Advertentie

Renswoude huurt journalist voor eigen nieuws

De Utrechtse gemeente Renswoude heeft een succesvolle manier gevonden om nieuws over het plaatselijke beleid in de regionale kranten te krijgen. De gemeente laat raads- en commissievergaderingen verslaan door een freelancejournalist en stuurt de door haar gemaakte berichten naar de kranten. Sinds het aantreden van de freelancer is het aantal krantenberichten over Renswoude meer dan verdubbeld, aldus een gemeentelijke woordvoerder.

16 februari 2010

Feitelijke onjuistheden
In Renswoude verschijnen naast het lokale nieuwsblad De Heraut de dagbladen Barneveldse Krant en Scherpenzeelse Krant en een editie van De Gelderlander. Door reorganisaties bij de dagbladen verscheen er sinds de zomer van 2009 geen enkele verslaggever meer bij de raads- en commissievergaderingen. 'Vanuit de raad is toen verzonnen om een freelancer in te huren, omdat de raadsleden het belangrijk vinden dat het publiek weet wat er in de gemeente speelt. De ingehuurde journalist mag helemaal zelf weten welke onderwerpen zij beschrijft. De gemeente controleert alleen op feitelijke onjuistheden', zegt de woordvoerder.

 

Herindeling
Renswoude is de kleinste gemeente van de provincie Utrecht. Er bestaan al jaren plannen om te fuseren met Woudenberg en het Gelderse Scherpenzeel, maar Renswoude voelt daar niets voor. 'Dat de raad nieuws over die herindeling zo breed mogelijk bekend wil maken, zal zeker meegespeeld hebben, maar het was niet het hoofdargument', stelt de woordvoerder. Inmiddels is gebleken dat het naar de dagbladen sturen van persklare berichten zo goed werkt, dat de gemeente in onderhandeling is met een tweede freelancejournalist.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie