Advertentie

Van der Laan bekritiseert VNG-feest

Het presidium van de Amsterdamse raad raadt de gemeenteraadsleden af naar het VNG-feest te gaan.

23 maart 2012

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam heeft kritiek op het aankomende eeuwfeest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij vindt de happening veel te duur.

Declareren
‘Het feest is een erg kostbare aangelegenheid in financieel moeilijke tijden,’ zei de burgervader gisteren tegen de Amsterdamse gemeenteraad. De VNG viert in juni zijn honderdjarig bestaan met een congres en een eindfeest. Het congres is gratis, maar voor het feest moet betaald worden. Kosten: 840 euro per persoon. Het bonnetje kunnen raadsleden en bestuurders bij hun gemeente declareren.

Afstand
Van der Laan neemt hier afstand van. ‘Op mijzelf en wethouder Eric van der Burg na gaat niemand van ons college er heen. Onze kosten zullen nul euro zijn omdat de wethouder in het VNG-bestuur zit en ikzelf ben uitgenodigd om te komen spreken.’ Tot zijn grote spijt werd de burgemeester al een jaar geleden gestrikt en kan hij er niet meer onderuit. ‘De afspraak staat lang vast en daarom moet ik wel gaan, maar ik sluit niet uit dat ik mijn speech zal wijden aan dit dure aspect. Verder vind ik het sympathiek dat de gemeenteraad vragen stelt over dit heikele onderwerp.’

Verwerpelijk

Van der Laan reageerde op vragen van SP-raadslid Laurens Ivens. Hij vindt de declaraties voor het feest verwerpelijk. ‘Iedereen mag feest vieren, ook de VNG, maar laat gemeentelijke bestuurders die kosten dan wel uit eigen zak betalen. Het is niet te verkopen om dit van gemeenschapsgeld te doen,’ zei hij. ‘Als alle Amsterdamse raadsleden en wethouders gaan, dan kunnen de kosten voor onze gemeente oplopen tot 50.000 euro. Dat past niet in tijden van zware bezuinigingen.’

Extra regeling
Gemeenteraadsleden krijgen voor hun raadswerk loon en onkostenvergoeding. Dat vormt samen een goed inkomen. Ook mag elk raadslid jaarlijks nog eens 1000 euro declareren voor congressen en cursussen. Omdat het feest tijdens een congres gehouden wordt, valt het onder deze extra regeling. Ivens: ‘Voor de kosten van het VNG-feest moeten raadsleden niet hun onkostenvergoeding aanspreken. Ga niet of betaal zelf.’

Afraden
Het presidium van de Amsterdamse raad doet er nog een schepje bovenop: ‘Wij raden onze gemeenteraadsleden af om naar dit feest te gaan,’ zegt voorzitter Lex van Drooge (CDA). Hij heeft zich verbaasd over de prijsconstructie. ‘De financiële regeling voor opleidingen en congressen bestaat, maar het lijkt mij ongepast als raadsleden dit middel gaan gebruiken voor het VNG-feest.’ Tot nu toe heeft één Amsterdams raadslid aangegeven naar het feest te gaan. Van Drooge wil niet zeggen om wie het gaat.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

andré van der leij / raadslid
Feestje VNG kan misschien best nuttig zijn voor veel bestuurders ...... met een goud randje van oude rockers. Je gaat als bestuurder al in de baas z'n tijd en ach de kosten kunnen dan wellicht best uit de (maandelijkse) onkostenvergoeding. Blijft er zo iets over in de gemeentekas voor andere zaken. Tip: geef voor het uitgespaarde bedrag eens een cadeautje als je eeuweling bent! College en Raad trakteren hun burgers en dan komt er vast iets moois vanwege het 100 jaar oud zijn! Toch nog een feestje!
pieter / wegkijker
Beste mensen, dit gaat helemaal nergens meer over.

De meeste reacties ademen een sfeer van graaiers uit. In de optiek van die reacties zouden mensen werkzaam in het openbaar bestuur voor een veredelde vrijwilligersvergoeding moeten werken omdat het het om het zogenaamde belastinggeld gaat. Vergeet niet dat wij voor dit geld een product leveren. Je verwijt iemand van een bedrijf toch ook niet dat hij op kosten van de winstmarge (inderdaad door de consument opgebracht) een seminar bijwoont.
Asielzoeker / Raadslid
Dit is weer typisch nederlands

vorig jaar in Achterhoek veel lofwij als gemeente moeten uitvoeren wat men in Den Daag bedenkt

Wil ik als raadslid gebruik maken van wat bij de wetgever is uit gebroed, word ik bijna als melaatse weggezet

wat hebben wij als raadsleden al aan fasalitaties al moeten inleveren, ook vrijwillig.

het moet toch niet zo zijn dat ik mij moet schamen om in 2012 nog raadslid te willen zijn.

