Advertentie

Horeca-inspectie ziet Urk als opgegeven gebied

In Urk worden meer dan 10 illegale cafés op een industrieterrein gerund door jongeren. De rijksinspectiedienst is opgehouden overtredingen aan te pakken.

15 mei 2012

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het opgegeven op Urk. De rijksinspectiedienst is opgehouden overtredingen van de Drank- en Horecawet aan te pakken, zegt woordvoerder Roel Vincken.

Illegale cafés
‘In een gemeente die er zijn eigen wet- en regelgeving op nahoudt, kun je weinig doen met het handhaven van bestaande wet- en regelgeving’, aldus Vincken. De NVWA reageert op een onderwerp van het NOS journaal van zondagavond, over het bestaan van meer dan tien illegale cafés op een industrieterrein op Urk, gerund door jongeren.

Gemeente gedoogt

In de als bar ingerichte ruimtes, compleet met afzuiginstallaties en brandveiligheidsmaatregelen, komen jongeren bij elkaar om alcohol te drinken. De gemeente gedoogt deze constructie, met het argument dat het om vriendengroepen gaat.

Controle

‘Als het een commercieel karakter krijgt, treedt de gemeente op’, aldus burgemeester Jaap Kroon in het Journaal. Volgens de jongeren krijgen zij controles van brandweer en politie. Ook de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente komt er op bezoek, meldde burgemeester Kroon eerder in een interview met Binnenlands Bestuur.

Opgegeven gebied

Voor de NVWA is Urk ‘opgegeven gebied’. Vincken: ‘Met deze gedoogconstructie kunnen wij niet werken. Wij richten ons liever op gemeenten die wel een normaal beleid voeren en waar je bestaande wetgeving kunt toepassen.’ Daarbij speelt een rol dat de uitvoering van de Drank- en Horecawet per 1 januari 2013 naar gemeenten gaat, zegt Vincken. De NVWA werkt in de laatste maanden voor die overgang liever samen met gemeenten die serieus werk willen maken van de handhaving.

Nieuwe burgemeester

Overigens heeft Urk tegen die tijd een nieuwe burgemeester. Pieter van Maaren (CDA) volgt Kroon op 1 juli op. Hij wil voor die tijd geen commentaar geven op kwesties uit Urk, laat hij desgevraagd weten. Maar onder andere in het Reformatorisch Dagblad heeft hij al gezegd iets te willen doen aan de alcoholproblematiek onder jongeren op Urk.

Gedeputeerde veroordeelt aanpak

Gedeputeerde Marc Witteman van Flevoland veroordeelt de aanpak van Urk. Na een werkbezoek aan Urk schreef hij onlangs op zijn weblog: ‘De politiek kiest ervoor om horeca in het oude dorp terug te dringen. Jongeren zijn daardoor min of meer gedwongen hun vermaak te organiseren in illegale barretjes buiten het centrum waar dingen gebeuren die je niet wilt en waar geen toezicht is. Dezelfde politiek sluit de ogen voor de gevolgen van dat beleid. Aan die situatie zou een einde moeten komen door een goed aanbod legale horeca toe te staan en de illegale situaties niet langer te gedogen.’

Jeugdige drinkers

Het drinken in jeugdhonken is in meer gemeenten omstreden ‘beleid’. Juist in jeugdhonken, waar geen toezicht is, wordt veel en op te jonge leeftijd gedronken, luidt de kritiek vanuit gezondheidsorganisaties. Koninklijke Horeca Nederland vecht al jaren tegen de oneerlijke concurrentie die er het gevolg van is.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hedges / AO/IC medewerker afd. MO
Laten we de naam van deze alcoholistenvrijstaat veranderen in Kurk, of Lurk, of Burk. Beter stevig stigmatiseren dan ontzien en onder de tafel schuiven.
Arjan Bosker / directeur ruimte
Zullen we inderdaad afspreken dat we de 'markt' zijn werk laten doen en dat we als overheid inderdaad gewoon terugtreden, net zoals de NVWA en de gemeente Urk dat nu gezamenlijk hebben besloten? Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Zorgkosten als gevolg van overmatig drankgebruik komen voor eigen rekening. Legale horecabedrijven dagen illegale voor de burgerrechter. Alleen overlastgevend gedrag als gevolg van drank pakken we als overheid - met inzet van de politie - keihard aan.
Niek / jurist
Als de VWA Urk heeft opgegeven, wacht hen in Westfriesland nog een mooie taak. Ondanks alle inspanningen van m.n. de burgemeesters drinken nog steeds veel kinderen voor hun 16e alcohol en de proeven met misteryguests wijzen uit dat zij in de horeca en bij supermarkten snel aan alcohol kunnen komen. Horeca Nederland plengt dan een krokodillentraantje en de supermarktbranche hoor je helemaal niet. Cashen, daar gaat het om.
Ron / adviseur
Met dit soort berichten wordt maar weer eens aangetoond, dat het heel redelijk is dat zuipers en hun fans opdraaien voor de ziektekosten ten gevolge van dat zuipen. In dit geval dus de Urker gemeenschap!
Jan
Hoe past dit alles in het streng Christelijk geloof dat het overgrote deel van de Urkers aanhangt? In de Bijbel staat toch dat je de overheid moet gehoorzamen? Waarom laten die ouders dan toe dat hun kinderen de Drank- en Horecawet overtreden en daarmee bovendien hun geestelijke en lichamelijke gezondheid grote schade toebrengen?
Ron van Vliet / adviseur
Iedereen die met jongeren heeft te maken, weet van zuippartijen. Een caravan in het land, een hoek in een boerenschuur, noem maar op. Eerst zuipen en vervolgens op stap, ook naar de populaire schuurfeesten. Vele ouders lachen er om, doen in elk geval niks om het tegen te gaan en geven zelfs de gelegenheid. Verloren zaak dus, of met veel mensen strak handhaven
Jan
"‘Als het een commercieel karakter krijgt, treedt de gemeente op’, aldus burgemeester Jaap Kroon in het Journaal."



