Advertentie

Reden vertrek gemeentesecretaris Noordoostpolder geheim

De gemeente heeft met de gemeentesecretaris afgesproken geen mededelingen te doen over het vertrek. Maar ONS Noordoostpolder wil transparantie voor de burger.

13 juni 2012

De reden voor het vertrek van gemeentesecretaris Harry van Boven van de gemeente Noordoostpolder mag niet naar buiten komen. Van Boven is vorige maand vertrokken.

Goed overleg

De fractievoorzitters zijn volgens een woordvoerder van de gemeente vertrouwelijk op de hoogte gesteld over de reden van het vertrek van de gemeentesecretaris en over het bedrag dat hij meekrijgt. Volgens de gemeente is in goed onderling overleg besloten tot het vertrek.

Transparantie vs privacy
Raadslid Sacha Werkman van ONS Noordoostpolder nam daar geen genoegen mee. Het vertrek kwam voor haar als een totale verrassing. Volgens haar doen ook veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de gemeentesecretaris weer opnieuw zou worden ingehuurd voor een jaar in loondienst. ‘Het vertrek is een kwalijke zaak. De burger krijgt de rekening.’ Ze vroeg burgemeester Aucke van der Werff om een publieke toelichting, maar kreeg die niet. Volgens Van der Werff is transparantie een belangrijk goed in onze democratie. ‘Maar bescherming van persoonsgegevens en privacy is een hele andere zaak.’ 

Geen mededelingen
De burgemeester wees er in een commissievergadering op dat de fractievoorzitters in een vertrouwelijke bijeenkomst alle benodigde informatie hebben gekregen. ‘Inhoudelijk kan ik over de regeling die is getroffen zowel in het belang van de betrokkene als in het belang van de gemeente geen mededelingen doen.’


Minimale informatie

Die reactie was voor ONS Noordoostpolder geen verrassing. Volgens Werkman zijn de fracties maar deels geïnformeerd en vooral met de mededeling dát de gemeentesecretaris zou gaan vertrekken. Er is minimale informatie verstrekt over de regeling en een bedrag genoemd, maar de daadwerkelijke reden is niet gegeven, aldus de partij.  

Opmerkelijk
Volgens De Stentor moest Van Boven per 1 juni vertrekken vanwege botsende visies over “het nieuwe werken” . Hier wordt ook het door een ingewijde ingefluisterde bedrag van 275.000 euro genoemd dat zou bestaan uit een jaarsalaris en een vertrekpremie. ONS Noordoostpolder vraagt zich af waarom de daadwerkelijke reden van vertrek en het in kranten genoemde bedrag van 275.000 euro niet publiekelijk kan worden bekendgemaakt. De partij vindt het wel opmerkelijk dat de burgemeester de berichten niet heeft tegen gesproken.

Klopt niet

Maar de gemeentewoordvoerder zegt desgevraagd dat het nieuwe werken in ieder geval niet de reden is voor vertrek. ‘De echte reden is gewoon vermeld in de informatie aan de raad. De andere acht fracties hebben daar geen vragen over gesteld. En nee, het genoemde bedrag van 275.000 euro klopt ook niet.’ Waarom kunnen deze zaken dan niet gewoon openbaar worden gemaakt? ‘In een individuele overeenkomst is een bepaling opgenomen dat de reden van vertrek niet naar buiten komt. Daar houden wij ons aan.’ Sinds 1 juni heeft de gemeente Noordoostpolder een interim-gemeentesecretaris aangesteld.

Transparantie

ONS Noordoostpolder gaat schriftelijke vragen stellen “met het oog op de transparantie”. Werkman: ‘Hoe is dat geld te verantwoorden naar de burger? Het is een fors bedrag in tijden van bezuinigingen. Ik vind het allemaal niet transparant. Ik geef de burgemeester via schriftelijke vragen de kans om open en inhoudelijk te reageren.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
In het kader van openheid etc. en het gebruik van gemeenschapsgeld lijkt mij de beantwoording door het College van B&W de normaalste zaak van de wereld.
Flip Zolderman
transparantie en privacy gaan soms moeilijk samen, maar toch is het verstandig opening van zaken te geven, voordat roddel en achterklap de reputatie van de ex-gemeentesecretaris definitief om zeep helpen. Daar zou de man zelf ook van doordrongen moeten zijn. Nu gaat men gissen, en gaan de slechtste scenario's de ronde doen, en dat is voor niemand goed.
D. Bangma
Gelukkig hebben nog de wet openbaarheid van bestuur. Nu moet er nog even iemand zo slim zijn om de gegevens op te vragen bij de gemeente.
Peter / ambtenaar
In de gemeente Zevenaar hebben alle afdelingshoofden hun vertrouwen in de gemeentesecretaris opgezegd. Daardoor was ontslag onvermijdelijk. Deze secretaris heeft bij zijn ontslag een vertrekbonus meegekregen van € 600.000 plus doorbetaling salaris tot aan pensioen enzovoorts.

Daarmee vergeleken ontvangt de gemeentesecretaris van de Noordoostpolder maar een schijntje.
Dennis
Wel erg dom om dit zo te doen. Wat zou er aan de hand zijn? Iets met te jonge meisjes?
Karin
Lees het artikel over hausse vertrek gemeentesecretarissen. Dan kan je wel inschatten dat het hier ook niet over rare dingen gaat @dennis
Advertentie