Advertentie

Omstreden Van Rey terug op kieslijst Roermond

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten.

12 september 2013

De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

Zeer populair

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten. De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. De in opspraak geraakte VVD'er Van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

Schadelijk

Een woordvoerster van VVD-partijvoorzitter Benk Korthals liet donderdag weten het ,,schadelijk voor de VVD'' te vinden dat nog steeds niet duidelijk is of het Openbaar Ministerie Van Rey gaat vervolgen. ,,Er ligt op dit moment geen aanklacht tegen Van Rey en de feiten zijn onbekend. Deze lange periode van onzekerheid is voor de VVD schadelijk'', aldus de woordvoerster.

Verdacht van corruptie
Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) gaf in een reactie aan dat het onderzoek naar Jos van Rey nog ,,geruime tijd'' zal duren. ,,Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.'' De woordvoerster van Korthals benadrukt dat het hoofdbestuur niet gaat over de groslijst, maar wel aan in opspraak geraakte politici adviseert om afstand te bewaren tot de politiek zolang ze in opspraak zijn. De ledenvergadering beslist uiteindelijk over de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Eerste en Tweede Kamerlid
Jos van Rey was tussen 1998 en 2012 wethouder (en locoburgemeester) in Roermond en tussen juni 2011 en oktober 2012 lid van de Eerste Kamer voor zijn partij, de VVD. Daarvoor was hij onder meer lid van Provinciale Staten van Limburg en Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij heeft een eigen vastgoedbedrijf.


Integriteit
Een onderzoekscommissie concludeerde vorig jaar dat Van Rey als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt in zijn contact met plaatselijk bouwmagnaat en vriend Piet van Pol. Van Rey mocht aanblijven. Hij werd in juni voorgedragen als gedeputeerde. Maar het CDA in Limburg keerde zich daartegen, omdat er volgens de partij veel vragen hingen rond de integriteit van Van Rey. De oud-wethouder wordt ook verdacht van witwassen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arjan
Met de schijn van belangenverstrengeling, aantoonbare schending van de geheimhouding bij de selectie van een nieuwe burgemeester ennde beschuldiging van ambtsmisbruik is van Rey bezig de Berlusconi van Nederland te worden. De VVD hoeft niets meer te zeggen over de Zuid-Europese landen of Suriname wanneeer die partij deze etterpuist niet weet uit te drukken. Nederland heeft een onpartijdig Openbaar Ministerie, wat de VVD ook beweert in Roermond. De maffiajsgers in Italie kregen er ook letterlijk van langs. Met eenzelfde hetze is ook de VVD Roerrmond bezig. Wees toch wijzer en wacht onze onpartijdige rechtspraak af.
Guido / Ondernemer
Ik ben blij dat de VVD Roermond leiderschap toont; als er achteraf toch iets erg fout blijkt te zijn dan is de VVD Roermond in de problemen. Het siert ze dat ze dit soort besluiten durven nemen. Ik zou graag zien dat Mark Rutte meer leiderschap toont in plaats van te praten over een groene waas. Tuurlijk, leiderschap wordt vaak electoraal afgestraft, maar je zit in het kabinet hopelijk niet voor stemmen te winnen maar om het land vooruit te helpen.
L. ter Keurs / gemeenteambtenaar
@hendrik. onze rechtspraak is onpartijdig. laten we de aanklacht en rechtzaak afwachten en dan bezien of het de moeite waard is geweest.
Ernst / ambtenaar
Politiek en juristerij bewegen zich zich in een parallelle wereld. Is de jurist gericht op de feiten (wat is het), de politicus is gericht op de beeldvorming (wat lijkt het). Een goede politicus beinvloed die beeldvorming in zijn voordeel. Dan wordt hij/zij gekozen om ons te vertegenwoordigen of te besturen. Blijkbaar heeft van Rey dit begrepen en is hij succesvol. Hij is zo lekker slagvaardig, is het beed. Tot zover de "positieve kant" van beeldvorming. Van Rey is nu ook keihard geconfronteerd met de negatieve kant van die beeldvorming. Nu het ineens corrupt lijkt, is het allemaal zeer oneerlijk en gelden de regels van de jurist, feiten daar gaat het om. Een goed politicus houdt rekening met de schijn (van belangenverstrengeling/corruptie) e.d. anders kan en mag hij niet meer functioneren. Wat het OM en de rechter ervan vindt, kan dat verzwaren, maar iemand nooit vrijpleiten. De schijn is ook "in het negatieve" genoeg om niet te kunnen functioneren. Wellicht oneerlijk, maar zo werkt politiek. Wat het OM doet, of zij voldoende feiten hebben doet er dus nu even niet toe. Van Rey moet ergens anders dan in de politiek aan het werk.
Willem Kamps
De man is al lang aangeschoten wild. Laat ie eindelijk zi'n conclusies conclusies trekken en wat anders gaan doen.
L. ter Keurs / gemeenteambtenaar
laat OM eens met een aanklacht komen, eerst groots uitpakken waardoor iemand publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld en dan uitgebreid te tijd nemen voor onderzoek, hij is al veroordeeld door de publieke opinie, voordat de aanklacht er ligt. Ik prijs de VVD Roermond dat zij niet als makke schapen achter de kudde aan lopen.
Ed / geen
Wat hebben Van Rey en Berlusconi gemeen ?!
Paul / projectleider
@Anja



Hoezo OM dit en OM dat. het OM moet gewoon z'n werk doen, net zoals bij elke andere verdachte. dat meneer toevallig politicus is doet er niet toe. Het zijn ook geen lichte vergrijpen waar onderzoek wordt gedaan en ook altijd moeilijk bewijsbaar (alles met fraude zijn lastige zaken). Maar geen reden om het niet te doen.



Overigens dat de VVD lokaal hem steunt als persoon prima, maar de manier waarop is niet slim. Dat dingen juridisch juist zijn betekent namelijk niet dat je soms geen bestuurlijk/politieke afweging moet maken.
L. ter Keurs / gemeenteambtenaar
@p, u heeft veel vertrouwen in het OM, denk aan de zaak Marco Kroon, en er zijn meerdere zaken te noemen, waarbij tunnelvisie van OM leidt tot beschadiging van de verdachte. Deze zaak heeft zoveel aandacht, mede door optreden van OM, dat OM wel met iets groots moet komen, de druk is dermate opgevoerd. VVD heeft groot gelijk te stellen dat het te lang duurt tot OM tot aanklacht komt.
Paul / projectleider
@Anja

Ja het OM maakt fouten, jij een goed en zorgvuldig onderzoek kost tijd, ja dat is niet goed voor je naam-ook al ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Maar dat is geen reden om het niet te doen.
Advertentie