Advertentie
sociaal / Nieuws

Hulp van VNG bij nazorg ex-gedetineerden

De Groningse oud-wethouder Wicher Pattje gaat gemeenten ondersteunen bij hun nazorg aan ex-gedetineerden. Hij doet dat als adviseur namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tot nu toe schoten veel gemeenten hierin te kort.

03 februari 2010
Begeleiding essentieel
Gemeenten hebben de taak ex-gedetineerden te begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. De ex-gevangenen – veelal veelplegers - hebben meestal geen werk, inkomen en woonruimte, soms ook geen identiteitspapieren en kampen vaak met schulden en verslavingsproblematiek. Goede begeleiding door gemeenten is essentieel om terugkeer in de criminaliteit te voorkomen.

32.000
Jaarlijks gaat het om 32.000 ‘bewegingen’ waarmee gemeenten worden geconfronteerd, zegt VNG-woordvoerster Asha KhoenKhoen. ‘Het aantal mensen ligt wat lager, want sommige ex-gedetineerden gaan meteen weer in de fout en komen vaker in de cijfers voor. Reken op circa vijftien- tot twintigduizend personen aan wie gemeenten ondersteuning moeten bieden wanneer zij uit de gevangenis komen.’

Regionale afspraken
In juli 2009 ondertekenden staatssecretaris Albayrak van Justitie en VNG-voorzitter Jorritsma het Samenwerkingsmodel Nazorg aan volwassen ex-gedetineerden. In dat model staan de gezamenlijke ambities en de wederzijdse taken van rijk en gemeenten beschreven. Uitgangspunt daarbij is dat gemeenten bij voorkeur regionaal afspraken maken over de nazorg.

In de praktijk
Om gemeenten hierbij te ondersteunen gaat implementatieadviseur Pattje het land in. Hij bezoekt gemeenten om in kaart te brengen op welke manier nazorg in de praktijk wordt gebracht, wat centrumgemeenten van elkaar kunnen leren en wat hun behoeften zijn. Daarnaast wil hij goede voorbeelden die er in het land zijn presenteren aan andere gemeenten. De nazorg richt zich vooral op identiteitsbewijs, huisvesting, inkomen, schulden en zorg.

Monitor
Ter aanvulling heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie de Monitor nazorg ex-gedetineerden opgezet. Deze monitor moet op drie momenten de situatie in kaart brengen van burgers die uit detentie terugkeren. Er wordt gekeken of ex-gedetineerden voorafgaand aan detentie, direct na detentie en zes maanden na detentie beschikken over een identiteitsbewijs, onderdak en inkomen, of ze schulden hebben en of ze contact hebben met een zorginstelling. Door deze rapportage wordt inzichtelijk hoe de situatie van ex-gedetineerden zich ontwikkelt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

RWindt / machteloze burger
Als het beeld op de foto klopt dat die mensen met een vuilniszak de poort uitgaan zou justitie in het groot heel goedkope reistassen in moeten kopen voor de afzwaaiers, die anders op deze wijze vertrekken en met openbaar vervoer verder moeten.
JJMoes
Het ware wenselijk dat de VNG zich ook zo bekommerde om veteranen die met PTSS nergens naar toe kunnen (uitgezondenen van voor 2007).Daar is alleen een cel voor geregeld na een aanhouding door minstens 8 man.
Advertentie