Advertentie

Noodmaatregel burgemeester vaak in strijd met wet

Noodmaatregelen van burgemeesters, zoals gebiedsverboden en evacuatiebevelen, zijn regelmatig in strijd met de wet. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

15 december 2016

Noodmaatregelen van burgemeesters, zoals gebiedsverboden en evacuatiebevelen, zijn regelmatig in strijd met de wet. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Elke week

´Burgemeesters hebben moeite met het opstellen van juridisch houdbare noodvoorschriften. Zo worden daarin nieuwe bevoegdheden aan de politie toegekend, hetgeen in strijd is met de wet', stelt de universiteit. Vrijwel elke week is er ergens in Nederland een noodmaatregel van kracht. Dat is een tijdelijke maatregel van de burgemeester om een noodsituatie te voorkomen of te bestrijden. Jaarlijks zijn honderden politieagenten betrokken bij de handhaving hiervan.

Preventief fouilleren
Een voorbeeld waar het misgaat is de noodverordening in Vlaardingen na autobranden afgelopen mei. De politie kreeg ten onrechte de bevoegdheid om in de nachtelijke uren preventief te fouilleren om de pyromaan op te sporen.

Sinterklaas 

Volgens de onderzoekers druisen de maatregelen ook geregeld in tegen de grondrechten. Zo werden onlangs bij sinterklaasintochten nog noodbevelen gegeven om het demonstratierecht aan banden te leggen. De onderzoekers analyseerden ruim 250 noodverordeningen en noodbevelen op legaliteit, juridische houdbaarheid en handhaafbaarheid. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk
Bijna alle wijkteams zijn qua gedrag en overtredingen ook in strijd met de wet. Een goede wethouder,burgemeester of bestuur huurt een grote vrachtwagen in en laadt het hele criminele zootje in en levert ze hoogstpersoonlijk af op de plek waar ze thuis horen dit lijkt ons goed voor de openbare orde en veiligheid en een goed voorbeeld voor de gehele maatschappij.
Uttle / Ambtenaar
Beste Henk,



En waar moeten we hersenloze roeptoeters zoals jij dan afleveren als je uit de vrachtwagen wordt geschopt?
Robert
De heftige reactie van de meeloop en meedoen ambtenaar die er duidelijk meer van af weet Uttle geeft weer eens aan dat Henk volledig gelijk heeft.

De wijkteams, de gemeenten en de gehele keten mogen onorthodox handelen en strafbare feiten plegen onder toeziend oog van de burgemeester en de politie en ingezet worden bij alle burgers gezond of ongezond.En daar maken ze goed gebruik van.

Crimineel zijn mag.

Peter / Projectmanager
"Burgemeesters hebben moeite met het opstellen van juridisch houdbare noodvoorschriften."

Dat doen burgemeesters natuurlijk niet zèlf. Hetgeen inhoudt dat de organisatie daaronder tekort schiet.

Tja, van democratische rechtsstaat naar sociale rechtsstaat naar appocratie heeft zo zijn symptomen.



Het rapport 'Een analyse van het gemeentelijke noodrecht.' is te vinden op :

http://www.politieenwetenschap.nl/download/QcbeD …
Sylvia
Je moet met de huidige groei ontwikkelingen in het 'sociale' domein wel uitkijken denk ik er is een beeld ontstaan door de hulpverlening zelf dat iedere burger niet meer normaal en niet zelfredzaam is en ze hebben alle mogelijkheden in huis om binnen te komen in een priveleven zonder dat dit vaak nodig is het gaat inderdaad wel heel erg ver.Laster stalking,oplichting en criminaliteit zjjn woorden die hierbij wel toepasselijk zijn.

Uttle heeft een kenmerkende agressieve dreigende houding en is snel op zijn/haar teentjes getrapt iets wat je steeds vaker ziet bij de wmo ambtenaar en sociale werkers.De decentralisatie naar de gemeenten heeft heel erg veel nadelen voor de hele maatschappij en dat zal alleen nog maar erger worden want je trekt er niet het beste personeel mee aan.De meesten verkeren graag in een soort van criminele groep en roddelen de hele wijken door op een achterbakse manier.En de ambtenaar zit nergens mee ondanks de eed die hij heeft afgelegd wat kan mij het schelen wat ze doen met iemand al ben ik medeplichtig kom niet aan mijn carriere.
Wouter Jong / Coordinator Crisisbeheersing
Voor zover ik weet hebben de gemeenteraden allemaal de noodverordeningen bekrachtigd. Het rapport laat zien hoe het soms beter en verfijnder kan. Eens dat er alternatieven zijn voor bijv. preventief fouilleren om een pyromaan te pakken te krijgen, maar de standaardbevoegdheden geven die mogelijkheid enkel voor 12 uur, niet voor de langere tijd waar in Vlaardingen sprake van was. Elke keer zal het een kwestie zijn van het afwegen van proportionaliteit en subsidiariteit. Als het rapport van Politie en Wetenschap daar nieuwe inzichten in biedt is dat welkom, maar het lijkt nu alsof er een potje van wordt gemaakt en dat lijkt me niet het geval. Dan zou het hoogste orgaan van de gemeente die noodverordeningen nooit hebben bekrachtigd.
Advertentie