vreest de gemeente.

In een huis in Elburg vond de politie dinsdag 150 kilo illegaal vuurwerk. De politie vond in een huis in Almere maar liefst 315 kilo illegaal vuurwerk.

Veen

Een 24-jarige man in het Brabantse Veen is gearresteerd wegens belediging van politieagenten. De politie houdt in Veen extra toezicht, omdat daar elk jaar rond de jaarwisseling autowrakken in brand worden gestoken.

 

(ANP) 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.