Advertentie

NVVB: opnemen gesprekken buitenproportioneel

Het plan van de gemeente Almelo om telefoongesprekken tussen ambtenaren en burgers op te nemen in de strijd tegen geweld en agressie tegen ambtenaren is buitenproportioneel, vindt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

13 september 2013

Het plan van de gemeente Almelo om telefoongesprekken tussen ambtenaren en burgers op te nemen om agressie tegen ambtenaren aan te pakken is buitenproportioneel. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

Glad ijs
De gemeente Almelo begeeft zich op glad ijs als het in de strijd tegen agressie en geweld tegen ambtenaren overgaat tot het opnemen van telefoongesprekken tussen ambtenaren en burgers, zegt Simon Rijsdijk, vice-voorzitter van de NVVB. ‘Ik vind het nogal wat. We kunnen best begrijpen dat de gemeente wegen zoekt om agressie tegen ambtenaren aan te pakken. Ze hebben ook nogal wat meegemaakt en een zaak is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Maar gesprekken opnemen vinden wij buiten proportie.’

Zwaar middel
Als de gemeente Almelo er toch toe over zou gaan dan moeten ze tenminste voor het gesprek aankondigen dat het wordt opgenomen en met welk doel. ‘En dan is het nog maar de vraag of het de zorgvuldigheidstoets kan doorstaan. Het is zo’n zwaar middel dat ik me sterk afvraag of de rechter daarmee akkoord gaat. Je hebt te maken met privacy en zorgvuldigheid en het moet ook nog als bewijs aanvaardbaar zijn.’ En dat werpt de vraag op of dit “bewijsmateriaal” wel rechtmatig is verkregen. ‘Op welke manier moet je dit vooraankondigen, zodat het stand houdt bij de rechter? Wat zijn de criteria om een gesprek op te nemen? Hoe bepaal je wanneer je wel en niet opneemt?’

Zeer gespannen voet met privacy
Rijsdijk kent geen gemeenten die soortgelijke plannen hebben of er al mee bezig zijn. ‘Ik ken het alleen van klanttevredenheidsonderzoeken en die opnamen zijn dan bedoeld om een oordeel te vellen over de kwaliteit van de gesprekken. Die bureaus moeten zich aan een hele strikte regels houden. Een speciaal protocol. Die kun je niet zomaar overtreden, want dan is het voorbij.’ Natuurlijk begrijpt Rijsdijk de behoefte van de gemeente Almelo om iets tegen agressie te doen. ‘Maar dit is echt te vergezocht en staat op zeer gespannen voet met privacy.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Dreigers onmiddellijk korten op hun uitkering, naast het strafrechtelijke traject uiteraard.
Coen
Ik belde gisteren met de gemeente Rotterdam en daar werd aan het begin van het gesprek ook genoemd dat het gesprek opgenomen ging worden (ook al was dit met doel de dienstverlening te verbeteren). What's new?
Harry
Nee hoor gewoon doen, even juridisch inkaderen en klaar. Veel bedrijven doen dit onder het mom van trainingsdoeleinden. Het mes snijdt ook meteen aan twee kanten. Degene die over de scheef gaat krijgt de klappen zo simpel als het maar kan !!
Lisa Mila
Als ik naar mijn autoverzekering bel wordt er aan het begin van het gesprek door een bandje verteld dat het gesprek kan worden opgenomen voor leerdoeleinden.

Kan de gemeente toch ook doen.
Advertentie