Advertentie

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland niet samen in superprovincie

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden niet samengevoegd tot een superprovincie. Het kabinet ziet er zoals verwacht definitief van af een wetsvoorstel hierover in te dienen bij de Tweede Kamer.

20 juni 2014

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden niet samengevoegd tot een superprovincie. Het kabinet ziet er zoals verwacht definitief van af een wetsvoorstel hierover in te dienen bij de Tweede Kamer wegens gebrek aan politiek draagvlak. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet dat vrijdag weten na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Niets te verwijten
Donderdag was overleg over de superprovincie tussen het kabinet, de VVD-PvdA-coalitie en D66 en GroenLinks stukgelopen. De steun van de twee oppositiepartijen was nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Maar ook als er volgend jaar een andere samenstelling van de Senaat komt, ziet Plasterk toch geen kans voor het plan. ,,Dit was dé kans om de herindeling door te voeren.'' De minister vindt het erg jammer dat ,,een goed voorstel het niet heeft gehaald'', maar vindt niet dat hem iets te verwijten valt.

Taaie materie
Hij wees erop dat het zijn voorgangers ook niet is gelukt om bestuurlijke wijzigingen door te voeren.. ,,Het is een buitengewoon taaie materie.'' Hij ziet ook niet dat het anders was gelopen als hij het eventueel anders had aangepakt. Volgens hem zijn veel gesprekken gevoerd en was het kabinet de oppositie op een flink aantal punten ver tegemoet gekomen. Maar er kwamen ook steeds andere punten bij en dat ging niet meer.

Middenbestuur
Plasterk denkt dat de kans verkeken is de komende jaren en misschien wel decennia om het 'middenbestuur' in Nederland anders te organiseren. ,,Dat is mijn zorg, ik zie dat toch een beetje verpieteren.'' Hij ziet steden steeds krachtiger worden en internationaal optreden. Volgens hem kon met een grotere provincie de provincielaag worden versterkt. Uiteindelijk zouden de provincies vervangen moeten worden door vijf landsdelen, zo was het oorspronkelijke plan.

Weerbarstig en hardnekkig
Ook minister-president Mark Rutte vindt dat de herindeling van het bestuur in Nederland ,,weerbarstig en hardnekkig'' is. Hij ziet het er deze periode niet meer van komen tenzij er een klein wondertje gebeurt en de leiders van D66 en GroenLinks hem toch nog bellen en het plan steunen. ,,Maar ik zie dat niet gebeuren.''

Rutte vindt het erg zonde dat de samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland niet doorgaat. Het zou Nederland ten goede zijn gekomen, vindt hij, omdat een krachtig landsdeel veel meer slagkracht heeft op belangrijke terreinen dan de losse provincies nu.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De omvorming van de provincies tot landsdelen is weer eens verprutst, niet in de laatste plaats door Plasterk zelf via een zwakke voorbereiding van de plannen.

Het is jammer dat plucheplakkers het nog steeds in Nederland voor het vertellen hebben. In plaats van 'de snelle bolide' blijft het dus nog jaren behelpen met 'de krakkemikkige paard en wagen' van1850.
Niels / Ambtenaar
Tja.....hebben we nog wel politici van het kaliber Thorbecke?
Robert / beleidsmedewerker
Er zullen best inhoudelijke argumenten zijn om niet samen te voegen, en het zal ook best een 'taaie' materie zijn, maar ik blijf toch zitten met een onbestendig gevoel. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat dezelfde provinciale besturen al decennia lang gemeenten samenvoegen onder de noemer van 'onvoldoende bestuurskracht'.
Hans Jacobs
Zo blijft er werk voor twee Commissarissen van de Koning en duizenden ambtenaren. Drie maal hetzelfde werk. Ach de belastingbetaler is er goed voor.
Wouter de Vos
Voor het vormen van een vermeende super-provincie zou wat Zuidelijk - Flevoland betreft nog wel veel infrastructuur qua verbindingen nodig zijn. Echter Oostelijk - Flevoland en zeker de Noord - Oostpolder behoren wat ligging en karakter betreft geeneens bij de randstedelijke super-provincie.
Advertentie