Advertentie

OM: criminele motorbendes kunnen worden verboden

Criminele motorbendes kunnen wel degelijk worden verboden, als gebruik wordt gemaakt van het civielrecht, meent het Openbaar Ministerie.

09 mei 2014

Er zijn wel degelijk mogelijkheden om criminele motorbendes als geheel te verbieden. Dat kan door de civiele rechter. Die zal in de toekomst te maken krijgen met verzoeken vanuit justitie om verenigingen van zogenoemde outlawbikers te verbieden. Deze weg bestond al wel, maar is tot op heden niet toegepast.

Meer gebruik
Procureur-generaal Gerrit van der Burg zei vrijdag na een topoverleg over motorbendes op het ministerie van Veiligheid en Justitie dat het nadrukkelijk de bedoeling is dat er de komende jaren van dit middel gebruik wordt gemaakt. 

Kwaadaardig
In 2012 werd al een overheidsbreed offensief is begonnen om de zogeheten outlawbikers aan te pakken. Daarin werken landelijke overheid, OM, politie, belastingdienst en gemeenten samen. Dit beleid blijft zich er in de eerste plaats richten om individuele criminele leden van een vereniging strafrechtelijk aan te pakken. Dan wordt bezien of hij of zij dat doet in samenwerking met andere leden. Het kwaadaardige deel van de vereniging kan dan worden gestraft. Intussen kan ook materiaal worden verzameld voor de civiele rechter, die dan moet beoordelen of zo'n vereniging wel fatsoenlijke oogmerken heeft of heel andere dingen doet dan in de doelstelling staat. Dat is wel een zeer ingewikkelde aangelegenheid.

Aanvullende maatregelen
Ook enkele burgemeesters namen deel aan het overleg, onder wie Jos Hessels van Echt-Susteren. Hessels vroeg deze week aan Opstelten om aanvullende maatregelen tegen motorclubs. Hij toonde zich blij met de intenties die vrijdag werden uitgesproken.,,Het wordt nu echt opgepakt.''

Romantisering
Burgemeester Onno Hoes van Maastricht waarschuwde tegen de romantisering van het verschijnsel outlawbikers, die hij hier en daar waarneemt. ,,We moeten niet denken dat we met leuke mensen te maken hebben. Hier zit niks van romantiek in, het is keiharde criminaliteit.'' Het is volgens hem een paar procent van de motorrijders ,,die het verstieren voor de samenleving, die de samenleving aan het ontwrichten zijn.'' Hij denkt wel dat 'we de goede kant opgaan' met de aanpak, maar hij beseft dat er bij de burgerij wat vertrouwen is verdwenen. Dat moet worden teruggewonnen.

Geen vergunning
Motorclub Satudarah krijgt geen vergunning voor een motorshow die de club op 1 juni in het Utrechtse Oudewater wil houden. De show is een jaarlijks terugkerend evenement, dat volgens de gemeente altijd zonder problemen verloopt. Maar gezien de onrust in de motorwereld heeft de politie de burgemeester geadviseerd om ditmaal geen vergunning af te geven.

Veiligheid in het geding 
Volgens de politie is er een kans dat rivaliserende motorclubs de Custom Bike Show aangrijpen om hun onderlinge ruzies uit te vechten. De veiligheid van organisatoren, deelnemers en inwoners van Oudewater zou in het geding kunnen komen. De gemeente vindt het jammer voor de motorliefhebbers dat de show dit jaar niet door kan gaan. ,,Maar het is niet per se een permanente afwijzing. Als de situatie verandert, zou de show volgend jaar weer kunnen plaatshebben'', aldus burgemeester Pieter Verhoeve vrijdag.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
Die kunnen niet verboden worden. Je kan niet een hele vereniging opheffen omdat er enkele criminele in actief zijn. Dan zal je de politiekpartijen enz ook moeten opheffen.
Peter
Inderdaad, hoe wil je bewijzen dat het de vereniging/organisatie is die crimineel is, als het 'slechts' gaat om individuen welke lid zijn van...
Joris / Denker
Welke wetgeving, we leven al jaren onder wetteloosheid we delen de politie om er achter te komen dat het niet werkt. We hadden ze al eens samen gevoegd om de rechtstaat te krijgen we breken goed werkende instanties af en vervolgens komt men er achter dat het oude toch beter werkt nu de politie weer nationaal wordt kan de misdaad weer opgelost worden. Let wel met een achterstand van middelen. Het was bekend dat systeem 2000 niet zou werken maar waarschijnlijk zij er een paar omgekocht om het toch niet werkende systeem in te voeren. Hetzelfde gebeurt met de gezondheidzorg men weet dat commercie niet werkt en toch doen. Krijgt de VVD en PvDA aandelen? Wie weet omdat da ARD ook niet werkt we hebben geen veiligheidsdienst meer we zijn te afhankelijk van andere diensten. Maar de politiek blijf maar een oogje divht knijpen, of slaapt
Advertentie