Is dit nou de veel geroemde democratie?

o ja die Amsterdamse burgemeester kan op die dag toch niet gaan,omdat hij erge buikpijn heef tvan dit circus
Peter Mul / D66 Etten-Leur
Als Van der Laan ziek zou worden, zou hij ook kunnen afzeggen, dus erg hypocriet zou ik zo zeggen.



Maar goed ..... wat hij dan zou moeten doen, is 5 minuten voor zijn toespraak aankomen, zijn toespraak houden, nadien even wat handen schudden en zich verontschuldigen voor zijn korte bezoek en daarna weer vertrekken.



Nu vrees ik dat hij vanaf aanvang aanwezig is, zich goed laat fêteren, zowel het congres als het slotfeest mee gaat maken en als 1 van de laatsten gaat vertrekken........
Peter Mul / D66 Etten-Leur
@ Lex van Drooge

Die beste meneer of mevrouw die dan dat VNG congres gaat bezoeken gaat dat dan wel in functie doen, dus dan heeft de Amsterdamse burgerij er recht op om te weten wie dat dan is.



Het zal toch zeker geen partijgenoot zijn zeker, die verdwaald is zeker. Ik zal eens even vragen naar zijn/haar naam....
Patrick
Amsterdam heeft duidelijk teveel raadsleden en wethouders. Ik dacht dat voor de PVDA niets te gek was?
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
dan kennen we van der laan niet!
Bart Duursema / raadsgriffier
Niet het congres is gratis, maar alleen op algemene ledenvergadering op 6 juni 2012.
Roland Wijmenga
Snap niet helemaal waar iedereen zich nu ineens ddruk om maakt. Zolang ik het mij kan herinneren (en ik ga al wat jaren mee) moet voor het deelnemen aan het VNG congres worden betaald. Dat is dit jaar niet anders. Dat de prijs hoger wordt door gestegen kosten moet ook iedereen snappen. En is dan een extra bijdrage voor een feestelijk concert van de Golden Earring (waar je niet naar toe moet) van nog geen € 50,-- dan het probleem?

Nu doen alsof het schade is, is een zeer onoprechte en selectieve verontwaardiging.
Nick / concerncontroller
Helemaal met Ronald eens.

Zo lang ik bij gemeentes werk, is er jaarlijks een VNG-meeting. Dat kost al jaren ongeveer hetzelfde.

Natuurlijk mag je daar een mening over hebben en het (te) duur vinden. Echter, om nu zoveel lawaai te maken om die paar centen extra nu het een jubileum betreft, dat vind ik echt geneuzel.

Dat Van der Laan nu meehuilt, dat zegt meer over hem dan over de kosten van het feest.



Dat manier waarop de VNG in deze materie optreedt is echter wel bijzonder uit de hoogte en onhandig en past wel bij het beeld dat ik van de VNG heb.
Jan Kijlstra / nvt
Ach, de VNG regelt een feestje, en dat loopt qua kosten (voor de gemeenschap) uit de hand.

Niks nieuws onder de zon.

't Komt nu toevallig een keer in de publiciteit, omdat het wat extreem is uitgepakt.

Da's onhandig, dat doen ze de volgende keer slimmer.

Probleem opgelost, we doen een plas, en we drinken nog een glas.

En lekker klagen over de kloof met de burger.

gerrie
Alles wat overheden organiseren is te duur. Dat komt omdat daar uitmuntende economen en onderhandelaars werken die zo ie zo uit de grote pot worden betaald.
een regioburger / consultant
Een VNG-jubileum is geen bedrijfsfeest maar een feest voor overheidsdienaren van belastinggeld. Een voorbeeldige trede terug in plaats van omhoog is juist bij een diepe crisis op zijn plaats zou je zeggen, maar smaken verschillen. De heer Van der Laan trekt zich de kritiek op gepaste wijze aan.

Heren in het Catshuis: geen kado van 100 miljoen voor de VNG - geld zat kennelijk - en gemeenten maar 10 miljoen extra laten bezuinigen o.a. op overdreven hoge kosten van een prestigieuze overheidsvereniging wellicht met dito salarissen. Laat ook de VNG maar eens flink bezuinigen.

A vd Ven / raadslid
Principieel kan ik me aansluiten bij de reactie, maar dit is echt een reactie die van toepassing is op de beloning van raadsleden van grote gemeenten.

