Advertentie

OM: geen bewijs voor ronselen stemmen Soest

Voor het ronselen van stemmen in Soest is door het Openbaar Ministerie (OM) geen bewijs gevonden. Daarvan werd PvdA-fractievoorzitter Osman Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beschuldigd. Suna eist nu excuses van PvdA-leider Diederik Samsom. Die gaat dat niet doen.

05 juni 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen bewijs gevonden voor het ronselen van stemmen in Soest. Daarvan werd PvdA-fractievoorzitter Osman Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beschuldigd. Suna eist nu excuses van PvdA-leider Diederik Samsom. Die gaat dat niet doen.

Geen vervolging

Het OM stelt geen vervolging tegen Suna in, liet een woordvoerster donderdag weten. Suna is ,,blij en opgelucht dat nu bewezen is dat ik niets verkeerds heb gedaan, zoals ik altijd heb gezegd''.


Aangifte

Suna werd met partijgenoot Muhammet Baskaya door PowNews gefilmd bij een moskee. De indruk werd gewekt dat zij stemmen ronselden. Burgemeester Rob Metz deed aangifte tegen Suna. Maar onderzoek door de rijksrecherche heeft geen strafbare feiten aan het licht gebracht, aldus het OM. ,,Er zijn geen giften geboden of beloften aan kiezers gedaan.'' Ook constateert het OM dat Suna moskeegangers niet heeft uitgelokt om volmachten in te leveren, maar dat dit plan van de verslaggever uitging.


Zetel

,,De opnames waren zo gemonteerd dat het duidelijk de bedoeling was om de PvdA en mij in een kwaad daglicht te stellen. Dat is helaas ook gelukt'', aldus Suna donderdag. ,,Ik ben blij dat er toch massaal op mij is gestemd bij de verkiezingen.'' Suna aanvaardde zijn zetel, maar was politiek niet actief in afwachting van de beslissing van Justitie. ,,Ik ben nu in Turkije voor een familiefeest, maar op maandag 16 juni neem ik mijn plek gemotiveerder dan ooit in.''


Affaire

De affaire deed veel stof opwaaien binnen de PvdA. Landelijk PvdA-leider Diederik Samsom zei op televisie dat Suna nooit meer volksvertegenwoordiger zou kunnen zijn. ,,Er zit altijd wel iemand tussen die niet deugt.'' Suna trok zich in eerste instantie terug als lijsttrekker, maar na de woorden van Samsom kwam hij daarop terug.


Schadeclaim

Suna denkt aan een schadeclaim tegen Samsom als deze niet snel contact met hem opneemt. ,,Ik stel hem aansprakelijk voor alle schade die ik en mijn gezin hebben geleden of nog zullen lijden door zijn onbezonnen en opportunistische politieke uitlatingen. Onze fractievoorzitter is in de rol gekropen van zowel de aanklager als de rechter. Hij had het recht niet om mij te veroordelen voor de ogen van miljoenen kijkers.''


Geen excuses

PvdA-leider Diederik Samsom maakt geen excuses aan Suna. Samsom vindt niet dat hij te hard heeft gereageerd toen bekend werd dat de rijksrecherche de zaak onder de loep ging nemen. Hij gaat nog wel bellen met Suna, maar zal niet zijn verontschuldigingen aanbieden. ,,Volgens mij is er geen reden om elkaar hier onnodige verwijten over te maken, want we waren het eens om die zetel niet in te nemen zolang het onderzoek loopt. Dat is goed afgelopen, dat is mooi.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie