Advertentie
financiën / Nieuws

RvS: permanente crisiswet is riskant

De crisis- en herstelwet kan niet zonder evaluatie permanent worden gemaakt, vindt de Raad van State.

04 januari 2012

De Raad van State heeft kritiek op het besluit van het kabinet om de tijdelijke crisis- en herstelwet permanent te maken. Over de effecten van de tijdelijke wet is nog maar heel weinig bekend en er is ook geen analyse van effecten van de permanente wet, stelt de Raad woensdag.

Rechtszekerheid
De wet maakt het mogelijk om wegen sneller aan te leggen door bezwaarprocedures in te korten. Het hoogste adviesorgaan van de regering wijst erop dat de wet permanent wordt gemaakt zonder een evaluatie af te wachten. Verder is nog niet duidelijk wat de nieuwe regels gaan betekenen voor de rechtspositie van burgers, de rechtszekerheid en de rechtsgelijkheid.

Tweedeling 

De Raad van State waarschuwt verder dat er een tweedeling dreigt te ontstaan tussen het ruimtelijk bestuursrecht en overig bestuursrecht. Ook loopt de wet vooruit op andere wetten die het kabinet nog in petto heeft, onder andere over natuur, zonder dat al duidelijk is hoe de nieuwe wetten zich tot elkaar verhouden.
 

Het kabinet besloot in december om de tijdelijke wet uit 2010 permanent te maken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Nederland begint steeds meer op een bananenrepubliek te lijken. De rol van de rechtelijke macht wordt steeds meer uitgehold door tijdelijke machthebbers die het liefst alle macht willen hebben. Voorheen alleen voorbehouden aan dictaturen en schurkenstaten. De Nederlandse burger moet goed in de gaten houden dat hij met alle geklaag over de overheid zichzelf te kort doet op lange termijn.
Advertentie