Er zijn nl veel gemeenteraadsleden van kleine gemeenten/ gemeenteraden die die voor een paar honderd euro per maand het raadlwerk vanuit vooral idealisme en grote betrokkenheid met de gemeenschap, voor een paar honderd euro per maand en vaak (noodzakelijkerwijs) gecombineerd met een baan, het raadwerk uitvoeren. Ik durf te beweren dat grote gemeenten, met grote fracties per hoofd raadlid niet meer of minder tijd investeert dan het raadslid van kleine gemeentes , waarbij het honorium gekoppeld is aan de omvang van de gemeente. Ik zou willen voorstelen; doe hier wat aan, dat zou nog eens een besparing opleveren. Een klepel in het hoenderhok??
Janske / Schaduwfractielid
Die bedragen kan ook worden bij gelegd, voor inschakeling naar werk voor de wajongers, schoolverlaters en uitkeringsgerechtigden.
Ruud Grondel / wethouder
Beetje goedkope reactie van vriend Van der Laan. Zolang ik me herinner vindt Amsterdam zich te belangrijk voor VNG-congessen en zijn ze vrijwel nooit aanwezig. VNG-congres is veel belangrijker en nuttiger voor kleine gemeenten. Voorstel: de extra-kosten voor dit jaar niet declareren, en de rest zoals elk noormaal jaar wel.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Steeds meer lokale politici laten inmiddels in de publiciteit weten dat zij de kosten voor dit feestje exorbitant vinden. Dat heet een politiek correcte reactie. En daaronder schaar ik ook dat burgemeester Van der Laan nu aangeeft dat deze megalomane uitspatting wel een erg kostbare aangelegenheid in financieel moeilijke tijden is. In bovenstaand artikel wordt evenwel vermeld dat zijn wethouder Eric van der Burg deel uitmaakt van het VNG-bestuur. Dat bestuur en dus ook die wethouder hebben beslist over de opzet en de kosten van dit nu zoveel besproken evenement. Echter, naar blijkt uit een brief van VNG van heden aan de leden, naar aanleiding van alle ophef die is ontstaan rond de kosten van het VNG-jaarcongres, worden kennelijk ieder jaar dergelijke bedragen besteed aan zo’n feestje: “De kosten voor het tweedaagse VNG-jaarcongres zijn dit jaar hetzelfde als vorig jaar op een inflatiecorrectie na”.

De voorzitter van de VNG heeft gisteren laten weten dat zij alle ophef die over deze kwestie is ontstaan kwalificeert als “kleinzielig gedoe”.

Het zou naar mijn opvatting toch meer passen als ook deze met ons belastinggeld gesubsidieerde instelling zich eens op het nut en de noodzaak van dergelijke uitgaven zou herbezinnen. In relatie tot de huidige economische situatie in ons land, waarin zeer vele Nederlanders de broekriem moeten aanhalen, kleine ondernemers als gevolg van de crisis ten onder gaan en waarin veel voorzieningen voor de zwakkeren in de samenleving in het kader van de bezuinigingen worden geschrapt.

Ellen
En waarom gaan kleine ondernemers failliet door de crisis? Omdat er ineens op van alles bezuinigd wordt, zoals op feesten en partijen.



Allrmaal naar de GAMMA, naar de beunhaas en naar de illegale oppas en werkster, en dan verbaasd zijn dat de werkeloosheid stijgt en de economie maar achteruit blijft gaan. Geld moet rollen, erop gaan zitten helpt niemand vooruit.



True
en dat grote zelfverheerlijkingsfeest in 020, toen we hadden verloren met foebel, wie heeft dat uit eigen zak betaald?
Anoniem / Bezorgde burger
Misschien moet BB eerst de feiten juist hebben en dan een artikel plaatsen. Het congres is niet gratis:



Kosten congres

De deelnamekosten (exclusief btw) voor dit congres zijn:

5 juni € 630,- per persoon (exclusief avondprogramma)

Avondprogramma 5 juni € 47,50 (het avondprogramma is uitsluitend toegankelijk voor leden van de VNG)

6 juni € 295,- per persoon

5 en 6 juni € 795,- per persoon (exclusief avondprogramma)

Passe-partout bedrijven € 1.750,- per persoon (inschrijven voor het avondprogramma niet mogelijk).



Bron: http://www.vngjaarcongres.nl/2012/?page_id=27



Te duur is het allemaal wel. Waarom moet het allemaal zoveel kosten en worden er geen sprekers aangetrokken die geen hoge bedragen vragen voor hun optreden?
Advertentie