Advertentie

Ombudsman onderzoekt ‘uitsterfbeleid’ woonwagenbewoners

Gemeenten voeren een ‘uitsterfbeleid’ door standplaatsen van woonwagens af te bouwen. Dat vinden althans de woonwagenbewoners zelf. Naar aanleiding van deze klachten gaat de Nationale Ombudsman onderzoeken hoe gemeenten de mensenrechten van woonwagenbewoners in de praktijk brengen.

01 september 2016

Gemeenten voeren een ‘uitsterfbeleid’ door standplaatsen van woonwagens af te bouwen. Dat vinden althans de woonwagenbewoners zelf. Naar aanleiding van deze klachten gaat de Nationale Ombudsman onderzoeken hoe gemeenten de mensenrechten van woonwagenbewoners in de praktijk brengen.

Kritiek
Internationale en nationale mensenrechtenorganisaties, zoals de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa en het College van de Rechten van de Mens, hebben de laatste jaren kritiek geuit op de manier waarop de Nederlandse overheid met de rechten van woonwagenbewoners omgaat.

Betrouwbaar
Er is geen landelijk beleid dat specifiek gericht is op woonwagenbewoners, gemeenten zijn verantwoordelijk. Met dit onderzoek wil de ombudsman meer inzicht krijgen in de ervaringen van woonwagenbewoners en de manier waarop de Nederlandse overheid betrouwbaar is in het borgen van hun  mensenrechten.

Culturele rechten
Daarbij onderzoekt de ombudsman niet alleen de individuele mensenrechten, maar ook de culturele rechten die zijn als gemeenschap hebben. Een van de essentiële onderdelen van deze cultuur is het leven in woonwagens.
 

De ombudsman verwacht zijn onderzoek begin 2017 af te ronden.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
In mijn jonge jaren als ambtenaar ineen gemeente in het oosten des lands liet een Minister van CRM een stevig geluid horen: alle kleine, wilde (= niet officiële) kampjes opruimen en vervangen door regionale kampen met body: Min 50 plaatsen. Kantine, ieder zijn eigen toiletgebouw, opslagschuur en Nuts aansluitingen.Maar er was zoveel verdeeldheid onder de bewoners dat ze vol overgave elkaar de hersens insloegen als men niet tot de juiste clan behoorde. Dus weer allemaalkleine kampjes geintegreerd in de woon wijken.De burgemeester van Staphorst werd tot landelijk chef uitvoering benoemd. Overal weerstand, burenruzie, wijkverslonzing etc. Opruimen was het adagium na opgedane ervaringen. In mijn volgende gemeente ging het evenzo..Huurschuld, nutsschuld, vernieling, brandstichting, geen enkele positieve gedachte bij..
Jeannette
De wereld staat in brand en de ombudsman vindt dat dit de mensenrechten schendt. pfff.
Doet Kallenkoot / Zzper
Beste Heer Canteclear u bent abuis, de gedragingen die u hier benoemd zijn niet woonwagen gerelateerd maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toe te schrijven aan het graai gedrag van ambtenaren die op woonwagenkampen werkzaam waren, want juist de ambtenaren die daar te werk werden gesteld waren destijds niet capabel genoeg om gewoon op een gemeentelijke instantie te werken, dua werden ze maar op een kamp gedeponeerd om daar hun geitewollensokken gedrag ten toon te stellen en niet te vergeten moesten die ambtenaren natuurlijk ook centen verdienen om hun bakstenen huisje te financieren.
T. ten Klooster
Als een 'woonwagen' eigenlijk een prefabhuis is dat alleen in theorie nog kan worden vervoerd maar daadwerkelijk al 30 jaar op dezelfde plek staat, waarom heet het dan nog woonwagen en gelden er andere rechten en plichten? Gewoon opheffen die kampen. In mijn gemeente is er ook een. Diverse bewoners leven daar van de lucht, hebben geen geregistreerd inkomen. Rara hoe kan dat?
Ivo
Waarom gelden zaken als bouwbesluit niet voor woonwagenbewoners? Waarom mogen zij wel hun buren kiezen en anderen niet? Waarom worden kampen gebouwd waar geen woningen mogen? Volkomen terecht als er uitsterfbeleid is en de mensen net als alle andere Nederlanders zich op de woningmarkt moeten begeven.
JaapvV / adviseur
Als voormalig nauw betrokken adviseur bij de uitvoering van het woonwagenbeleid in de 80er en 90er jaren kan ik alleen maar vaststellen dat de meeste huidige woonwagenbewoners in hun bungalows op wielen op werkelijk de meest benijdenswaardige plaatsen in Nederland wonen. Aan het water, met uitzicht rondom, in de eigen groep en meer. Ik wens de ombudsman veel succes met zij n onderzoek naar mensenrechten. Maar ik denk echt dat er belangrijker zaken spelen dan het woongenot van de woonwagenbewoner.
Piet van assendorp / Voorzitter landelijke vereniging voor woonwagenbewoners.
Wat mij opvalt is waar men vroeger de woonwagenbewoners uitmaakte voor vieze schooiers en landlopers het men nu heeft over villa bewoners.Dat vindt ik positief dat wij dat beeld hebben kunnen veranderen.( al waren wij natuurlijk geen vieze schooiers of landlopers maar dat terzijde)Dat de woonwagens niet meer aan het beeld voldoen van de Pipo wagen heeft twee redenen.Wij zijn verplicht in 1968 om het reizen op te geven en verplicht onder zeer grote dwang op grote woonwagenlocaties te gaan staan.Nu bijna 50 jaar later zijn de woonwagens met hun tijd meegegaan als je er niet meer mee mag reizen dan maak je het luxer wat een normale gang van zaken is.Dat er veel onrust is geweest op de woonwagenlocaties klopt.Stelt u zich eens voor dat er tegen de boeren die altijd op het land hebben gewerkt een verplichting kwam om met zijn alle in flatgebouwen te gaan wonen dus onder zeer grote dwang zelfs met keihard politie optreden zoals ook is gebeurd bij de wwb in de jaren 60.Nu de ww cultuur gaat dieper als alleen de woonvorm.Wij hebben onze eigen tradities taal en omgangsvormen,bijvoorbeeld de zorg voor onze ouderen en kinderen.Nu heeft de overheid weer iets bedacht een uitsterfbeleid.Een cultuur die honderden jaren oud is moet maar simpelweg uitsterven waarom ?? Gooi het niet op criminaliteit want dan moet het gehele menselijke ras uitsterven.Gun ons ook een plaats in deze maatschappij we zijn altijd al vertrapt geweest door de overheid de overheid heeft ervoor gezorgd dat er een wij zij situatie is ontstaan niet de wwb.Laat iedereen in zijn waarde ook de 30.000 wwb van Nederland ook zij hebben het recht op een menswaardig bestaan.
Advertentie