Het is maar goed dat hij snel vertrekt, want een burgemeester die dit verkondigt wacht kennelijk op de eerste dode jongere onder de 16, om dan te concluderen dat met het gedogen de gemeente een extra verantwoordelijkheid op zich heeft genomen. Laat dat maar over aan de advocaten.
John / Adm. medewerker
zoals een goed christen uit die streek betaamt, gaat de burgemeester op zondag naar de kerk en doet uiteraard niets, zoals dat moet. En verder lapt hij alle regels aan de laars, als het hem uit komt. Ook zoals een goed christen uit die streek betaamt. Logisch toch?
Peter Mul / D66 Etten-Leur
De nieuwe burgemeester geef ik hierbij het advies om zich niet te richten op de industrieterrein barretjes, maar op de reden waarom die jongeren daar zitten. Neem hun vragen / behoeftes serieus, want die hebben ze en wees een vent en zeg ook eens eerlijk, dat, als dat zo is, je ze geen ander perspectief dan drank kunt bieden.



Dan pas is Urk 'opgegeven' en niet omdat de NVWA makkelijkere gemeentes uitzoekt.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is wel een pragmaticus, die Jaap Kroon. Opvallend dat juist in een plaats als Urk de overheid tegen haar grenzen aan loopt. Een overheid die alleen maar regeltjes instelt, zonder zich te interesseren voor haar burgers, zal altijd het vertrouwen verliezen. De overheid moet teveel tijd en geld besteden aan betuttelen, een maatschappij zonder risico's bestaat nou eenmaal niet. beter is dat de overheid zich concentreert op haar kerntaken.
Jan / Heffingsambtenaar
In één woord?

Bezopen!
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Het is gewoonweg de mentaliteit van deze tijd; "als wij er maar geen last van hebben". Het is natuurlijk heel erg kort door de bocht aangezien het hier "onze toekomst" betreft en dat ziet er dan toch wel heel erg uit. Het is een bekend gegeven dat (overmatig) alcoholgebruik het afsterven van de hersencellen tot gevolg heeft. Daar waar vroeger drinken al stoer was moet je om mee te kunnen praten, nu toch op zijn minst een keer tot aan coma toe gezopen hebben. Ouders van nu zijn meer gefocussed op het eigen welbevinden als de gezondheid van hun eigen kroost. Wie laat anders het "indrinken" toe omdat de drank in het café zo duur is. En dat het ergens afzijdig wordt gedaan, nog veel beter, heeft de directe omgeving in ons dorp er geen last van en komt er straks ook niemand aanbellen dat ze last hebben van "mijn kroost", toch? En tja, wat kan de overheid.... !?!??!?!

Belast Urk en haar gemeenschap maar stevig door, soms werken financiële maatregelen beter als de bestraffende maning.
jelle
stel jullie niet zo aan het zijn er maar een paar
jelle
waarom moet urk weer negatief in het nieuws , waar is Nos als ik urk in een uur tijd 63 000 euro ophaalt met een kistje schol voor goed doel .
Dirk
@ TIP!

Financiële maatregelen drijven mensen nog verder in de hoek waardoor zij een uitweg zoeken. Neem nou het voorbeeld wat jezelf noemt: de hoge prijzen in het café. Hierdoor zoeken mensen een uitweg omdat ze zich niet de hele avond consumpties kunnen permiteren waar waar 600 tot 1000% winst op wordt gemaakt. Ik denk dat jij daar ook niet intrapt, om daar een hele avond met een vriendenploeg te zitten. Dan ga je misschien eerst bij iemand thuis zitten wat ook door veel vriendenploegen wordt gedaan.



Dan weet in mijn ogen Peter Mul het probleem toch wat beter te verwoorden
Dirk
Het neemt inderdaad niet weg dat de mentaliteit tegenwoordig steeds verder te zoeken is. Maar dit is, evenals het comazuipen, zeer zeker niet alleen op Urk het geval. Uit cijfers is namelijk al gebleken dat in verhouding met andere steden en dorpen in Flevoland, Urk vrij hoog scoort wat gewelds- en alcoholincidenten betreft. En met de hoge score wordt bedoeld dat er op Urk minder incidenten plaatsvinden.
Advertentie