Advertentie

Seksuele intimidatie of smaad in Wassenaar

De Wassenaarse wethouder Henk de Greef (VVD) is door twee oppositiepartijen beschuldigd van seksuele intimidatie van een vrouwelijk raadslid. Het college overweegt aangifte te doen van smaad.

21 februari 2012

Het college van Wassenaar overweegt aangifte te doen van smaad tegen de raadsfracties WatWassenaarWil en Democratische Liberalen Wassenaar wegens een beschuldiging naar wethouder De Greef van seksuele intimidatie.

Onbehoorlijk
De vraag is of de naweeën van een borrel na de raadsvergadering van 13 februari de Wassenaarse VVD-wethouder Henk de Greef de volgende ochtend hebben bewogen tot 'onbehoorlijke opmerkingen' over een niet nader genoemd vrouwelijk raadslid. De twee oppositiepartijen WWW en DLW hebben hierover afgelopen raadsvragen gesteld. Het college herkent zich niet in de geuite beschuldigingen en overweegt zelf aangifte te doen van smaad.

Ongeloofwaardig
WatWassenaarWil en eenmansfractie Democratische Liberalen Wassenaar stellen in hun raadsvragen dat de wethouder in hun ogen door zijn uitspraken en gedrag alle geloofwaardigheid als bestuurder van de gemeente Wassenaar heeft verloren. Volgens de partijen deed De Greef zijn uitspraken tijdens de reguliere vergadering van het college van B&W op de ochtend na een gemeenteborrel die tot 5 uur duurde. Volgens de partijen bleek die ochtend dat een aantal van de aanwezige wethouders behoorlijk veel gedronken had en de aanwezige wethouder De Greef diverse opvallende uitspraken deed. Fractievoorzitter Henk de Vries van WWW: 'Het informatieve circuit van Wassenaar werkt snel en wij gaan niet over een nacht ijs.'

Respect
In hun raadsvragen verwoorden zij het als volgt: ‘Diverse malen werd het raadslid medegedeeld dat haar een lesje ten deel zou vallen op de kamer van de wethouder met de gordijnen dicht en de kleren uit. Dit onder opgave aan de bewuste dame van een bepaalde lengte waarmee hij de handelingen wilde verrichten.’ Door het raadslid niet met respect te bejegenen zou De Greef zich niet aan de gedragscode politieke ambtsdragers Wassenaar hebben gehouden, aldus beide oppositiepartijen.

Vooringenomenheid
Ook zou De Greef de gedragscode overtreden door belangen van partijen niet op correcte wijze af te wegen en de algemene wet bestuursrecht niet naleven door zijn taak niet zonder vooringenomenheid te vervullen. De partijen verwijzen hiervoor naar, volgens hen, gedane uitspraken van De Greef tijdens dezelfde collegevergadering over de voorgenomen ambtelijke fusie tussen Wassenaar en Voorschoten: ‘Zo werd door hem aangegeven dat bij de discussie over de ambtelijke fusie WWW en DLW nog zo hard lawaai kunnen maken, het college en coalitie zich er niets van aan zouden trekken en de fusie er gewoon door zouden drukken. 'Wij doen wat wij willen zoals wij alles in de coalitie beslissen'.’

Lasterlijk
Het college van Wassenaar vindt dat de vragen neerkomen op een 'lasterlijke beschuldiging'. Burgemeester Jan Hoekema heeft de indieners verzocht ofwel hun beschuldigingen in te trekken, ofwel bewijs aan te dragen voor de beschuldigingen en te vragen om een officieel onderzoek. Fractievoorzitter De Vries van WWW wacht met interesse de beantwoording van het college af. Hij hoopt niet dat hij gedwongen wordt meer gedetailleerde informatie vrij te geven. 'Maar als dat wel moet, zou dat kunnen.' De mogelijke aangifte wegens smaad laat hij aan het college. 'Ik vind het wel opvallend.' Volgens De Vries is nog niet duidelijk of het vrouwelijke raadslid ook aangifte zal doen. 'Daar is nog discussie over.'

