Advertentie

Nog geen verkiezingskoorts voor 21 november

Van verkiezingskoorts voor de raad voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer is nog geen sprake. Van de inwoners uit Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude die zeggen te gaan stemmen, weet bijna een derde nog niet op welke partij. Dat blijkt uit een peiling die door I&O Research is uitgevoerd. Er vinden op 21 november nog elf andere gemeenteraadsverkiezingen plaats.

22 oktober 2018

De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer leven nog niet. Van de inwoners uit Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude die zeggen te gaan stemmen, weet bijna een derde nog niet op welke partij. Dat blijkt uit een peiling die door I&O Research is uitgevoerd. Er vinden op 21 november nog elf andere gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Stemintentie

Het is de eerste van de twee peilingen die het onderzoeksbureau in opdracht van Haarlemmermeer uitvoert. Doel van de peilingen is inzicht te krijgen in opkomst en de stemintentie van de inwoners van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Zo’n 115.000 kiesgerechtigden bepalen bij de herindelingsverkiezingen op 21 november de samenstelling van de 39 zetels tellende nieuwe gemeenteraad.

Opkomst

De onderzoekers durven zich niet te wagen aan een harde uitspraak over het te verwachte opkomstpercentage. Daarvoor is de deelname (14 procent) aan het onderzoek te laag. Mensen die geneigd zijn te stemmen, zullen ook eerder aan een peiling over verkiezingen meedoen, zo tekenen de onderzoekers aan. De relatief lage respons op dit onderzoek is daarmee wel een indicatie van een lagere opkomstbereidheid. 56 procent van de respondenten heeft aangegeven ‘zeker’ te gaan stemmen. Drie op de tien inwoners geven aan waarschijnlijk te gaan stemmen, zo blijkt uit de peiling. Tien procent zegt ‘waarschijnlijk niet’ of ‘zeker niet’ te gaan stemmen. Bij de raadsverkiezingen in 2014 bracht 50 procent van de kiesgerechtigden uit Haarlemmermeer hun stem uit, in Haarlemmerliede en Spaarnwoude lag het opkomstpercentage vier jaar geleden op 59 procent. Het landelijke gemiddelde lag in 2014 op 54 procent. Bij herindelingsverkiezingen ligt de opkomst veelal lager dan bij reguliere gemeenteraadsverkiezingen. Zo lag het opkomstpercentage bij de laatste herindelingsverkiezingen van november vorig jaar op 41,2 procent.

Lokale partijen

Opvallend is dat lokale partijen het in de nieuwe gemeente Haarlemmermeer slecht lijken te gaan doen op 21 november, al nemen ook op dit punt de onderzoekers een slag om de arm vanwege de lage respons. Deze resultaten moeten worden gezien als een eerste indicatie van de electorale krachtverhoudingen en niet als een voorspelling van de uitslag, zo stelt I&O Research. De lokale partijen zouden 22 procent van de stemmen halen. In 2014 deden de lokale partijen het in Haarlemmermeer met 33 procent beter dan het landelijk gemiddelde dat op 27 procent lag. VVD en GroenLinks staan op winst; CDA en D66 op verlies.

De belangrijkste thema’s zijn leefomgeving, milieu en duurzaamheid (46 procent), openbare orde en veiligheid (44 procent) en zorg, welzijn en sociale voorzieningen (42 procent).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie