Advertentie

Rechter: eenmalig adreswijziging doorgeven is genoeg

Een student die zijn adreswijziging alleen aan de gemeente had opgegeven, heeft gelijk gekregen van de Centrale Raad van Beroep.

18 juli 2012

Een student die zijn uitwonendenbeurs was kwijtgeraakt omdat hij zijn adreswijziging alleen aan de gemeente had opgegeven heeft alsnog recht op die beurs. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep beslist.

Wet
Eénmalige gegevensverstrekking is sinds april 2007 vastgegelgd in de Wet gemeentelijke basisadminstratie persoonsgegevens (GBA). Wie bij de gemeente zijn GBA-gegevens laat wijzigen, mag er in ieder geval vanaf 1 januari 2010 van uitgaan dat andere overheidsinstanties van die wijzigingen op de hoogte zijn. Een Maastrichtse student die zich begin 2010 daadwerkelijk beperkte tot een adreswijziging bij de gemeente kreeg echter van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te horen dat zijn studiebeurs was veranderd in een thuiswonendenbeurs, met als reden dat hij zijn adreswijziging niet bij DUO had doorgegeven.

Eénmalig
Het ministerie van OCW won in oktober 2010 de beroepszaak die de student hierover had aangespannen. Artikel 1.5 van de Wet op de studiefinanciering (Wsf 2000) stelt immers dat adreswijzigingen aan de minister van OCW (in casu DUO) moeten worden doorgegeven. De Centrale Raad van Beroep heeft deze week echter anders besloten. De bepalingen in de Wet GBA betekenen dat een simpel adresgegeven slechts eenmalig hoeft te worden verstrekt en dat daarmee meteen aan de Wsf 2000 wordt voldaan. Van uitzonderingsgronden, zoals het moeten vaststellen van de identiteit of het voorkomen van fraude, is volgens de CRvB geen sprake. DUO had de adresgegevens gewoon uit de GBA kunnen halen.

Twijfel
De uitspraak lijkt vooral te benadrukken dat (semi-)overheidsinstellingen de authenticiteit van adresgegevens niet zo makkelijk in twijfel kunnen trekken als ze tot dusver soms doen en de burger niet zomaar meermalen om dezelfde gegevens kunnen vragen. Het UWV bijvoorbeeld is diverse malen bekritiseerd over het feit dat de organisatie eigen adresgegevens gebruikt bij de beoordeling van uitkeringsaanvragen. Een woordvoerder van het ministerie van OCenW laat overigens weten dat DUO 'al een tijdje' niet meer van studenten verlangt dat ze hun adreswijziging rechtstreeks aan DUO doorgeven. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Gerrits
Mooi voorbeeld van 'beleid wordt pas zinvol als je ook handhaaft'. Zal mijn zoon tippen dat alleen gemeente genoeg is.
Martin Krouwer
CHAPEAU !!!
Flip Zolderman
En dat terwijl DUO, toen ze nog IB-Groep heette, voorop liep op internetgebeied en met uitwisseling van gegevensbanken. Nu moeten ze daar nog even doorkrijgen dat studenten die in het buitenland studeren andere studiejaren hanteren. Zo begint het studiejaar van mijn zoon in Kaapstad in januari en eindigt die in november, maar dat blijkt voor DUO nu al drie jaar te ingewikkeld, waardoor de studiefinanciering steeds weer problematisch is... Afijn.
Geert
Prima uitspraak! Verplicht gebruik door overheidsinstanties van de in een basisregistratie opgeslagen gegevens. Dit benadrukt nog eens de doelstelling van een basisregistratie; eenmalige opslag meervoudig gebruik. Bovendien wordt het recht van eenmalige gegevensversrrekking van de burger benadrukt.
a.a. smits
Zou het CAK deze berichten ook lezen en/of dit soort uitspraken ter harte nemen? Als er één organisatie in Nederland is die er administratief een rommeltje van maakt is die het wel. En altijd vinden dat de cliënt de boosdoener is, hemeltergend.
Tom ten Hoedt
Inderdaad, prima uitspraak! Ook zoals het hoort: een GBA die leidend is en niet lijdzaam moet toezien hoe instanties/afnemers toch weer eigen administraties bijhouden/gebruiken. Want hoe lang houden al die GBA-gegevensbeheerders de GBA al niet op een hoog niveau? Nu nog een keertje wat wetgeving aanpassen, dan gaan we aardig richting 100% betrouwbare adresgegevens. Parkeeradressen en briefadressen werken daar overigens niet aan mee.......
Advertentie