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wil Reuvers / juridisch medewerker
Als het verhaal klopt dan heb je het hier over politieke schurriemurrie waar je zo snel mogelijk van af moet zien te komen.
Paul / projectleider
Als de wijn in de man is...



drinken op het werk een onderschat probleem
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ook in het chique Wassenaar is het laagje van de beschaving kennelijk maar flinterdun. Het is wel zorgwekkend dat het onrukkend populisme tot een verloedering van omgangsvormen leidt. Helaas sijpelt het probleem ook door naar de ambtelijke organisaties. Het zelfkritiserend vermogen lijkt ook snel te verdwijnen uit de politiek.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Dit wordt weer een schoolvoorbeeld communicatie. Het gegeven verzin je niet. Zou je dat wel doen, dan komt dat keihard terug. We mogen dus aannemen dat het echt is gebeurd. Het College doet het domste wat er bestaat, want ruimt de rotzooi niet op. De wethouder in kwestie trekt zo collegiaal het hele college inclusief de burgemeester naar beneden. "Overwegen aangifte te doen van lasterlijke smaad' is een zwakke poging tot powerplay. Aangifte doen is een serieuze zaak, daar marchandeer je niet mee als bestuurder.

'Mea Culpa' had heel goed kunnen werken en niet alleen voor de betrokken wethouder. Want tot 5 uur 's ochtends te diep in het glas kijken en de volgende ochtend vergaderen over dermate belangrijke zaken als ambtelijke fusies lijkt me niet handig. De burgemeester laat zich mee beschadigen.
Jan
En wederom is het een VVD-er...
A.S. Bak
Omdat het vak beschaving niet op de kapperschool werd/wordt gegeven kan je het de man niet kwalijk nemen De VVD moet trots op deze fluim zijn!
A.S. Bak
Ach, de VVD is nu eenmaal een nestkast van verkeerde mensen en opgeklommen spul. Denk daarbij aan Wilders, Verdonk, Ayaan
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Idee voor Reinout Oerlemans. Na 'Gooise Vrouwen' nu 'Wassenaarse Mannen' ?

De eerste reclame is al gemaakt!
UIt vrees voor verdere intimidatie moet ik dit anoniem schrijven
Ik begrijp alle ophef over de uitspraken van De Greef niet.

De VVD is al lang vergeten waar de D voor staat en in dat licht gaat het alleen maar om tijdens een verkiezing stemmen te winnen en vervolgens drammen en doordrukken, liefst ook een beetje ontwikkelen en bouwen. Het is te loven dat hij daar, nu eens publiekelijk, voor uitkomt. Ik mag die man. Niet bang voor foute uitspraken en niet publiekelijk om zijn sexuele mid-live crisis heen draaiend.

Wat mij wel verbaasd is dat onze zo praatgrage Anouk nu even stil is, dat de immer zorgvuldige Meindert niet had aangevoeld dat hij zich de bewuste avond beter ziek had moeten melden en dat ook de meeste andere aanwezige konijnen van Duinstad slechts hun oren plat kunnen leggen en hopen dat dit overwaait, inclusief mijzelf.

Waarom dient ons sexueel beschimpte raadslid zelf geen aanklacht in? Dat is bekend zijn, want, voorzover ik mij kan herinneren, waren er niet zó veel vrouwelijke raadsleden aanwezig. Maar goed, ik begrijp uit de media dat B&W dat al tegen De Greef gaat doen. Chapeau B&W!

145 foto’s van onze Prins Carnaval in De Wassenaarse Krant verder en het wat zich WEThouders noemen schakelt door naar een hogere fusieversnelling. En zo hoort het ook in Sicilië aan de Noordzee.



PS: Ik vind wel dat we de drankrekening zelf moeten betalen en niet uit de zakken van onze belastingbetalers.

van der Valk / Secretaresse
Gaan er nu eindelijk ogen open in dit van hete aardappelen gebakken dorp.

Witteboordencriminelen meer niet!

Wanneer men goed kijkt en luistert naar het YouTube filmpje van desbetreffende heer in zgn interview met dhr. Mens hoeft geen Psycholoog te zijn om te zien wat er mis is!
Advertentie