Advertentie

Grote kans op nieuwe verkiezingen

De leiders van de coalitiepartijen en gedoogpartij PVV geven allen aan dat de kans groot is dat er op korte termijn nieuwe verkiezingen gehouden zullen worden.

21 april 2012

De kans op nieuwe verkiezingen is groot nu het Catshuisberaad is stukgelopen. Premier Mark Rutte zei zaterdag tijdens een persconferentie dat een ronde naar de stembus voor de hand ligt.

Schuld van Wilders
Maandag komt de ministerraad in een extra zitting bijeen. VVD, CDA en PVV onderhandelden de afgelopen weken in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro. Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leggen de schuld van het mislukken van de onderhandelingen beiden bij PVV-leider Geert Wilders. ,,De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken'', zei Rutte.

Grond in geboord
Verhagen was nog veel harder: de hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders ,,de grond in geboord''. De PVV-leider laat daarmee ,,16 miljoen Nederlanders in de steek'', aldus Verhagen.

Koopkracht ouderen
Volgens Wilders zou het pakket dat op tafel lag de economische groei schaden, de werkloosheid omhoog brengen en de koopkracht voor met name AOW'ers fors raken. Dat noemde hij onaanvaardbaar. ,,Ik accepteer niet dat ouderen in de portemonnee moeten betalen voor onzinnige Brusselse eisen. Het totaalpakket was onaanvaardbaar en niet in het belang van de PVV-kiezers.'' Wilders wil verkiezingen: ,,Hoe eerder hoe beter.''

Verkiezingen september
De grootste oppositiepartijen PvdA en SP willen nieuwe verkiezingen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zou dat mogelijk al in september kunnen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. ,,De schatkist moet op orde.'' ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er eerst een crisispakket met hervormingen en bezuinigingen moet komen en daarna pas verkiezingen. Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een ,,breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen''.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Wie heeft er belang bij nieuwe verkiezingen. Alleen de SP, PvdD en de VVD staan op winst. De rest staat in de min. Een langere formatieperiode past ons niet. Laten PVDA, D66 en eventueel Groen Links aanschuiven en een echte hervorminsagenda opstellen. De gijzeling door de PVV is voor altijd voorbij. (gelukkig)
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
"de hoop de grond in geboord''. "16 miljoen Nederlanders in de steek'', Verhagen ga toch lopen. Dat je teleurgesteld bent prima, dat jullie de schuld wel erg makkelijk ergens wegleggen zegt voldoende om niet meer op jullie te stemmen. JULLIE zijn er niet uitgekomen. JULLIE hebben elkaar niet weten te bereiken. JULLIE hebben geen manier weten te vinden om elkaar te overtuigen. En dat er iemand is die twijfelt en de achterban consulteert, dat mag toch. Jammer dat hij er schijnbaar toch geen vertrouwen meer in had dat jullie nog ruimte zouden bieden op bepaalde onderwerpen, want dat blijft belangrijk aan de onderhandelingstafel. Wellicht dat jullie Brussel en de deadline van de begrotingsinbreng belangrijker vonden als de argumenten die er op tafel kwamen. Wellicht dat jullie ook in deze "het beste jongetje van de klas" wilden zijn en jezelf wilden profileren richting Brussel. MAAR! Brussel is maar net zo belangrijk als dat wij ze maken! Besef dat ook zij afhankelijk zijn van onze wil om deze groep ambtenaren op hun heilige troontjes te laten zitten. Brussel dient er voor de landen te zijn en niet andersom. Zij dienen te faciliteren en te bemiddelen, niet te regeren! In deze geef ik Wilders, maar ook Roemer gelijk. Geen dictaten vanuit Brussel en ook Frankrijk begint dit meer en meer in te zien, Hollande wordt niet voor niets nu president.... En nog even voor Samson die nu plotseling onder het mom van "iedereen over zijn schaduw heen" - de paars-plusvariant met de VVD wil aangaan? Kom nou, is dat jullie nieuwe koers. Ik wilde bijna op je gaan stemmen, maar heb nu dus écht mijn bedenkingen!

Alleen met het zorgdragen voor meer werkgelegenheid kun je de economie stimuleren, mensen gaan niet uitgeven als ze aan de andere kant onzeker zijn over hun situatie en inkomen, is dat zo moeilijk om te bedenken op dat pluche?

Veel wijsheid toegewenst!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Anand, als jouw voorbeeld wordt overgenomen is het voor Nederland voor altijd voorbij. Voorgoed over dus.

En dat lijkt mij toch niet de bedoeling ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat velen reeds vreesden: met de PVV/Wilders kan je niet eens mens-erger-je-nieten.
Advertentie