Advertentie

Noordoostpolder nog niet klaar met noodbevel

Hans Slingerland van Bemmelen, jurist en voormalig topambtenaar op diverse consulaten en ambassades, dient klacht in tegen burgemeester Van der Werff van Noordoostpolder.

29 februari 2016

Bij de gemeente Noordoostpolder is een klacht ingediend tegen burgemeester Aucke van der Werff, vanwege het noodbevel in Luttelgeest. De burgemeester had dat zware middel niet mogen inzetten tegen journalisten die verslag wilden doen van een informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum. Dat stelt Hans Slingerland van Bemmelen, jurist en voormalig topambtenaar op diverse consulaten en ambassades, in dagblad de Stentor.

Ook stappen door omroep Flevoland

Afgelopen weken ontstond veel commotie over het noodbevel dat Van der Werff op 28 januari zou hebben afgekondigd om de pers te weren bij de voorlichtingsbijeenkomst. Hij kreeg veel kritiek op dat besluit, dat Omroep Flevoland ertoe bracht naar de bestuursrechter te stappen.


Toch geen noodbevel

Tijdens de openbare raadsvergadering van vorige week maandag verklaarde Van der Werff onverwacht dat er helemaal geen noodbevel was: het lag slechts in concept klaar, maar was nooit formeel van kracht geworden. De politie communiceerde hierover op de bewuste avond in januari onjuist tegen de pers. De gemeenteraad van Noordoospolder reageerde onaangenaam verrast op deze nieuwe informatie, maar diende uiteindelijk geen moties in tegen de burgemeester om zijn handelswijze.

Persbreidel

Toch is de zaak daarmee niet afgedaan. Slingerland van Bemmelen kondigt in de Stentor aan dat hij naar de nationale ombudsman stapt als de gemeente zijn klacht afwijst. Volgens de krant noemt de gepensioneerde Consul-Generaal en waarnemend ambassadeur de maatregel van de burgemeester “censuur” en “persbreidel”. Van der Werff had de regionale journalisten niet mogen hinderen in hun beroepsuitoefening op de openbare weg, aldus de jurist.

Kritiek

Eerder bekritiseerden op deze site ook hoogleraar Bestuurskunde Douwe-Jan Elzinga en John Bijl, oprichter van het  Periklesinstituut en Mystery Burger bij Binnenlands Bestuur de actie van de burgemeester.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Wat zijn het toch een stelletje paniekvoetballers. Je vraagt je toch echt af wie zo'n man voorlicht of is het er eentje die alles zelf het beste weet...; iedere beginner weet dat er heibel komt wanneer media wordt geweerd, los nog van hoe (gekleurd|afhankelijk van omroep|krant etc.) zij het weer naar buiten verkopen.
Baffo / NOP-er
Wat bezielt deze burgemeester ? In het nieuws op TV-Flevoland kreeg de pers weer een sneer van hem. Eerder lag het aan een gewone agent (die moeilijk een weerwoord kan geven), dan weer heeft hij een noodbevel uitgevaardigd ("Dat klopt .. dat klopt"). Dat had nog daadwerkelijk bekrachtigd moeten worden (volgens een ingehuurd jurist). En de PvdA/GroenLinks die zich bij voorbaat achter de burgemeester heeft geschaard i.p.v. een kritisch oppositiegeluid in de gemeenteraad te laten klinken. Zijn ze daar in NOP helemaal de weg soms kwijt ? Is die burgemeester overspannen ? Lijdt hij aan hoogmoed- of waanideeën?
Sjaak / waakzaam burger
Het lijkt er nu op, dat 'de pers' zich boven de wet verheven acht. Dat mag niet zo zijn. 'De pers' (en daartoe rekenen zich tegenwoordig ook social media-journalisten) heeft zich op plaatsen en momenten dat er gevaar voor aantasting van de openbare bestaat te houden aan de maatregelen die het bevoegde bestuursorgaan (op lokaal niveau: de burgemeester) uitvaardigt.

In geval van relschopperij, bewerkstelliging van wanordelijkheid en tijdelijke onoverzichtelijkheid - waarvan in een kleine gemeente eerder sprake kan zijn (omdat het daar spaarzamer voorkomt dan in grotere gemeenten) - kan het voor een burgemeester (zeker bij tijdelijk gebrek aan adequate juridische ondersteuning) moeilijk zijn om meteen in de juiste openbare orde-maatregel te voorzien. Bij de beoordeling achteraf dient hiermee rekening gehouden te worden. Dat geldt temeer als bij een dergelijke beoordeling het eigen belang (in casu van 'de pers') een belangrijke rol speelt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Sjaak.'De pers' (en daartoe rekenen zich tegenwoordig ook social media-journalisten) heeft zich op plaatsen en momenten dat er gevaar voor aantasting van de openbare bestaat te houden aan de maatregelen die het bevoegde bestuursorgaan (op lokaal niveau: de burgemeester) uitvaardigt. ==In principe hebt u gelijk maar het gaat daar niet om. De BM heeft zelf gezegd dat er geen noodbevel was. er is dus gereageerd (door politie) op een fictief bevel. Dat kun je Jan met de Pet niet kwalijk nemen, die is/wordt aangestuurd. Wie de leiding heeft/neemt, is verantwoordelijk en niet alleen als het goed gaat. Uw bijdrage is in feite overbodig want gaat uit van een verkeerde aanname. Ook journalisten kunnen waakzaam zijn.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En ......laat de burgemeester (Van der Werff) nou net verantwoordelijk te zijn voor een goed functionerende politie (openbare orde). Waarom kwam hij daar niet eerder mee naar buiten als het toch slechts ging om een concept-noodbevel? Dat heeft is wel héél lang onder de pet gehouden.
Advertentie